Liberalizarea prețului la energie electrică / Cum au ajuns consumatorii să fie total ignorați de către autoritatea de reglementare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Duminică, 13 decembrie 2020, 9:07 Economie | Energie


Energie
Foto: Hotnews
Doar trei săptămâni mai sunt până la liberalizarea prețului energiei electrice, însă abia 10% dintre consumatori cunosc acest lucru, după cum arată un sondaj realizat de Asociația Energia Inteligentă. De ce? Din cauza inexistenței unei campanii de informare în care ar fi trebuit să se implice atât furnizorii de energie, cât și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor, însă aceștia sunt ignorați exact în momente cheie, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice.

Sunt prea puțini cei care știu că pot încheia contracte mai avantajoase, iar cei care cunosc acest lucru nu au la dispoziție informații precise legate de oferte și comparații clare ale acestora.

Exact ca în cazul liberalizării pieței gazelor, ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său și să mediatizeze recomandări pentru clientul casnic, să tipărească și să distribuie pliante, lucru pe care nu l-a făcut până acum.

De exemplu, ar fi trebuit să explice ce se întâmplă cu acei clienți care nu își aleg un alt furnizor și nu încheie un nou contract până la data de 31 decembrie 2020. Teoretic, aceștia vor primi în continuare energie de la actualul furnizor, însă este foarte important și prețul. Până acum, prețul a fost reglementat, dar de la 1 ianuarie, acesta se va forma liber și va fi stabilit de fiecare furnizor în parte.

Va fi mai avantajos să rămâi cu actualul furnizor, în regim de serviciu universal, sau să închei un contract în regim concurențial? La această întrebare nu există răspuns și nici măcar comparatorul de oferte de furnizare a energiei nu ajută prea mult. Aceasta pentru că nu sunt date suficient de precise. De exemplu, un mare furnizor prezintă oferte avantajoase, valabile până la data de 31 decembrie, însă precizează că își rezervă dreptul de a modifica prețul de bază al energiei începând cu data de 1 ianuarie.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, toată lumea așteaptă o ședință a Comisiei de Reglementare din ANRE în care vor fi aprobate noi tarife de distribuție. Prețul final nu poate fi cunoscut fără a se cunoaște și aceste tarife de distribuție. Următoarea ședință a Comitetului de Reglementare este programată pe 16 decembrie. Din acel moment, mai rămân două săptămâni pentru a informa consumatorii că pe 1 ianuarie se liberalizează piața și că ar fi bine să caute oferte și să încheie contracte avantajoase cu furnizorii de energie.

Și furnizorii de energie sunt obligați prin legislația actuală să informeze consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie și despre cum să încheie noi contracte. Practic, furnizori precum ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, Tinmar etc sunt obligați să anunțe consumatorii casnici că piața se liberalizează și că își pot schimba contractele cu unele mai avantajoase.

Ce au făcut furnizorii? Pe ultima pagină din factură poate fi găsită o informare, prin care furnizorul anunță clientul că se liberalizează piața, că poate încheia un nou contract și că poate consulta comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE. Total inutil în condițiile în care se preciează că "oferta de serviciu universal propusă de societatea X, care va conține prețul de furnizare a energiei electrice valabil începând cu data de de 1 ianuarie 2021 va fi comunicată în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție". Cum spuneam, următoarea ședință a Comitetului de Reglementare este pe 16 decembrie.

Informarea se găsește, de exemplu în cazul Enel, pe ultima pagină a facturii. Foarte puține sunt persoanele care citesc ultima pagină a facturii. De altfel, și o analiză a Asociației Energia Inteligentă arată că modul acesta de informare este total ineficient.

Consumatorul este este obișnuit să meargă cu facturile la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.

Deși practica liberalizării pieței la gaze a scos în evidență că trimiterea unor informări în plic nu este eficientă, pentru a ”bifa informarea” a fost legiferată aceeași metodă de informare ineficientă și practică păguboasă pentru consumatori (hârtia, plicul primit este achitat de consumator), mai spune Asociația.

Așa s-a ajuns în situația în care 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021, iar 89,08% din consumatori nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021.

Având în vedere prevederile Regulamentului UE 2019/943 și Directivei 2019/944, această perioadă până la 31 decembrie 2020 este ultima în care pot fi aplicate tarife reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

În vederea aplicării legislației europene, ANRE trebuie să vină cu noi măsuri. De exemplu, pentru îndeplinirea reglementărilor europene privind reducerea duratei maxime a procesului tehnic de schimbare a furnizorului la 24 h până în anul 2026, ANRE implementează un proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Prin acest proiect se va realiza o platformă informatică unică la nivel național dedicată procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale, care să contribuie la dezvoltarea unei piețe de energie dinamice și competitive.

ANRE mai are de finalizat un pachet de reglementări necesare implementării legislației naționale incidente și a pachetului legislativ „Energie curată”, dintre care trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu anul 2021, implementarea conceptului de single price (preț unic) pe piața de echilibrare și nu în ultimul rând, finalizarea implementării regulilor necesare pentru utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare.

Pe aceeași temă:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12011 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  ANRE = La Hermandad (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:22)

  un domn [utilizator]

  Dl Istodor a publicat o poveste cu ENEL, ANRE este Pastorul si Avocatul furnizorilir de energie, Autoritatea Care Reglementeaza TOT Impotriva Consumatorilor de Energie
  • +21 (21 voturi)    
   Explicația este simplă și faptele se văd din (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:51)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Cosmos.Indivizii din Agențiile de reglementare
   sunt foarte lacomi și total în slujba furnizorior de
   energie ,dar și în slujba băncilor,telecom,etc.
   Prin *legile* fabricate de GIO PSD/PCR,cu sprijinul
   GIO PNL un anume procent din cifra de afaceri
   a furnizorilor se varsă în conturile ANRE și al altor
   agenții de spoliere a românilor.Deci cu cât facturile
   noastre sunt mai mari ,cu atât mai mult le crește
   satisfacția ciocoflenderilor lacomi.Culmea este că
   au tupeul să spună că ei se *AUTOFINANȚEAZĂ*.
   *Dragilor* voi extrageți fiecare leu din buzunarele
   noastre.De ce credeți că numitele Agenții sunt
   populate cu neamuri,amante,clientelă ale
   politicienilor!?Este bătaie mare pe posturile
   sinecură și câștigă cei cu pila mai mare,desigur că
   și partidul are partea sa.
   Consumatorii!? Dă-i dreacu ,să plătească!
   • -6 (10 voturi)    
    avem premier apevist amu (Duminică, 13 decembrie 2020, 10:45)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    ia, taburili pă uliță să sperie anre-u, gio psdpnl și coteria usr...da vezi că giopsd vă dădu pensii speciale militare, incusiv la actualu premier apevist...tov. gheniral Ciucă intră în pnl și matale faci peneleu gio?...nu mai înțeleg nica
    • +7 (7 voturi)    
     Ești de totală rea credință și (Duminică, 13 decembrie 2020, 15:56)

     Rescator [utilizator] i-a raspuns lui di livio

     în afara subiectului.Reține nu sunt apevist și,
     dacă aș fi,nu mi-ar fi rușine.Armata nu a avut,
     nu are și nu va avea nicio legătură cu
     Agențiile de Reglementare.Se pare că te faci că
     lucrezi la ANRE și te doare adevărul.Află că
     am studiat(nu doar citit) legile ANRE,ANCOM
     și ASF și m-am lămurit.
     Apropo,salutări fierbinți de la pafaristul
     Grindeanu ,fost la ANCOM,care încasa lunar
     15.000 de euroi,plus numeroase sporuri și
     prime de *performanță*.
     Dragilor cleptomani,cu toată *dragostea*
     din partea jumuliților români.
 • +9 (13 voturi)    
  schimbare furnizor (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:30)

  marinescus20011523613522334 [utilizator]

  trecea de la Electrica la Enel a durat din iulie pana in decembrie
  • +1 (3 voturi)    
   Ma rog, eu raman la acelasi furnizor! (Duminică, 13 decembrie 2020, 15:16)

   junshi [utilizator] i-a raspuns lui marinescus20011523613522334

   Ca daca las schimba nu as face altceva decat sa schimb hotul care imi trimite facturi lunare!
   La care si laica mea latra cand vine postasul sa mi aduca factura, de unde stie ea ca e de la curent?
   Si dupa ce deschid plicul constat ca dupa 15 KW consumati platesc vreo 25 de lei! Halal si pur romanesc!!!
   • 0 (2 voturi)    
    e de mirare cum te descurci cu doar 15kw (Luni, 14 decembrie 2020, 0:27)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui junshi

    dar dacă te uiţi atent pe detalierea facturii şi peste tot pomelnicul de taxe vei înţelege că, cu cât consumi mai puţin, cu atât kwh va fi mai scump!
 • +13 (17 voturi)    
  primele 2 luni platesti mai putin cu 50 de bani... (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:35)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... apoi, hopa.. s-a marit tariful.
  • +1 (1 vot)    
   eu m-am portat de la enel la rds (Luni, 14 decembrie 2020, 0:29)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   care mi-au garantat tarif nemodificat 24 luni şi am ieşit mai ieftin cu ~10% lunar.
 • +9 (17 voturi)    
  Birocratia psdizata castiga prea bine ca sa-i pese (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:37)

  UnOarecare [utilizator]

  de cetateni pt ca prosti ii voteaza oricum sau nu ies la vot.
  • +8 (14 voturi)    
   dar guvernarea PNL ce-a facut pt informare??? (Duminică, 13 decembrie 2020, 11:01)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   NIMIC
 • +12 (14 voturi)    
  Voi credeti ca statul da doi bani pe voi? (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:39)

  emil bobu [utilizator]

  Statul roman exista sa va stoarca de bani si atat. Tot ce-i mai rau la romani ajunge la stat.
  • +4 (8 voturi)    
   Exact (Duminică, 13 decembrie 2020, 11:32)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Tocmai de aceea nici noi nu dam doi bani pe mizerabilii care ne cocoseaza cu taxe si impozite,preturi umflate!Asa cum am mai scris ,pentru noi oamenii cinstiti si imbecil de corecti urmeaza Armaghedonul:saracie,saracie,strachina goala.Sa se umfle astia de la guvernare mult si bine.Oricum populatia nu i-a votat,nu s-a mai lasat prostita .De ce sa votam pe unii care vor doar bunastarea lor si a familiilor lor?Intre ciuma,holera si lepra,mai bine nimic.
 • +17 (19 voturi)    
  da (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:44)

  rei [utilizator]

  teoretic, liberalizarea pietii trebuia sa duca la reducerea pretului per kw....realitatea este alta

  a scazut pretul kw/h si s-au adaugat alte taxe:plimbat kw,leganat kw,gadilat kw,eventual daca alegi cu interventii mai platesti 50bani pe zi(interventie care se aplica doar daca iti ia foc casa dupa ce conditii au)

  iar la final constati ca platesti mai mult :)
  • -1 (1 vot)    
   taxele de transport sunt cele mai exagerate (Luni, 14 decembrie 2020, 0:33)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui rei

   acolo sunt marii tâlhari...
   dacă într-o iarnă bate viscolul şi le avariază câţiva stâlpi, găsesc pretext pt. o nouă majorare...
   ăştia ar merita linşajul...
 • +13 (15 voturi)    
  Liberalizare, ca la gaze? (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:53)

  nick24 [utilizator]

  Nu poți face liberalizare, dacă nu se știe pretul real al m3 de gaz metan și prețul real al kW, astea toate la ușa apartamentului, cu totalul tuturor angaralelor ce apar într-o factură aiuritoare.
  • +3 (3 voturi)    
   Iată o mică întâmplare! (Duminică, 13 decembrie 2020, 18:16)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Un amic a trăit 20 de ani în Franța.A muncit din
   greu la o firmă de IT.A făcut greșeala să revină
   în Romania,țară condusă de 31 de ani numai de
   hoți.Ce revelație a avut!? A constatat că un ibric
   cu un litru de apă,pe aceiași mărime de ochi la
   aragaz,fierbe intr-un timp de trei ori mai mare decât
   la Paris.Explicația este simplă și o putem constata cu
   toții,furnizorii de gaze ne livrează 50% aer.Fac o
   translație stupidă între metrii cubi și Kw.Cine plătește?Fraierul și etern jumulitul cetățean român.Ce face COTERIA PENALĂ ANRE?
   Se face că plouă în folosul *furnizorilor* și ,
   binențeles al ei și al partidului.Cred că va veni ziua
   în care se va sparge buba cu acești ticăloși care
   jefuiesc milioane de cetățeni români!
   • +2 (2 voturi)    
    De la Caragiale la Sica (Luni, 14 decembrie 2020, 6:57)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    Acum cetateanul nu mai este turmentat,ca pe vremea lui Caragiale,el este jumulit!.Imi place comentariul lui Rescator,e semn ca mai exista speranta.
   • +2 (2 voturi)    
    gaze! (Luni, 14 decembrie 2020, 11:23)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    in energia electrica nu poti sa bagi aer
 • +5 (9 voturi)    
  Redactia Hotnews (Duminică, 13 decembrie 2020, 10:44)

  un domn [utilizator]

  Doamna Claudia Pirvoiu a stat la 9 Noimebrie 2017 in cadrul Audierilor privind Activitatea ANRE, in urma acelor Audieri s a emis un raport care nici azi 13 decembrie 2020 NU a fost discutat de Parlament

  Ce inseamna asta ? Ca de la Doamna Pruna la Dl Iancu au avut, au si probabil vor avea interesul sa NU se discute despre ANRE

  Hotnews ar trebui sa ceara explicatii cu privire la Audierea ANRE din 2017 ( efident, daca se vrea )
 • +6 (6 voturi)    
  Asa-zisa liberalizare (Duminică, 13 decembrie 2020, 11:39)

  jorj_bv [utilizator]

  Se face tot cu o mână de producători, majoritatea de stat. Furnizorii aia sunt niște intermediari care nu au nicio obligație, eu doar marchează profitul cu o mana de angajați.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by