Compania petroliera Petrom a incheiat anul 2007 cu un profit net de 1,778 miliarde lei, in scadere cu 22 la suta fata de cel inregistrat in 2006. Scaderea profitului a fost determinata de rezultatul operational mai slab si de impozitul pe profit mai ridicat, se arata in raportul financiar al Petrom, remis marti Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Profitul operational al companiei a scazut cu 29 la suta din cauza nivelului mai scazut al productiei si a aprecierii leului, si s-a cifrat la 1,965 miliarde lei, conform Petrom.

Cifra de afaceri a Petrom s-a diminuat in 2007 cu 6%, de la 13 miliarde de lei la 12,28 miliarde de lei (3,68 miliarde euro), in principal din cauza preturilor de vinzare mai scazute si a cantitatilor mai mici comercializate la export. Scaderile din aceste sectoare au fost compensate de cresterea cifrei de afaceri pe segmentul gazelor naturale.

"Rezultatele se inscriu in previziunile companiei, in pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil si al cresterii preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare. In cursul anului am reusit sa oprim declinul productiei si am continuat sa imbunatatim eficienta operationala pe baza programelor de restructurare si a investitiilor din toate segmentele de activitate. O realizare majora a fost implementarea sistemului SAP si infiintarea unui centru de servicii la nivel de grup, atit pentru serviciile financiare cit si pentru cele de IT", explica Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

Potrivit acesteia, compania este in continuare angrenata intr-un amplu program de investitii, ce va continua pina in 2011, investitii ce vor sta la baza unei imbunatatiri considerabile a profitului.

"Aceste investitii vor sta la baza unei imbunatatiri considerabile a profitului. Volatilitatea inalta a mediului economic este de asteptat sa se manifeste in continuare pe parcursul intregului an 2008, insa nu preconizam ca va avea un impact major asupra activitatii noastre, dat fiind ca in Rominia cererea de produse petroliere este in continua crestere, iar compania noastra isi continua cu success eforturile de modernizare", a spus Mariana Gheorghe.

Productia totala a Petrom a scazut anul trecut cu 4%, de la 73 milioane barili la 70,27 milioane barili, in timp ce preturile de import si productie ale materiei prime s-au majorat. Nivelul obtinut a fost influentat de declinul resurselor naturale disponibile si intreruperile tehnologice, impuse de programul de modernizare, precum si de cererea redusa de gaze cauzata de iarna blinda din primul trimestru al anului trecut si de intreruperile temporare din activitatile unor clienti mari.

Taxele platite de Petrom catre bugetul statului in 2007 au insumat 5,679 miliarde lei, cu 8,8 la suta mai mult decit in anul 2006. Accizele (2,903 miliarde lei lei), TVA-ul (972 milioane lei) si redeventa (524 milioane lei) au reprezentat 77 la suta din totalul taxelor.