DOCUMENT Hidroelectrica promite că nu va vinde energie pe bursă peste un anumit nivel / Compania este investigată pentru abuz de poziție dominantă

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 21 decembrie 2020, 11:08 Economie | Energie


Hidroelectrica
Foto: AGERPRES
 documente
​Hidroelectrica se angajează să vândă pe bursă energie la un preț maxim determinat. Astfel, încearcă să scape de acuzațiile privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producției și comercializării energiei electrice. Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Hidroelectrica pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială.


Angajamentele vizează modul în care Hidroelectrica va comercializa energia produsă pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și pe Piața de Echilibrare (PE), informează Consiliul Concurenței.

Astfel, compania se angajează să ofere la vânzare pe PZU o cantitate de energie electrică la un preț maxim determinat pe baza prețului prevăzut în cadrul contractelor la termen. De asemenea, Hidroelectrica SA se obligă să nu depășească un anumit nivel al prețului energiei electrice ofertate la creștere de putere pe PE. În același timp, Hidroelectrica se angajează să separe, în cadrul companiei, activitatea de ofertare pe PE de cea de ofertare pe PZU.

Implementarea acestui set de măsuri ar conduce la beneficii directe și imediate pentru toți participanții pe piețele de energie electrică, fiind de natură a conduce la creșterea cantităților tranzacționate de către companie pe piețele spot și la diminuarea cantităților de energie reprezentând dezechilibrele generate în SEN care pot afecta negativ consumatorii, prin creșterea prețului energiei electrice.

Investigația Consiliului Concurenței, declanșată în septembrie 2018, vizează un potențial abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice, manifestat printr-un comportament de ofertare prin care s-a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal, pe PZU), în scopul realizării unor vânzări la prețuri semnificativ mai ridicate pe PE.

Piaţa pentru Ziua Următoare este o componentă a pieţei angro de energie electrică, respectiv principala piață spot de energie electrică din România, şi reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este şi ziua de livrare). Prețul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preț de referință în domeniul energiei electrice.

Piaţa de echilibrare este, de asemenea, una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanţa producţie-consum în timp real, în scopul menţinerii siguranţei şi stabilităţii în funcţionare a Sistemului Energetic Național.

Piaţa de echilibrare satisface în principal nevoia participanţilor la piaţă de a-şi ajusta cantitatea de energie contractată în funcţie de cerere şi are o puternică componentă tehnică. Pe piaţa de echilibrare, Operatorul de Transport şi Sistem cumpără şi/ sau vinde energie electrică de la/ către participanţii la piaţă deţinători de unităţi şi/ sau consumuri dispecerizabile.

Pe piaţa de echilibrare, care este o piață penalizatoare, prețul este în general mai mare faţă de preţul de închidere al pieţei înregistrat pe PZU.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1777 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  hotii de râuri (Luni, 21 decembrie 2020, 11:33)

  Tritonul [utilizator]

  Hidroelectrica sa faca bine si sa asigure debitele ecologice aval de captari, ca ne-am saturat sa mergem in concediu in munti si sa ne enevam in loc sa ne relaxam. Peste tot vezi albii seci, din cauza acestor banditi, de parca am fi in Ahaggar, nu in Carpati. Numa hidrocentrala Cionget seaca vreo 80 de cursuri de apă.
 • +2 (2 voturi)    
  La Hidroelectrica (Luni, 21 decembrie 2020, 12:35)

  ivanciripaha [utilizator]

  sunt plasati sinecurisitii: baieti da baieti, fete sprintare, flacai ai lui tata, nepoti, veri, prieteni, tovarasi pensionari de la ochiul si timpanul recompensati pentru "serviciii nepretuite aduse patriei... (vedeti si situatia de la Transgaz, Electrica, s.a.) Uitati-va in CV-urile celor din CS si Directorat. In afara a doi-trei, restul au "studii" pe la fabricile de diplome. Ca orice companie mare din Romania si HE merge din inertie. Mai mult nu pot - nu le ajunge mintea. De ce nicio companie romaneasca nu a devenit transnationala?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by