Consumatorii casnici ar putea plăti facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie, dacă nu încheie noi contracte / Acuzații dure ale Asociației Energia Inteligentă aduse ANRE

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 28 decembrie 2020, 11:14 Economie | Energie


Cresteri preturi energie
Foto: Asociatia Energia Inteligenta
​​Piața energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021, însă foarte puțini consumatori casnici știu că pot căuta oferte avantajoase de furnizare a energiei și în funcție de acestea să își schimbe furnizorul. Responsabilă de această situație este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu și-a îndeplinit obligațiile în privința informării consumatorilor, astfel încât aceștia să știe că este mai avantajos să încheie noi contracte, poate cu noi furnizori. Aceștia pot ajunge în situația de a plăti în ianuarie facturi cu până la 26% mai mari decât în decembrie, din cauza neinformării. Asociația Energia Inteligentă solicită autorităților, printr-o scrisoare deschisă, demiterea Comitetului de Reglementare al ANRE și a celor vinovați de această situație.


Practic, consumatorii care nu încheie noi contracte, rămânând la actualii furnizori, cu aceștia în calitate de furnizori de ultimă instanță, ar putea ajunge în situația să plătească facturi mult mai mari, prețurile din oferta de serviciu universal fiind mult majorate. Cel mai mult ar urma să plătească cei care rămân captivi companiei Enel, care va livra energie cu 18%, 23% sau chiar 26% mai scumpă decât în decembrie, în funcție de regiune.

Marii furnizori, precum ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, la care se află majoritatea consumatorilor, sunt cei mai avantajați de neinformarea clienților. Aceștia nu încheie noi contracte, rămân de la 1 ianuarie la aceste companii, cu ele în calitate de furnizori de ultimă instanță, însă la prețuri de serviciu universal, care sunt mai mari decât cele de pe piața liberă. Aceasta în condițiile în care prețurile de serviciu universal cresc de la 1 ianuarie, lucru pe care cei mai mulți consumatori casnici nu-l cunosc. Altfel spus, vor plăti mai mult cei care rămân la companii precum ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, ca furnizori de ultimă instanță, și care nu încheie contracte noi pe piața liberă.


Sursa foto: Asociația Energia Inteligentă

Conform prevederilor OUG 1/2020 era alocată o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieței de energie, diseminarea de informații complete pentru consumatorii casnici și stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piață și a iniția procesul de contractare în vederea trecerii la piața liberă de la 1 ianuarie 2021, se arată în scrisoarea deschisă.Cum avantajează ANRE furnizorii
Responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activități revenea ANRE. În anul 2020, ANRE nu a realizat nicio campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică și nici activități specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfășoare activități specifice de analiză și alegere a furnizorului care oferă Prețul Corect.

De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activități de Informare privind liberalizarea pieței de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condițiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanța și activitățile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă, precizează Asociația Energia Inteligentă.

ANRE a emis legislația secundară necesară pregătirii pașilor liberalizării pieței de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieței de energie electrică, legislație care a fost în mod continuu schimbată și modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieței de energie electrică.

ANRE a realizat legislația secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate și transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieței, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-și aleagă o ofertă cu un preț avantajos până la data de 1 ianuarie 2021.

ANRE afirmă că nu este obligatoriu ca un consumator să-și schimbe furnizorul de la 1 ianuarie 2021, uită însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator și un câștig nejustificat pentru furnizor, scrie Asociația Energia Inteligentă.

Legea 123/2012 stabilește, la art. 55, alin. 1, că furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică la prețuri rezonabile.

Însă, potrivit situației prețurilor publicate pe Comparatorul de prețuri ale energiei electrice de pe site-ul ANRE, prețurile pe care urmează să le plătească consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 nu sunt rezonabile. Acestea sunt unele dintre cele mai mari prețuri de pe piața de energie electrică, arată Asociația Energia Inteligentă.Click pentru a deschide


Sursa foto: Asociația Energia Inteligentă

Practic, consumatorii care nu încheie noi contracte, rămânând la actualii furnizori, cu aceștia în calitate de furnizori de ultimă instanță, ar putea ajunge în situația să plătească facturi mult mai mari. Cel mai mult ar urma să plătească cei care rămân captivi companiei Enel, care va livra energie cu 23% sau chiar 26% mai scumpă decât în decembrie.

Prin practica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, prețurile pe care sunt obligați consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât prețurile din piață, arată Asociația Energia Inteligentă.

Asociația România Inteligentă solicită:
 • Analizarea de către Parlament, în regim de urgență a situației dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică.
 • Amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români.

Scrisoarea deschisă a fost transmisă președintelui Senatului României, Anca Dragu, președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban și premierului Florin Cîțu.


Ordin pentru consumatori, aprobat abia în ajunul CrăciunuluiPe 23 decembrie, cu doar două zile înainte de Crăciun, ANRE a aprobat un ordin privind creșterea gradului de informare a consumatorilor cu privire la "ofertele aplicabile pentru a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de o perioadă mai lungă de timp în vederea alegerii unei oferte de furnizare a energiei electrice potrivită nevoilor lor". Practic, abia acum ANRE obligă furnizorii de ultimă instanță să trimită oferte clienților.

Principalele prevederi din Ordin:

 • posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021, inclusiv în cursul lunii ianuarie 2021;
 • obligația furnizorilor de ultimă instanță de a transmite clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021;
 • obligația FUI de a asigura clienților casnici cu care încheie contract concurențial, printr-o factură emisă după încetarea contractului reglementat cu furnizorul de ultimă instanţă, o regularizare comercială, astfel încât valoarea consumului de energie electrică realizat de acești clienți în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data încetării contractului încheiat cu furnizorul de ultimă instanță, rezultată după aplicarea regularizării să fie aceeași cu valoarea care ar fi rezultat în condițiile aplicării, în aceeaşi perioadă, a ofertei concurențiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurenţial;
 • obligația furnizorilor de a actualiza toate ofertele din comparator la data publicării Ordinului în Monitorul Oficial.

Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării.

ANRE spune că ceea ce a făcut pentru consumatori a fost publicarea pe pagina oficială de internet, www.anre.ro, a materialul informativ ”LIBERALIZAREA PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ – Recomandări pentru clientul casnic” (n.red. cu două săptămâni înainte de liberalizare), precum și o formă îmbunătățită a aplicației „COMPARATOR OFERTE-TIP DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE” (n.red. tot cu două săptămâni înainte de liberalizare).

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

142064 vizualizari

 • -34 (40 voturi)    
  FUI e, asa cum spune numele, un serviciu (Luni, 28 decembrie 2020, 11:29)

  demaGOGU [utilizator]

  ...exceptional, de last resort, e nevoie de o inteligenta submedie ptr a studia 2-3 oferte de pret si a o alege pe cea mai avantajoasa la moment.

  dar sa te numesti pompos asociatia energiei "inteligente" ptr a subestima intr-un asemenea hal inteligenta populace-ului local.
  • +15 (19 voturi)    
   Gogule (Luni, 28 decembrie 2020, 14:57)

   Leo_96 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   tie personal cat iti iese din plusul de 23% incasat degeaba de la amaratii care habar n-au ce li se pregateste?
   • -11 (31 voturi)    
    Nu va plangeti, puisor, asta ati votat! (Luni, 28 decembrie 2020, 15:53)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Leo_96

    Nu va plangeti, puisor, asta ati votat!

    Cresc preturile, ai inflatie si cadere economica ca in timp de razboi? Salariile/ pensiile/veniturile cresc ridicol sau chiar scad? E in spiritul lucrurilor, puisor. Asta ati votat cind aveati deja efecte serioase de bunastare economica si crestere a nivelului de trai. Ati votat invers, ati votat "caluse si catuse", nu nivel de trai.

    Acum vine factura; nu-i gratuit!
    • -4 (18 voturi)    
     adica ce vrei sa zici?? (Luni, 28 decembrie 2020, 17:44)

     naenae [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Eu am votat AUR, ma astept sa faca DREPTATE in tara si ei MARESC PRETURILE ??
     • -2 (16 voturi)    
      Generic vorbind, asta ati votat! (Luni, 28 decembrie 2020, 18:23)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui naenae

      Generic vorbind, asta ati votat! Inclusiv matale, cu AUR, ai votat impotriva bunastarii deja dovedite, in curs de realizare.
      Poate ca, macar acum afli ca si "mai binele" e dusmanul "binelui".
      Deci da, iti meriti soarta si matale!
      • -1 (5 voturi)    
       da (Luni, 28 decembrie 2020, 21:19)

       naenae [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       ne-a spus nea caragiale demult treaba aceasta dar o intelege fiecare cum doreste. Bunastarea aceea deja dovedita, e dovedita doar pentru o mica parte, pentru una dintre "bule". Acum a vorbit si restul.
     • 0 (2 voturi)    
      AUR zici! (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:57)

      john-doe [utilizator] i-a raspuns lui naenae

      Daca atat te-a dus capul, sa votezi AUR, asta ai, doar nu credeai ca o sa iti curge pepitele in bucatarie!
      • +3 (3 voturi)    
       pai.... (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:42)

       naenae [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

       si restul ce sa faca ma? crezi ca toti se regasesc intre fosilele lui base, ponta si crinut? Sau intre tinerii corporatisti?
       • 0 (2 voturi)    
        Sosoaca (Marţi, 29 decembrie 2020, 20:16)

        john-doe [utilizator] i-a raspuns lui naenae

        Nu ma, se gasesc printre Sosoace!
    • 0 (6 voturi)    
     asta e (Luni, 28 decembrie 2020, 22:05)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     de cind s-a votat intrarea in UE, ei ne impun liberalizarea pietei, nu de acum 2 saptamani, si se putea schimba furnizorul de vreo 10 ani deja
     • +1 (3 voturi)    
      Problema e alta (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:28)

      bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui spy

      In piata libera nu prea ai ce sa alegi. Toata va fi mai scumpa, ori de la marii, ori de la cei aparuti peste noapte. Asa ca degeaba poti alege. Ori idea pietei libere este nu stabilirea preturilor la comun indirect ci concurential.
      • 0 (0 voturi)    
       NU e chiar asa! (Joi, 31 decembrie 2020, 10:50)

       Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

       "Toata va fi mai scumpa, ori de la marii, ori de la cei aparuti peste noapte."

       sigur ca da, insa depinde CU CAT vor fi mai mari!

       vechea problema, alegem raul cel mai mic!

       In cazul asta, EXISTA diferenta intre raul "pret doar cu doar 12% mai mare" si "pret cu 25% mai mare"

       In plus, la ENEL exista diferite varinate de pret per KWh si abonament, la apartamentul unde nu stau mi-ar conveni una, la cel unde consum 2-300 KWh pe luna, alta!

       Dar am fost ieri la ENEL si era aglomeratie mare, lumea stepta pe scara, nici vorba de distnata de protectie ...
 • +14 (36 voturi)    
  vise (Luni, 28 decembrie 2020, 11:31)

  martel55 [utilizator]

  alegerile tocmai s-au temrinat, noua veche putere se instaleaza bine in fotolii si ii doare in spate de fraierii care s-au mai si deranjat eventual sa ii voteze...toate institutiile astea de reglementare sunt pline de incompetenti au mai rau, corupti,de par doar niste aneze ale unor mari companii si nicidecum niste isntitutii care sa le opreasca abuzurile....trebuiie sa fii prea naiv sa crezi ca pe politrucii nostri ii intereseaza binele poporului dupa ce s-a temrinat campania electorala, ei sunt acum mult mai ocupati cu impartirea cilolanului....asa ca data viitoare mer4geti iar la vot, eentual punetii va sanatatea in pericol pentru ei
 • -10 (30 voturi)    
  asta e (Luni, 28 decembrie 2020, 11:32)

  cucuveauamov [utilizator]

  liberal are legatura cu preturi libere
 • +35 (43 voturi)    
  bataie de joc din partea unor bugetari platit gras (Luni, 28 decembrie 2020, 11:43)

  Gryphus [utilizator]

  am primit ceva de la ENEL in posta la incepuit de Decembrie, chiar inainte sa plec in concediu, in care se spune ca am vreo 10 zile sa cer rezilierea contractului

  in DECEMBRIE cand nu ai nici o sansa sa faci o modificare.

  aia de la conducerea ANRE nu trebuie doar demisi ci si trimisi in judecata pt abuz in serviciu
  • -5 (23 voturi)    
   L-ai reziliat? (Luni, 28 decembrie 2020, 12:23)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ai cerut rezilierea in termenul acela de 10 zile?
   Daca da, inseamnna ca ai un document care atesta ca tu ai cerut oficial rezilierea contractului in termenul de 10 zile.
   Daca functionarii respectivi nu au efectuat mai departe procedura nu este vina ta si, drept urmare, nu ai cum sa fi gasit "vinovat", mai ales daca se ajunge in instanta.
   Faptul ca tu tocmai erai pe picior de plecare in concediu este irelevant.
  • -6 (12 voturi)    
   logica (Luni, 28 decembrie 2020, 15:07)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   pentru ca tu pleci in concediu si nu esti in stare sa iti reziliezi contractul si sa alegi un furnizor nou (online, deci iti ia cam o ora) cei din ANRE sa fie trimisi in judecata, cool.
   la furci, tovarasi...
   • +17 (21 voturi)    
    Nu, in judecata pt ca au transmis in Decembrie (Luni, 28 decembrie 2020, 16:53)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    nu poti sa tranmisiti niste informatii cu 2 saptamani inainte de data de aplicare si sa spui ca tu ai informat populatia

    asta era ideea, au tranbsmis informatiile cu cateva zile inainte de finalul anului in loc sa o faca cu 3 luni inainte ca oamenii sa poata alege

    pe langa asta 90% din cetateni NU stiu cum se face schimbarea, unde e un ghid pt acest lucru???

    ti se pare normal ? probabil lucrezi la ANRE
  • +1 (3 voturi)    
   factura medie e vreo 50 de lei (Luni, 28 decembrie 2020, 22:09)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   se face caz pt 5 lei, la gaz nu se agita nimeni?
   • +3 (3 voturi)    
    Vezi discutia avuta (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:31)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui spy

    intre M.E. si directorul Hidro, "dom'le poti oferi curent la casnici si la 200 lei MWh"... dar nu, Hidro vrea la 255, ca asta e pretul cu care isi vand energia la consumatorii comerciali, ca deh, platesc casnicii eficienta si alte rahaturi in factura si se acopera si pierderile lor.
   • +1 (3 voturi)    
    50 de lei! (Marţi, 29 decembrie 2020, 16:03)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui spy

    Poate daca te ilumnezi cu lampa, tii alimentele in pivnita, nu ai nici redio, nici TV si calci rufele cu bolovanul sa fie 50 de lei! Si aritmetica e lucrul dracului, tot iti plac mediile, marirea medie e 20%, adica 10 lei, la consumul ala din pestera!
   • +2 (4 voturi)    
    NU cred ca facem caz pentru cinci lei (Marţi, 29 decembrie 2020, 22:30)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui spy

    In primul rand, nu a fost vorba de cresteri de numai 10%.
    In cazul lui ENEL, se pare ca va fi o crestre de 26%, nu mai este doar 5 lei.
    Apoi, factura de 50 lei este foarte rara, mai degraba au fost de 100-160 lei facturile!
    • 0 (0 voturi)    
     stiu ce zic (Joi, 31 decembrie 2020, 18:26)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

     eu ma refeream la cei 13% din zona Moldova si cei 50 de lei sint din date concrete la un anumit jjudet, e media, deci evident ca unii au mai mult
 • +21 (29 voturi)    
  Mai trebuie precizat (Luni, 28 decembrie 2020, 12:10)

  gugurila [utilizator]

  ... ca nici informatii despre contractele noi "liberalizate" nu exista nicaieri.

  Comparatorul de oferte de la ANRE e un gunoi, si de cate ori au fost articole despre contractele noi liberalizate reiesea ca sunt la fel de scumpe si au conditii de plata mai proaste.

  Eu unul mai astept sa apara mai multa informatie, chiar daca am sa platesc ceva mai mult cateva luni.
  • +5 (9 voturi)    
   Iata "rezultatul" pe site-ul ANRE (Luni, 28 decembrie 2020, 12:51)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   Adica NIMIC: https://imgur.com/a/ZNJg6pr
   • +4 (4 voturi)    
    ANRE-o mare mizerie! (Marţi, 29 decembrie 2020, 10:53)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui mcris

    Toți indivizii din numita ANRE,de la Director ,la
    portar,trebuie concediați,iar instituția de jumulire dură a românilor,trebuie refăcută de la zero.
    Aceiași soartă ar trebui să aibă ANCOM și ASF.
 • +13 (15 voturi)    
  ehm (Luni, 28 decembrie 2020, 12:20)

  sentenced [utilizator]

  La mine in zona (Transilvania Sud), cel mai ieftin furnizor pare a fi AIK Energy. Stie cineva ceva de aceasta firma? Care sunt riscurile incheierii unui contract cu un furnizor mai putin cunoscut?
  • +10 (10 voturi)    
   corent (Luni, 28 decembrie 2020, 12:25)

   gogutza10 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   uite aici:
   https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-24443906-aik-energy-nu-mai-poate-furniza-gaze-iar-clientii-sai-fost-preluati-automat-alta-firma-intampla-acesti-consumatori.htm
   • +9 (13 voturi)    
    :)) (Luni, 28 decembrie 2020, 12:29)

    sentenced [utilizator] i-a raspuns lui gogutza10

    Baieti de baieti.
    Deci pana la urma tot o firma mare este solutia.
    Ar mai fi Restart Energy (a treia cea mai ieftina in zona mea), bunica-mea stiu ca are contract de electricitate si gaze cu ei si pare multumita.
    • +3 (9 voturi)    
     Ai de unde alege (Luni, 28 decembrie 2020, 15:11)

     Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

     Doar sa cauti, sunt furnizori, cu preturi mai mici fata de cei actuali.
  • +7 (7 voturi)    
   ha ha (Luni, 28 decembrie 2020, 14:59)

   Leo_96 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   este in insolventa .. dar ANRE a uitat sa actualizeze lista
  • +3 (3 voturi)    
   riscul (Luni, 28 decembrie 2020, 22:06)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   sa plece cu banii tai, sa dea faliment daca sare piata si el da energia prea ieftin (vezi chiar Hidroelectrica), etc
  • +4 (4 voturi)    
   Nu merita sa te incurci cu (Luni, 28 decembrie 2020, 22:55)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   srl-uri de apartament. Sfatul meu este sa alegi unul din cei 5-6 furnizori mari.
 • +15 (25 voturi)    
  Titlul articolului este gresit (Luni, 28 decembrie 2020, 12:29)

  IoPaNet [utilizator]

  Nu "ar putea plăti" ci VOR plăti. Comparati ofertele "concurentiale" cu cele "serviciu universal" la companiile mari si veti vedea ca pretul este, aproximativ, acelasi. Deci, indiferent daca semnezi sau nu o oferta "concurentiala", pretul ti se va mari. Cat despre "negociat" cu furnizorul.. poate doar daca esti parlamentar poti.
  Singura alternativa este sa treci de la o firma mare la o firma de apartament, care iti da un pret mai bun. Dar, risti sa faci asta? Daca vei avea o problema cu furnizarea energiei electrice, ti-o va rezolva o firma de apartament? Am indoieli..
  • +4 (12 voturi)    
   hehe (Luni, 28 decembrie 2020, 13:09)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   problemele cu furnizarea energiei electrice nu ti le rezolva firma de apartament "liberalizata" de gunoaiele de la bruxelles care este doar un intermediar cu call center, logo si pliante, ci distributia care este cu totul o alta firma.
  • +3 (5 voturi)    
   Firma de apartament (Luni, 28 decembrie 2020, 15:14)

   Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Doar baga curent in retea, distribuitorul se ocupa de avariile tale.
   • +4 (4 voturi)    
    nope (Luni, 28 decembrie 2020, 22:07)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

    nici macar, numai tipareste factura si iti ia banii, producatorul baga curentul
 • -6 (36 voturi)    
  n-a făcut guvernu fikusz campanie de informare? (Luni, 28 decembrie 2020, 12:34)

  di livio [utilizator]

  io știu c-a făcut...aaa, pardon, era campania cu botnițe, poartă botniță, poartă botniță, poartă botniță...pt liberalizarea Enel-ANRE a „uitat” guvernu fikusz să facă campanie de informare...da amu sigur botnițele ne vor apăra și de scumpiri, mai ales acoperitoarele fauciale inutile
 • +20 (24 voturi)    
  Informatii!? (Luni, 28 decembrie 2020, 13:01)

  Cataleya [utilizator]

  In asemenea cazuri, informatiile din mass-media (TV , ziare, inline) nu au absolut nicio valoare.
  Pt asemenea cazuri se folosesc obligatoriu scrisori trimise concret pe adresa fiecarui proprietar de casa, apartament etc, prin care este informat personal despre situatie si despre posibilitatea de a schimba furnizorul.
  Daca nu s-a emis acel lot de scrisori, catre fiecare beneficiar, cu nume, prenume, adresa, nimeni nu poate fi acuzat ca "n-ai citit presa, nu te-ai uitat la TV, n-ai deschis computerul?....
  Nu domnilor, eu nu citesc presa si nu urmaresc la TV decat emisiunile sportive sau de divertisment, iar computer n-am si nici abonament la internet.

  Deci, pe mine nu m-ati informat!
  • -4 (14 voturi)    
   informare (Luni, 28 decembrie 2020, 18:01)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Nu trebuie sa fii suparat, nu te acuza nimeni. Poti urmari, mai departe , emisiunile sportive si de divertisment la TV si sa platesti noul tarif de energie electrica. Si, daca n-ai computer si abonament la internet, poti continua sa-ti transmiti postarile la HN cu porumbei calatori.
   • -1 (7 voturi)    
    alt destept... (Luni, 28 decembrie 2020, 18:52)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui atc

    ....
    • +1 (3 voturi)    
     furnizor (Marţi, 29 decembrie 2020, 9:13)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

     Si eu zic la fel, avand in vedere ca mi-am schimbat de f'o 4 luni furnizorul.
 • -3 (13 voturi)    
  hehe (Luni, 28 decembrie 2020, 13:11)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  romanii se cearta iar intre ei cand vinovatii principali pentru aceasta mizerie numita liberalizare sunt la bruxelles si dorm binemersi dupa ce si-au umplut pana la refuz cu lobby conturile din cayman :))
 • +10 (12 voturi)    
  Nu prea am inteles (Luni, 28 decembrie 2020, 13:40)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  Noul pret va fi mai mare pentru ca e acelasi furnizor sau pentru ca nu s-a schimbat contractul?

  De ex. eu vreau sa pastrez furnizorul si as prefera sa nu refac contractul (situatie complicata cu o mostenire). De ce ar creste pretul doar pentru ca nu am alt contract?

  Nu am incredere in tot felul de firmulite pe care nu le cunosc, nu vreau sa merg pe mina unui furnizor nou.
  • +8 (12 voturi)    
   poti alege oferta concurentiala a actualului... (Luni, 28 decembrie 2020, 13:44)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

   ...furnizor, altfel vei primi serviciul de "ultima instanta" (urgenta FUI) care este in mod necesar mai scump.
  • +7 (7 voturi)    
   Indiferent daca inchei un nou contract (Luni, 28 decembrie 2020, 23:01)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

   sau ramai pe vechiul contract , vei plati mai mult. Nu stiu ce furnizor ai acum , pot sa-ti spun ca al meu (Electrica Furnizare) , imi da acelasi pret pe kw si daca fac un nou contract concurential , si daca raman pe vechiul contract de furnizor de ultima instanta. Banuiesc ca o crestere va fi la toti furnizorii , difera doar procentul. Pe anre.ro este un comparator de preturi .
 • +11 (21 voturi)    
  ANRE si ENEL dominate de PSD (Luni, 28 decembrie 2020, 14:50)

  neagoe [utilizator]

  Am facut pana acum 3 cereri online pentru a fi contactat de Enel - "Solicitare Oferta".
  TREI. Niciun raspuns.
  Am facut plangere la ANRE-ul PSDist. Canci.

  In momentul in care factura va fi majorata si cu un ban voi da in judecata ENEL si ANRE.
  • +9 (11 voturi)    
   tot canci (Luni, 28 decembrie 2020, 15:02)

   Leo_96 [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   va fi si rezultatul procesului cu ENEL/ANRE.

   Mai bine cere o oferta concurentiala oricarui furnizor si, daca semnezi contractul, se ocupa ei cu rezilierea vechului contract
 • +11 (11 voturi)    
  O tara (Luni, 28 decembrie 2020, 17:35)

  Rdu [utilizator]

  cu legi (si modul lor de aplicare) in favoarea excrocilor!
 • +11 (11 voturi)    
  Am primit... (Luni, 28 decembrie 2020, 17:50)

  Nonidem [utilizator]

  Am primit azi scrisoarea lor in care imi lauda oferta de serviciu universal ,imi dau un pret fara TVA,accize si tot ce mai baga ei in pret.Nici urma de alte oferte E.ON;imi dau o adresa electr.pentru alta oferta -www.eon.ro la care nici pomeneala sa se gaseasca oferte!Ceva trebuie facut cu indivizii astia!
 • +9 (11 voturi)    
  un inceput stangaci mult intarziat (Luni, 28 decembrie 2020, 17:54)

  richter [utilizator]

  pana se aseaza piata energiei in RO mai este si cred ca vor arata destul de diferit ofertele peste ceva timp; in plus, nu stim cum va evalua pretul energiei pe piata mondiala daca devin necesare restrictii severe cu privire la energia din surse fosile datorite unor schimbari si mai dramatice a climei ;deja, 2020 e cel mai calduros an de cand se fac masuratori si efectele inca nu sunt total cunoscute
 • +1 (3 voturi)    
  HN??? (Luni, 28 decembrie 2020, 19:14)

  baimarean [utilizator]

  UNDE gasesc o lista o concurentilor pe aceleasi zone ca cele desenate mai sus?
  Ma intereseaza Transilvania Nord. Forumuri ?
  Multumesc-
 • +10 (12 voturi)    
  un stat corupt, (Luni, 28 decembrie 2020, 21:27)

  hanu [utilizator]

  o tara in deriva, o republica bananiera fara banane, cu majoritatea fortei productive peste hotare,un sat fara caini, trist, manipulat, fara cetateni (doar cu capete-locuitor) si fara speranta.
  Cam asa arata Romania la momentul actual.
  Coruptia e primul si cel mai mare pericol existential pentru natiunea romana. Nu rusii, nu soros, nu aur, psd sau pnl. Ci LA PIOVRA, aceasta hidra nu N+1 capete care este in fiecare dintre noi.
 • +15 (15 voturi)    
  Jos palaria! (Luni, 28 decembrie 2020, 22:01)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Tot respectul pentru ENEL, al carui client sunt!

  Stiue cum sa isi recompenseze clientii fideli: daca raman la ENEL Muntenia, ca si pina acum, voi beneficia de tarif la electrica crescut cu 26%!

  Exclenta practica comerciala!

  Multe felicitari!
  • +7 (9 voturi)    
   da' (Luni, 28 decembrie 2020, 22:19)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   credeai ca au venit italienii sa ne dea curent ieftin? nu mai puteau ei de grija noastra?
   • +6 (8 voturi)    
    Evident ca nu! (Marţi, 29 decembrie 2020, 10:45)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui spy

    Enel sau Apa Nova sunt firme comerciale, este normal sa isi urmareasca profitul, desigur ca nu sunt societati de binefacere, sigur ca nu au venit aici pentru binele nostru!

    Ce mi se pare anormal este ca:

    - Statul roman, prin ARNE, ii lasa sa faca absolut ce vor
    - Oferta de nerefuzat a lui ENEL Muntenia in particular: ramai cu noi, ca si pina acum, si drept multumire iti crestem factura nu cu in fleac de 1-2-5%, ci cu 23 su 26%!
 • +4 (4 voturi)    
  DE CE??? (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:01)

  TheFreeOne [utilizator]

  Pentru ca pot!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by