Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut?

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 29 decembrie 2020, 14:14 Economie | Energie


Comparator preturi energie
Foto: ANRE
Consumatorii casnici de energie electrică sunt puși, zilele acestea, în fața unor decizii deloc ușoare, în contextul liberalizării pieței de la 1 ianuarie 2021. În primul rând, trebuie să știe că alegerea ofertei aplicabilă de la 1 ianuarie poate fi făcută și pe parcursul lunii ianuarie, nu doar acum în ultimele zile din 2020. Ce au de ales consumatorii? Să rămână pe serviciu universal, la unul dintre marii furnizori precum Enel, CEZ, Electrica, E.ON, sau să caute oferte în regim concurențial la oricare dintre furnizori, inclusiv la cei enumerați? De la bun început trebuie precizat că rămânerea pe serviciu universal este mai costisitoare decât încheierea unui contract pe piața liberă. Cu alte cuvinte, dacă nu faci nimic, plătești mai mult. Vezi ce pași ai de făcut pentru a încheia un contract pe piața liberă.

Consumatorul casnic trebuie să știe că cel mai avantajos este să încheie, cât mai curând, un contract pe piața liberă, dacă acum se află în regim reglementat, și să nu se lase momit de furnizorii de ultimă instanță cu "oferte" de serviciu universal. Noul contract poate fi încheiat chiar cu acești furnizori, care au, pe lângă serviciu univeral, și oferte în regim concurențial, la prețuri mult mai mici. Dacă nu închei niciun contract, adică dacă nu faci absolut nimic, rămâi în regim de serviciu universal, însă la preț mai mare.

Trebuie știut că unele persoane sunt deja pe piața liberă. Dacă pe factură scrie "factură piața concurențială" înseamnă că ai încheiat deja contract pe piața liberă, în 2018, înainte să se revină la regimul reglementat. Este bine ca și în acest caz să vezi dacă nu cumva este mai avantajos să închei un nou contract decât să nu faci nimic.

Unii dintre marii furnizori, care sunt și furnizori de ultimă instanță (Enel, CEZ, Electrica, E.ON), au interesul să te țină cât mai mult timp în regim de serviciu universal, dacă ești unul dintre clienții care nu au încheiat un contract pe piața liberă. De ce? Prețurile de serviciu universal cresc de la 1 ianuarie și sunt mult mai mari chiar decât propriile oferte de pe piața liberă. Cu până la 26% mai mari. Vezi Cum ar putea consumatorii casnici să plătească facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie, dacă nu încheie noi contracte.

Furnizorii de ultimă instanță ar trebui să fie o excepție, nu regulă. Adică, să primești energie de la un furnizor de ultimă instanță doar în situații excepționale, de exemplu atunci când furnizorul tău intră brusc în faliment și tu nu ai apucat să te muți la altă companie. De aceea și prețul pentru serviciul universal poate fi mai mare, însă acesta nu ar trebui acceptat pe o perioadă prea mare. Adică mai mare de o lună, de exemplu.

Însă, beneficiind de bunăvoința Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acești furnizori au început să trimită către clienți oferte pentru servicii universale, punând abia pe ultimul loc varianta încheierii unui contract în regim concurențial. ANRE a emis în ajunul Crăciunului un ordin care prevede că furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să transmită clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021.

Adică, în loc să fie obligați să trimită clienților oferte concurențiale și odată cu acestea și prețurile pentru serviciul universal, furnizorii fac invers: trimit oferte pentru serviciul universal, adică preț mare, și odată cu acestea oferte pe piața liberă, la prețuri concurențiale.

Probabil, mulți clienți casnici au primit deja aceste oferte. Cum arată? Sunt scoase în față și puse pe primul loc prețurile pentru servicii universale, îți lasă chiar și opțiunea de a alege alt furnizor de ultimă instanță pentru servicii universale. Abia la urmă amintesc de ofertele concurențiale.

Ce pași ai de făcut pentru a încheia un contract pe piața liberă


Dacă vrei să plătești mai puțin, alege să închei rapid un contract pe piața liberă, ori cu acest furnizor care încearcă să-ți "vândă" în primul rând serviciul universal, ori cu altul. Sunt zeci la alegere.

În primul rând, intră pe comparatorul de prețuri de pe site-ul www.anre.ro, selectează ce ți se potrivește și apoi analizează fiecare ofertă. Important de precizat, nu toți furnizorii au oferte cu preț fix. Adică, dacă ai selectat varianta "preț fix" și nu găsești furnizorul la care te gândeai, este posibil să-l găsești la opțiunea "preț variabil".

Situația 1. Vrei să rămâi la actualul furnizor.

- Completezi cererea de contract pe care ți-o pune la dispoziție.
- Apoi o trimiți la adresa de e-mail a furnizorului, atașând și copii după documentele cerute. În general, copiile cerute sunt cam acestea:
 • Actul de identitate al solicitantului
 • Actul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosință asupra spațiului care face obiectul locului de consum respectiv

Situația 2. Vrei să schimbi furnizorul.

- În acest caz, în primul rând, trebuie să știi că ai dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare actual. Prin intermediul furnizorului nou ales transmiți o notificare vechiului furnizor.

- Completezi o cerere de încheiere a unui contract cu un nou furnizor, dar și o notificare privind schimbarea furnizorului. Notificarea este transmisă către noul furnizor, care are obligația să o trimită mai departe celui la care tu renunți. Atât cererea de încheiere a unui nou contract, cât și notificarea sunt puse la dispoziție de fiecare furnizor, când selectezi să vezi ofertele prezentate pe comparatorul de prețuri.

- Trimiți cererea și notificarea pe adresa de e-mail a noului furnizor, împreună cu copiile după documentele cerute, în primul rând: copie după actul de identitate, copie după actul de proprietate și copie după ultima factură de energie electrică.

Noul contract intră în vigoare imediat după ce încetează contractul cu vechiul furnizor.

Noul furnizor este obligat să notifice vechiul furnizor pentru încetarea vechiului contract, cu 21 de zile înainte.

Foarte important de precizat!
Noul furnizor transmite notificarea și către operatorul de rețea, ca acesta să știe că urmează să fie schimbat furnizorul. Nu trebuie ca furnizorii și operatorii de rețea să fie aceeași firmă. Sunt activități total diferite. Adică, operatorul de rețea poate fi unul dintre cei mari, Enel, CEZ, E.ON sau Electrica, dar tu să ai furnizor cu totul altă firmă. La schimbarea furnizorului nu se întâmplă nimic asupra alimentării cu energie, adică nu se întrerupe curentul și nu apare nicio schimbare asupra instalației electrice.

Pentru alte amănunte, vezi și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

122900 vizualizari

 • +34 (42 voturi)    
  ANRE = La Hermandad (Marţi, 29 decembrie 2020, 14:49)

  un domn [utilizator]

  Nimic a pregatit in acest sens pentru ianuarie 2021, ANRE este in Fratia Furnizorilor de energie, NU Supraveghetor in Favoarea Consumatorului Casnic
  • +3 (5 voturi)    
   Eu am 2 oferte in Buc, una de la Pertrom mai scump (Marţi, 29 decembrie 2020, 23:27)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   culmea e ca folosind comparatorul ala de la ANRE (institutie a statului) am primit o oferta MAI SCUMPA pt o locatie din Buc de la Petrom

   2 oferte, una de la un SRL cu 20 RON mai ieftin (dar nu e energie verde, probabil ard deseuri) si una de la Petrom cu 11 RON mai mult ca la ENEL.

   oare merita sa ma deranjez sa stau la 10 cozi pt a plati cu 11 RON in plus la petrom?
  • -2 (8 voturi)    
   Aha (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:01)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Nu voi ati vrut liberalizarea preturilor ca doar nu sunteti comunisti ca PeeeSeeeeDeee tovarasi ? Acum mancati capitalism pe paine.
 • +26 (32 voturi)    
  ANRE , totul pentru profitul intermediarilor (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:16)

  jorj_bv [utilizator]

  Adică aia care doar învârt niște hârtii...
  • -23 (23 voturi)    
   Se vede că nu știi economie (Marţi, 29 decembrie 2020, 16:15)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Cred că ești cu rușii.
   • +3 (3 voturi)    
    Dezvolta, te rog (Miercuri, 30 decembrie 2020, 10:57)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Piața energetica românească e monopolista la producției : cei mari sunt hidroelectrica, termoelectrica și nuclear electrica, plus câteva SRL-uri cu o vartelnita sau un câmp de panouri fotovoltaice (la gaz e și mai rau: Romgaz, Petrom și import din Rusi, bursa de la Viena e o glumă).
    La distribuție, iarăși, exista monopol de stat - tara e împărțită între cele 5 companii care au firele.
    Totuși tu trebuie sa contactezi un furnizor, adică un intermediar. Chiar dacă prețul variază, câștigul e la furnizor - cel mult poți spera la energie verde (dar nu înseamnă că se va produce mai multa, cu ca alții vor avea doar energie neregeneranta).
    • +1 (5 voturi)    
     Lol (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:00)

     Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Ce monopol de stat visezi prietene ?
     ENEL - corporatie Italia, CEZ - corporatie Cehia, OMV - corporatie Austria.
 • +28 (32 voturi)    
  TVA (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:51)

  Djokovic [utilizator]

  preturile pe pe site-ul pe care poti vedea ofertele includ si TVA si restul taxelor de pe factura (de mediu si ce mai sunt acolo)? Pentru ca daca nu, cresterea e mai mare de 30% chiar daca alegi regimul concurential.
  Nu mai zic ca la multe din oferte nu se precizeaza perioada pe care e valabil pretul. Nu stii daca nu cumva din februarie e dublu pretul...
  P.S. Cum e posibil sa ai doar o luna la dispozitie sa schimbi furnizorul. Ar trebui sa poti face asta oricand. Altfel nu e nici o piata libera. Esti captiv si ai un mic interval in care sa alegi la ce furnizor esti captiv...
  • +13 (17 voturi)    
   1 luna ? (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:20)

   Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   3 zile. Ieri am primit mail de la furnizorul actual. Jaf.
   • +2 (2 voturi)    
    Exista furnizori alternativi de ani buni (Miercuri, 30 decembrie 2020, 21:56)

    Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

    Daca nu-ti convine oferta furnizorului actual sau nu ai primit oferta furnizorului actual in timp util, ai 0 motive sa continui cu ei.
  • +5 (9 voturi)    
   Nu (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:34)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   te obliga nimeni la nimic, te poti duce la orice furnizor oricand , numai daca vrei fotovoltaice trebuie sa fie furnizor de ultima instanta. De ex enel ofera 0.69 ron pe kw pe 2 ani, iar hidroelectrica 0.61 pe primele 6 luni , contractul e pe un an . Pune mina pe tel sau pe mail si solicita oferte si compara, simplu ...daca nu inchei contract -vei avea curent- cu pret variabil.
   • +10 (18 voturi)    
    Fals (Marţi, 29 decembrie 2020, 18:27)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

    Daca nu faci contractul pina pe 31.12 ai un contract universal cu furnizorul actual pe 6 luni (ENEL).
    A face un nou contract in 3 zile cu toate actele necesare si timpii de raspuns, imi pare rau ANRE dar nu este posibil. Jaf premeditat
   • +1 (3 voturi)    
    Nu faci nimic. (Joi, 31 decembrie 2020, 17:56)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

    Nu schimbi furnizorul de energie și nu faci nimic.Nu se va întâmpla nimic rău.Nu vor crește prețurile și dacă vor crește,nu din cauză că nu ai schimbat tu furnizorul.Pentru orice creștere de prețuri furnizorul actual este obligat să te informeze din timp și dacă nu-ți convine poți pleca la alt furnizor.Acum, se face presiune care va crea harababură din care cineva va câștiga.Sper ca cei care fac acum presiune să-și asume și răspunderea.
  • -4 (12 voturi)    
   Pentru cei care-și pun întrebarea din (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:53)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   titlu există un singur răspuns:*Căutați un loc de
   dat cu capul,de preferiță dim oțel*.
   • -1 (5 voturi)    
    replică (Miercuri, 30 decembrie 2020, 9:14)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    de gâgă. Ai lămurit problema.
  • +1 (5 voturi)    
   Ideea nu-i ca doar o luna (Marţi, 29 decembrie 2020, 20:40)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   Ideea-i ca in cursul lunii ianuarie poti alege cui platesti la sfarsitul lunii. Daca in februarie iar vrei sa schimbi furnizorul, cu exceptia unor clauze de durata minima a contractului ce-l inchei in ianuarie, nu te opreste nimic, si de la sfarsitul lui februarie incepi sa platesti noului furnizor, la tarifele lui.
  • +9 (9 voturi)    
   Nu ai doar o luna , (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:51)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   furnizorul poti sa-l schimbi oricand. Daca faci schimbarea furnizorului pana in 31.01.2021 atunci noile conditii ti se aplica de la 01.01.2021 , Daca faci schimbarea dupa 31.01.2021 , atunci noile conditii ti se aplica dupa intrarea in vigoare a noului contract , adica dupa 21 de zile de la notificarea vechiului furnizor. Deci poti sa schimbi oricand furnizorul nu doar pana la 31.01.2021 , dar pana atunci vei plati un cost mai mare .
 • +8 (12 voturi)    
  Simularile (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:22)

  savatuf [utilizator]

  ANRE nu le recunoaste niciun distribuitor . Am simulat enel si a reiesit un pret de 0.61 ron /kw iar enelul mi a oferit 0.69 fara nicio negociere sau argument...vrei bine aca nu pa si du te la altii, jungla corportatista.
 • +13 (17 voturi)    
  Am ales un preț mic (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:25)

  nick24 [utilizator]

  am citit contractul. E dubios și contra consumatorului. Cere de precizat o cantitate de kw consumată pe an. Nu se înțelege ce se întâmplă dacă depășesti sau dacă esti sub. Poate fi reziliat contractul, poate îți cere să plătești si ce n-ai consumat, poate îti majoreazâ prețul pt ce e în plus.
  Oricum foarte dubios contractul.

  O bataie de joc la adresa consumatorilor.
 • +11 (15 voturi)    
  Doamna (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:27)

  savatuf [utilizator]

  claudia parvoiu va rog redactati un articol legat de - consumatorul vulnerabil-.Sau mai exact cum rahatii astia politici impreuna cu ANRE au liberalizat piata fara sa - indentifice consumatorul vulneranbil - si sa aplice masurile care se impun. Eu inteleg ca suntem un eldorado pt golanii astia monopolisti dar totusi vorbim de protectia populatiei.
  • -2 (18 voturi)    
   Dragul nostru , (Marţi, 29 decembrie 2020, 18:00)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   Aveți perfectă dreptate,dar rahații din politică și din
   ANRE,așteaptă să-și facă treaba COVIDUL și
   popii la cimitire,apoi vor repopula teritoriul acesta
   numit astăzi România,cu senegalezi și botswanezi,
   plătiți cu toții în moneda Statului Botswana,monedă, cu care noi românii, încă în
   viață suntem obișnuiți.
   • 0 (6 voturi)    
    poate ... (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:06)

    sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    ...era bine sa amintesti,in treacat,ca moneda nationala in Botswana este PULA .

    Nu,nu e o golanie asa se numeste ea.
    Cei care nu cred pot consulta pe internet site-ul Currency Converter ca sa se convinga !
 • +12 (14 voturi)    
  fals concurential (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:50)

  twins22 [utilizator]

  valoare fara TVA: kwh consumati ieste 0.66 lei/kwh cu toate taxele incluse.
  un exemplu de la DIGI Energy: 0.3-0.325 lei/kwh la care se adauga:
  +0.2 lei/kwh taxa de rezervare
  + restul de taxe reglemenentate
  E foarte pe acolo daca nu chiar mai scump in varianta "concurentiala"

  Comparatorul ANRE ar trebui sa includa toate costurile ca si DAE la banca.
 • +4 (6 voturi)    
  Nu e chiar asa (Marţi, 29 decembrie 2020, 19:12)

  CalinMircea [utilizator]

  De exemplu la CEZ e mai mic prețul la serviciul universal decât oferta concurentială dacă nu depășești 200 kWh pe lună, pentru că la oferta concurentială apare abonamentul de 0,32 lei pe zi.
 • +3 (9 voturi)    
  si (Marţi, 29 decembrie 2020, 19:15)

  andrei1232000 [utilizator]

  un mic amanunt. Am simulat pe ANRE pentru Ilfov. cel mai bun pret este de la o firma din Timisoara. Asigura ei service in Ilfov? De unde cumpara energia? au infrastructura sau sunt niste prieteni de-a lui Grindeanu? O fi seful si o fatuca pentru invartit hartii. Cum s-au aprobat/avizat toti acesti baieti destepti?
  • +11 (13 voturi)    
   N-ati priceput (Marţi, 29 decembrie 2020, 20:55)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui andrei1232000

   Furnizorul si operatorul retelei de distributie n-au nici o legatura unul cu altul. Furnizorul injecteaza energie in retea, si operatorul retelei o distribuie. Furnizorul plateste operatorului taxe pentru distributie. Cata energie injecteaza producatorul, si cand, e determinat de ce contracte are cu diferitii furnizori.

   Furnizorul, la randul lui, nu produce energia pe care-o vinde. El doar cumpara energie de la producatori si-o vinde la consumatori. Producatorii, cand produc energia, o injecteaza in reteaua de distributie, operatorul retelei fiind independent de producator. Furnizorul plateste transportul energiei electrice prin reteaua operatorului de distributie de la agregatul energetic pana la contorul consumatorului.

   Asa ca se poate foarte bine ca furnizorul sa fie o firma din Baia Mare, care cumpara curent de la o centrala hidroelectrica din Oltenia si de la Cernavoda, si vinde curent in Constanta.

   Toata treaba cu curentul electric e simpla pana la bornele generatorului si de la priza incolo. Ce se intampla intre generator si priza e un hatis de relatii contractuale si conexiuni tehnice de te doare mintea.
   • +1 (1 vot)    
    Nedumerire (Joi, 31 decembrie 2020, 13:20)

    munuc [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Mulțumiri pentru clarificări! Dar, dacă puteți explica posibilitatea ca un furnizor, altul decât distribuitorul care e și el furnizor de ultimă instanță, să ofere un preț mai mic decât acesta din urmă? Altfel spus, ce interes are distribuitorul-furnizor să se derobeze de încasarea facturilor? După mine furnizorii din noua situație ar trebui să se cheme mai degrabă încasatori pentru a nu fi confundați cu producătorii.
 • +8 (10 voturi)    
  Eroare (Marţi, 29 decembrie 2020, 20:30)

  Lake123 [utilizator]

  Cred că-i o mare eroare care se face. Timp scurt și lipsă de informații suficiente, ca să știe omu ce face. Cineva ar trebui să răspundă, de crearea acestei situații Totu-i făcut, ca să nu poți schimba funizorul.
  • +2 (8 voturi)    
   ANRE = La Hermandad (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:37)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Lake123

   Clar
 • +10 (12 voturi)    
  Am simulat pentru Electrica , (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:54)

  kokos [utilizator]

  si imi da acelasi pret pe kw si la oferta concurentiala si la cea de furnizor de ultima instanta. Bataie de joc! Deci e numai praf in ochi.
 • +4 (4 voturi)    
  Ma iau de cap. (Miercuri, 30 decembrie 2020, 7:59)

  123qwe [utilizator]

  ANRE trebuia desfintat de la infiintare.
  Oricum nu au facut nimic pentru plebe.
  O sa-mi pun pe banii mei ceva sa nu mai depind de smecherii din agentii care jefuiesc in interes propriu si pentru partide , nici de baietii destepti din energie care culmea jefuiesc la fel.
 • 0 (0 voturi)    
  plata facturii (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:45)

  mgexpert [utilizator]

  ..dacă nu pot plăti on-line, ce variante am ?
  Cei mari beneficiază de numeroase magazinașe cu Pay-Point
 • 0 (2 voturi)    
  plata (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:45)

  Azmodan [utilizator]

  cum se va face plata? acum
  se plateste la distribuitorul de energie? sau se plateste la producatorul de energie?
 • +1 (1 vot)    
  cred că rămâne (Joi, 31 decembrie 2020, 13:13)

  mgexpert [utilizator]

  la distribuitor


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by