Exact ca în cazul liberalizării pieței gazelor, ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său și să mediatizeze recomandări pentru clientul casnic, să tipărească și să distribuie pliante, lucru pe care nu l-a făcut până acum.
De exemplu, ar fi trebuit să explice ce se întâmplă cu acei clienți care nu își aleg un alt furnizor și nu încheie un nou contract până la data de 31 decembrie 2020. Teoretic, aceștia vor primi în continuare energie de la actualul furnizor, însă este foarte important și prețul. Până acum, prețul a fost reglementat, dar de la 1 ianuarie, acesta se va forma liber și va fi stabilit de fiecare furnizor în parte.
Va fi mai avantajos să rămâi cu actualul furnizor, în regim de serviciu universal, sau să închei un contract în regim concurențial? La această întrebare nu există răspuns și nici măcar comparatorul de oferte de furnizare a energiei nu ajută prea mult. Aceasta pentru că nu sunt date suficient de precise. De exemplu, un mare furnizor prezintă oferte avantajoase, valabile până la data de 31 decembrie, însă precizează că își rezervă dreptul de a modifica prețul de bază al energiei începând cu data de 1 ianuarie.
Potrivit informațiilor HotNews.ro, toată lumea așteaptă o ședință a Comisiei de Reglementare din ANRE în care vor fi aprobate noi tarife de distribuție. Prețul final nu poate fi cunoscut fără a se cunoaște și aceste tarife de distribuție. Următoarea ședință a Comitetului de Reglementare este programată pe 16 decembrie. Din acel moment, mai rămân două săptămâni pentru a informa consumatorii că pe 1 ianuarie se liberalizează piața și că ar fi bine să caute oferte și să încheie contracte avantajoase cu furnizorii de energie.
Și furnizorii de energie sunt obligați prin legislația actuală să informeze consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie și despre cum să încheie noi contracte. Practic, furnizori precum ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, Tinmar etc sunt obligați să anunțe consumatorii casnici că piața se liberalizează și că își pot schimba contractele cu unele mai avantajoase.
Ce au făcut furnizorii? Pe ultima pagină din factură poate fi găsită o informare, prin care furnizorul anunță clientul că se liberalizează piața, că poate încheia un nou contract și că poate consulta comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE. Total inutil în condițiile în care se preciează că "oferta de serviciu universal propusă de societatea X, care va conține prețul de furnizare a energiei electrice valabil începând cu data de de 1 ianuarie 2021 va fi comunicată în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție". Cum spuneam, următoarea ședință a Comitetului de Reglementare este pe 16 decembrie.
Informarea se găsește, de exemplu în cazul Enel, pe ultima pagină a facturii. Foarte puține sunt persoanele care citesc ultima pagină a facturii. De altfel, și o analiză a Asociației Energia Inteligentă arată că modul acesta de informare este total ineficient.
Consumatorul este este obișnuit să meargă cu facturile la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.
Deși practica liberalizării pieței la gaze a scos în evidență că trimiterea unor informări în plic nu este eficientă, pentru a ”bifa informarea” a fost legiferată aceeași metodă de informare ineficientă și practică păguboasă pentru consumatori (hârtia, plicul primit este achitat de consumator), mai spune Asociația.
Așa s-a ajuns în situația în care 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021, iar 89,08% din consumatori nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021.
Având în vedere prevederile Regulamentului UE 2019/943 și Directivei 2019/944, această perioadă până la 31 decembrie 2020 este ultima în care pot fi aplicate tarife reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.
În vederea aplicării legislației europene, ANRE trebuie să vină cu noi măsuri. De exemplu, pentru îndeplinirea reglementărilor europene privind reducerea duratei maxime a procesului tehnic de schimbare a furnizorului la 24 h până în anul 2026, ANRE implementează un proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Prin acest proiect se va realiza o platformă informatică unică la nivel național dedicată procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale, care să contribuie la dezvoltarea unei piețe de energie dinamice și competitive.
ANRE mai are de finalizat un pachet de reglementări necesare implementării legislației naționale incidente și a pachetului legislativ „Energie curată”, dintre care trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu anul 2021, implementarea conceptului de single price (preț unic) pe piața de echilibrare și nu în ultimul rând, finalizarea implementării regulilor necesare pentru utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare.
Pe aceeași temă:
- Furnizorii de energie sunt obligați să informeze consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie
- Peste 90% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie- Asociația Energia Inteligentă
sunt foarte lacomi și total în slujba furnizorior de
energie ,dar și în slujba băncilor,telecom,etc.
Prin *legile* fabricate de GIO PSD/PCR,cu sprijinul
GIO PNL un anume procent din cifra de afaceri
a furnizorilor se varsă în conturile ANRE și al altor
agenții de spoliere a românilor.Deci cu cât facturile
noastre sunt mai mari ,cu atât mai mult le crește
satisfacția ciocoflenderilor lacomi.Culmea este că
au tupeul să spună că ei se *AUTOFINANȚEAZĂ*.
*Dragilor* voi extrageți fiecare leu din buzunarele
noastre.De ce credeți că numitele Agenții sunt
populate cu neamuri,amante,clientelă ale
politicienilor!?Este bătaie mare pe posturile
sinecură și câștigă cei cu pila mai mare,desigur că
și partidul are partea sa.
Consumatorii!? Dă-i dreacu ,să plătească!
dacă aș fi,nu mi-ar fi rușine.Armata nu a avut,
nu are și nu va avea nicio legătură cu
Agențiile de Reglementare.Se pare că te faci că
lucrezi la ANRE și te doare adevărul.Află că
am studiat(nu doar citit) legile ANRE,ANCOM
și ASF și m-am lămurit.
Apropo,salutări fierbinți de la pafaristul
Grindeanu ,fost la ANCOM,care încasa lunar
15.000 de euroi,plus numeroase sporuri și
prime de *performanță*.
Dragilor cleptomani,cu toată *dragostea*
din partea jumuliților români.
La care si laica mea latra cand vine postasul sa mi aduca factura, de unde stie ea ca e de la curent?
Si dupa ce deschid plicul constat ca dupa 15 KW consumati platesc vreo 25 de lei! Halal si pur romanesc!!!
a scazut pretul kw/h si s-au adaugat alte taxe:plimbat kw,leganat kw,gadilat kw,eventual daca alegi cu interventii mai platesti 50bani pe zi(interventie care se aplica doar daca iti ia foc casa dupa ce conditii au)
iar la final constati ca platesti mai mult :)
dacă într-o iarnă bate viscolul şi le avariază câţiva stâlpi, găsesc pretext pt. o nouă majorare...
ăştia ar merita linşajul...
greu la o firmă de IT.A făcut greșeala să revină
în Romania,țară condusă de 31 de ani numai de
hoți.Ce revelație a avut!? A constatat că un ibric
cu un litru de apă,pe aceiași mărime de ochi la
aragaz,fierbe intr-un timp de trei ori mai mare decât
la Paris.Explicația este simplă și o putem constata cu
toții,furnizorii de gaze ne livrează 50% aer.Fac o
translație stupidă între metrii cubi și Kw.Cine plătește?Fraierul și etern jumulitul cetățean român.Ce face COTERIA PENALĂ ANRE?
Se face că plouă în folosul *furnizorilor* și ,
binențeles al ei și al partidului.Cred că va veni ziua
în care se va sparge buba cu acești ticăloși care
jefuiesc milioane de cetățeni români!
Ce inseamna asta ? Ca de la Doamna Pruna la Dl Iancu au avut, au si probabil vor avea interesul sa NU se discute despre ANRE
Hotnews ar trebui sa ceara explicatii cu privire la Audierea ANRE din 2017 ( efident, daca se vrea )