Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piața liberă, pentru ofertele aplicabile de la 1 ianuarie, va fi prelungită până pe 31 martie- proiect de Ordin

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 4 ianuarie 2021, 17:35 Economie | Energie


Energie
Foto: HotNews / C.P.
 documente
(04 Ian 2021) OpenOfficeDocument, 27KB
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică. Practic, asigură posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la 1 ianuarie 2021 inclusiv până în luna martie 2021. În acest moment, perioada prevăzută pentru încheierea unui astfel de contract, pentru oferte valabile la 1 ianuarie, este doar luna ianuarie.

Foarte important de precizat! În continuare, este de preferat să fie încheiat un contract pe piața liberă cât mai rapid posibil, pentru a nu plăti preț de serviciu universal mult mai mare. Pentru a vedea cum, citește Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut?

Intră pe comparatorul de prețuri și alege o ofertă convenabilă!


Până încheie contractul pe piața liberă, consumatorul casnic poate beneficia pentru toată perioada de prețul din ofertă, în condițiile încheierii în această perioadă a unui contract concurențial cu furnizor de ultimă instanță.

Atenție, cu cât este încheiat un contract pe piața liberă mai repede cu atât mai bine. Reamintim că prețurile furnizorilor de ultimă instanță pentru serviciul universal sunt mai mari decât cele de pe piața liberă. De exemplu, chiar la Enel, Electrica sau CEZ, în calitate de furnizori de ultimă instanță, prețul pentru serviciul universal este mai mare decât cele dintr-un contract încheiat chiar cu aceeași furnizori, dar pe piața liberă.
ANRE susține că prelungirea perioadei este un avantaj pentru clienții casnici, deoarece vor avea o perioadă mai lungă de timp pentru alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte.

ANRE vine cu acest proiect de ordin în condițiile în care Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat în ultima zi din an că este posibil ca Guvernul să intervină după 15 ianuarie prin OUG, pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială. Ministerul Energiei va aștepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vadă exact cum funcționează piața, după care, dacă este cazul, chiar va interveni legislativ, în așa fel încât să ajute oamenii să găsească cele mai ieftine și cele mai bune soluții pentru prețul energiei electrice și nu să fie trecuți automat într-o piață scumpă a serviciului universal, spunea ministrul.


Ce prevede Ordinul

 • În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia din ofertele concurențiale, transmisă conform prevederilor din anexa la prezentul ordin sau publicată, conform reglementărilor în vigoare, de către operatorul economic care are și calitatea de furnizor de ultimă instanță, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 - 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță
 • În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță, care încheie cu un alt furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1 - 31 martie 2021, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului concurențial se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

ANRE mai vorbește în nota de fundamentare și despre "necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanță, precum și asigurarea condițiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final".

Aceasta în condițiile în care ANRE nu a informat, în mod util, consumatorii casnici, despre liberalizarea care s-a produs la 1 ianuarie 2021. Abia în ultimele zile din 2020, mulți dintre consumatori din piața reglementată au aflat despre această liberalizare și despre faptul că vor fi trecuți în mod automat pe serviciul universal, la prețuri mult mai mari, dacă nu vor încheiat contracte în regim concurențial. Însă, aflând foarte târziu despre această liberalizare, cei mai mulți consumatori nu au apucat să încheie contracte pe piața liberă.

Așa cum precizează și Legea energiei, ANRE este obligată să asigure "creşterea gradului de informare şi conştientizare a drepturilor clienţilor finali de energie electrică în relaţia cu operatorii economici participanţi la piaţa de energie electrică şi întreprinde toate măsurile necesare pentru punerea la dispoziţia acestora de informaţii practice".

De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice s-a liberalizat complet. Cei care erau în regim reglementat au posibilitatea ca în această lună să încheie un contract pe piața liberă, aplicabil de la 1 ianuarie. Cei mai mulți clienți sunt "captivi" unuia dintre marii furnizori, ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, deși pe piață există zeci de alți furnizori, pentru fiecare zonă, cu oferte chiar mai atractive. Din necunoaștere, comoditate sau tema de schimbare, multe persoane rămân la acești mari furnizori, chiar cu riscul de a plăti mai mult.

Cele patru mari companii, ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, profită și de atribuțiile lor multiple, ele fiind și furnizori de ultimă instanță

Persoanele care primeau energie în regim reglementat, de la unul dintre acești furnizori, vor fi obligați să plătească serviciul universal, la preț mult mai mare decât dacă încheie un contract pe piața liberă. Un contract pe piața liberă poate fi încheiat fie cu același furnizor, fie cu altul. Serviciul universal va fi oferit tot de acești mari furnizori, în calitate de furnizori de ultimă instanță.

Adică, dacă erai consumator în regim reglementat la Enel și nu vei semna un contract pe piața liberă, vei fi trecut automat pe serviciul universal, la Enel, urmând să plătești, în funcție de zonă, cu până la 26% mai mult față de luna decembrie. Mai exact, la Enel Muntenia ai plăti cu 23% mai mult, la Enel Dobrogea cu 18% mai mult, iar la Enel Banat cu 26% mai mult.

Dacă ești client E.ON și nu închei un contract, vei plăti cu 13% mai mult.

Dacă ești client CEZ și nu vei încheia un nou contract, vei plăti cu 17% mai mult.

Dacă ești client Electrica Muntenia Nord și nu închei un nou contract, vei plăti cu 15% mai mult, la Electrica Transilvania cu 17% mai mult, iar la Electrica Transilvania Nord cu 14% mai mult.

Pentru mai multe amănunte, citeșteCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21259 vizualizari

 • -8 (26 voturi)    
  vedeti cum are grija guvernul PNL de voi,saracilor (Luni, 4 ianuarie 2021, 18:20)

  Gryphus [utilizator]

  vesnica pomenire acestor mari ganditori instalati la carma statului
 • +6 (18 voturi)    
  piata libera (Luni, 4 ianuarie 2021, 18:21)

  vodatepes [utilizator]

  Piata libera a fost si cu franci elvetieni si s-a vazut apoi cine a tras ponoasele.
  • +3 (9 voturi)    
   mdaaa (Luni, 4 ianuarie 2021, 23:04)

   doejohn [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Restul fraierilor care nu ne-am imprumutat.
  • +1 (1 vot)    
   gresit (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:54)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Francii elvetieni au fost reglementati... doar ca fraierii n-au vrut sa asculte cand toata lumea, pana si nimicu de Isarescu, le ziceau NU!
 • +8 (16 voturi)    
  Inca o dovada ca statul roman e o mafie (Luni, 4 ianuarie 2021, 19:02)

  emil bobu [utilizator]

  Cum se afla ce ticalosii planuiesc, imediat dau inapoi.

  Trebuie stat cu ochii pe stat, ca pe un unchi drogat, nu stii ce va face.
  • 0 (4 voturi)    
   Nu au dat inapoi chiar deloc (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:44)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Cei care se muta la o oferta concurentiala pana la 31 martie or sa plateasca la noile tarife de serviciu universal pana atunci, nu la tarifele din 2020.

   Sincer, nu inteleg ce face ordinul acesta de ministru. Din ce am citit la ANRE pe site, credeam ca toate contractele de serviciu universal sunt pe perioada nedeterminata, si poti oricand sa treci la o oferta concurentiala.

   Daca am inteles eu gresit si nu te poti muta oricand de la serviciul universal, atunci asta e adevarata problema, si asta ar trebui sa rezolve ministrul/ANRE.
   • 0 (0 voturi)    
    Ce face? (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:06)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    Obliga FUI sa mentina ofertele concurentiale pe care le aveau pana pe 31.dec.2020. Normal, de la 1 ian, ei puteau sa le inlocuiasca si sa umfle pretul din toate ofertele noi, a.i. intre pretul SU si liber sa nu fie mare diferenta. Daca suficienta lume va schimba furnizorul, se va vedea efectul pietei libere si cei pierdanti vor incerca sa recupereze clientii pierduti. Si singurul mod posibil e prin oferte si mai bune. A mai fost ceva asemanator cu UPC, cand au umflat preturile foarte mult, se credeau prea mari, iar in 6 luni le-a scazut baza de clienti de au fost nevoiti "sa se vanda". Intr-o luna, toti concurentii (4) mi-au batut la usa cu oferte la jumatate.
 • 0 (6 voturi)    
  Stati linistiti, toti furnizorii sunt lacomi!! (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:40)

  Vigilentanonstop [utilizator]

  In Romania este clar o neconcurenta in toate domeniile, numai statul nu vede intelegerile dintre ei!!
  Eu m ramas la acelasi furnizor din 2008 fara sa semnez nimic, nici un contract, pt a m a fura cu semnatura proaspata data de mine!!
  Romania ramane aceeasi dar un pic mai lacoma!!!
 • +6 (10 voturi)    
  eu nu am inteles (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:43)

  doejohn [utilizator]

  eu nu am inteles, sunt mai greu de cap.

  Daca e piata libera de ce trebuie sa inchei contractul pana la o anumita data? Ar trebui sa-l inchei cand vreau eu, pe ce perioada vreau eu si sa pot pleca liber de contract daca furnizorul modifica conditiile contractului initial (gen pretul).
  • +4 (6 voturi)    
   Un comentariu deștept. (Marţi, 5 ianuarie 2021, 9:41)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   De ce să fie un termen limită?Fac un contract cu un alt distribuitor când vreau,când cel pe care-l am se obrăznicește și încasează mai mult decât trebuie.În primul rând trebuie văzut ce servicii îmi oferă un distribuitor,pe lângă încasarea c/valorii consumului de energie electrică consumată,pe care(sper) că o plătește celoor în drept-producător,transportator și își oprește și el comisionul rezonabil.Nu-i mai faceți //mari distribuitori//de energie pe niște indivizi puși pe căpătuială,care se ceartă pe clienți,prin intermediul media,dar nu fac nimic.Încasează consumul de energie electrică pe baza aparatelor de contorizare montate de alții,pe banii noștri
  • 0 (0 voturi)    
   desigur, (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 8:17)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   daca e piata libera, trebuie sa ai libertatea de a schimba furnizorul ce te nemultumeste, oricand.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by