Liberalizarea în energie: Consumatorii vor fi trecuți direct pe prețul concurențial, cel mai mic din ofertele actualilor furnizori - Virgil Popescu

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:18 Economie | Energie


Virgil Popescu
Foto: Facebook
​Virgil Popescu, ministrul Energiei, acuză de abuz de poziție dominantă operatorii care au și statut de furnizori de ultimă instanță, fiind în același timp și distribuitori (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON). Ministrul spune că vrea să schimbe legislația astfel încât toți consumatorii care au fost în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 (n.red. cam 75% din consumatorii casnici) și care nu au încheiat contract pe piața liberă "să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual". Adică, să nu mai fie trecuți automat pe serviciul universal, la preț mult mai mare decât pe piața liberă, așa cum se întâmplă acum.

Ulterior, consumatorul va avea posibilitatea să caute și să încheie ce contracte doresc, cu orice furnizor. Virgil Popescu spune că a discutat cu reprezentanții Consiliului Concurenței și este "perfect concurențială" o astfel de măsură.

A mai discutat și cu reprezentanții ANRE și îi lasă să se gândească până pe 15 ianuarie.

"Ei au o bază de 6 milioane de clienţi reglementat pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuţiile au luat distribuţiile de energie electrică, nu au luat clienţii. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienţii, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca şi monopol. Ori asta nu poate să rămână aşa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienţi pe care îi gestionez cum vreau şi dacă eu mâine spun că trec în regim concurenţial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiţi furnizori cu 15%, cu 20% la alţii şi îi las pe aceşti 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei", a declarat Virgil Popescu marți, la Digi24, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că lasă ANRE să se mai gândească, dar după data de 15 ianuarie, în Guvern va fi modificată legea energiei electrice şi a gazelor naturale în privința liberalizării.

"Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurenţială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual şi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienţi, ştiu profilul clientului, ştiu cât consumă, au ofertele în concurenţial care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal", a spus ministrul.

Acesta a precizat că Executivul face aceste modificări în condițiile în care ANRE nu intervine, chiar dacă are posibilitatea să facă acest lucru.

"Dacă ANRE nu face acest lucru, că poate să facă, şi să le spunem foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toţi clienţii din regim reglementat că prima opţiune a clientului este cel mai mic preţ din portofoliul vostru de oferte: ăsta îl oferiţi! Şi este cu mult mai mic decât serviciul universal. Şi cu ocazia asta se închide absolut totul. Nu trebuie să se mai ducă omul să facă coadă, să opteze. Poate ANRE să verifice dacă i-a oferit preţul şi automat poate să intervină şi să penalizeze furnizorul dacă l-a minţit şi are altă ofertă care este deja înregistrată acum, că aveţi în calculatorul de preţuri al ANRE cu toate ofertele. Ele au fost notificate către ANRE. Deci nu mai putem vorbi că se poate jongla cu ofertele", a mai spus Virgil Popescu.

Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis ordine care ar putea favoriza furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, în raport cu alți furnizori, în contextul liberalizării pieței energiei electrice. Teoretic, piața energiei s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021. Practic, reglementatorul intervine pe piață și prin tot felul de tertipuri creează avantaje acestor mari furnizori.

De altfel, conducerea ANRE s-a întâlnit cu reprezentanții operatorilor care sunt și furnizori de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) înainte de a pune în dezbatere publică un ordin controversat care îi favorizează pe aceștia, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Una dintre întâlniri a avut loc chiar luni, cu puțin timp înainte ca proiectul să fie publicat pe site-ul ANRE. La discuții nu au fost chemate toate părțile interesate, cum ar fi reprezentanții consumatorilor sau și alți furnizori în afară de cei patru.

Întrebați de HotNews.ro de ce nu au fost chemate toate părțile interesate, reprezentanții ANRE au spus că ordinul creează obligații doar pentru furnizorii de ultimă instanță, ceea ce nu este adevărat. Ordinul creează obligații și pentru ceilalți furnizori, însă partea controversată este că îi favorizează pe cei de ultimă instanță. Practic, ANRE permite prin legislație practici anticoncurențiale, unele prevederi părând a fi cu dedicație.

Pentru mai multe amănunte, citește


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

113277 vizualizari

 • +28 (40 voturi)    
  Foarte buna solutia (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:24)

  galeo [utilizator]

  Felicitari, chiar daca nu sunt votant PNL/USR
  • 0 (14 voturi)    
   Din 2012 la Enel nu am plătit nimic ca n-am consum (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:27)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   In 2012 m-am dus la Enel, unde eram arondat, optând pentru o oferta unde la consum lunar zero nu plătești nimic.

   Pentru mine, care nu folosesc curentul deoarece nu stau la adresa respectiva din București, asta este de departe cea mai convenabila versiune. Mai bine de asa nu se poate.

   Acum ce se întâmplă de fapt? Ce înseamnă cea mai buna oferta în viziunea lui Virgil Popescu? Raman cu plata zero la consum zero sau ma trezesc cu cine știe ce abonament care îmi permite sa plătesc foarte putin kWh-ul dar include o taxa lunara fixa care în cazul meu este nedorita.

   Citat:
   "Virgil Popescu, ministrul Energiei, acuză de abuz de poziție dominantă operatorii care au și statut de furnizori de ultimă instanță, fiind în același timp și distribuitori (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON). Ministrul spune că vrea să schimbe legislația astfel încât toți consumatorii care au fost în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 (n.red. cam 75% din consumatorii casnici) și care nu au încheiat contract pe piața liberă "să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual". Adică, să nu mai fie trecuți automat pe serviciul universal, la preț mult mai mare decât pe piața liberă, așa cum se întâmplă acum."
   • +18 (22 voturi)    
    Tu esti o exceptie (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:40)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    Care intareste regula.
    Esti 1 vs peste 1 milion de romani probabi lcare habar nu au ca pot sa isi schimbe furnizorul. Pentru ei furnizorul de ultima instant face o golanie, taxandu-i cu 25% in plus. Mers la ciupeala tipic romaneasca.
    • 0 (0 voturi)    
     reclame omniprezente (Joi, 7 ianuarie 2021, 17:45)

     numinti [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Crezi ca doar unu la milionu de romani a vazut reclamele Enel din ultimii 3-4 ani, privind diverse abonamente ( concurentiale toate ) prezente la TV, ziare, internet, scrisori ...? cauta doar pe youtube "reclama Enel" si poate iti amintesti despre cate au fost - de exemplu Enel Fix Relaxat :) .
   • +6 (6 voturi)    
    cea mai buna oferta (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:59)

    andreiu [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    Pentru a stabili pretul cel mai mic, ar trebui sa se tina cont si de abonamentul zilnic si de consumul clientului pe ultimele luni.

    Cei cu consum mai mic de 80kwh/luna sa trecea la pretul cel mai mic fara abon zilnic.
    Cei cu consum mai mare de 80kwh/luna sa treaca la pretul cel mai mic.

    Dar cel frumos ar fi sa te mute la primii 5 furnizori cu cel mai mic pret. Acestia au un pret mic pe kwh si nu taxeaza abonament.
   • +8 (8 voturi)    
    Depinde de tine in primul rand (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 11:18)

    Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    Sunt convins ca si la Enel poti sa alegi o oferta concurentiala prin email, daca nu-ti scrie deja pe factura ca ai oferta concurentiala.

    Dar daca nu, mergi pe comparatorul ANRE, alegi data de maine, alegi "judetul" Bucuresti, scrii la consum 1kwh, si dai click pe "compara oferte". Alegi prima oferta care ti se pare de incredere, deschizi informatiile de contractare, printezi cele doua pdf-uri, le completezi, le scanezi, si le trimiti pe email.

    Nu ai nici un motiv sa lasi decizia asta la Enel, la ANRE, sau la ministrul Energiei.
    • +2 (2 voturi)    
     oferta Enel (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 16:11)

     sor1 [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

     Da oferta Enel este "confidentiala" si este de 0.326 lei/kw fara accize si taxe.
     Problema este alta pentru cei care locuiesc la blocuri:As de Proprietari nu mai sunt incadrate la
     consumatori caznici!!!si despre asta nu scrie nimeni,sunt incadrate ca si firme deoarece ai CUI
   • -1 (3 voturi)    
    Ce oferta este aceasta??? (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 18:23)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    La contractele actuale, exista "abonament" de 35 de bai pe zi, chiar daca ai un consum ZERO.
    Si certificatele verzi?
    • +1 (1 vot)    
     certificate verzi (Vineri, 8 ianuarie 2021, 14:39)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

     plateste toata lumea
     • 0 (0 voturi)    
      Multumesc! (Duminică, 10 ianuarie 2021, 17:34)

      Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui spy

      Poi EXACT asta spuneam si eu: daca toata lumea plateste certificatele, cum poate factura sa fie zero, chiar daca a fost un consum zero??
       #showComment
 • -28 (36 voturi)    
  freedom of choice... (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:35)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu e clar de ce ar trebui statul sa aleaga furnizorul de electricitate ptr consumatorul individual.

  de ce nu si doza de bere/perechea de boxeri/prestatii diverse cf. 'pretului cel mai mic dintre oferte" (sic)?
  • +28 (28 voturi)    
   Unde ai citit tu ? (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:52)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ca se interzice libera alegere?
   Pur si simplu cei dezinteresati sunt trecuti automat la cea mai buna oferta.
   • -20 (20 voturi)    
    dezinformezi... (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:04)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    ...te vor trece automat la cea mai buna oferta a furnirozului actual (FUI) nu la cea mai buna oferta din piata!

    iar in momentul in care nu te intreaba nimeni daca doresti sa continui cu acest fui, libertatea de alegere este zero.
    • +6 (6 voturi)    
     Tu dezinformezi (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 13:31)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     Pana acum te trecea la oferta non-concurentiala care dezavantaja clientii.
    • +3 (5 voturi)    
     Normal (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 16:00)

     coor [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     ca te trece la cea mai buna oferta , a aceluiasi furnizor, ca doar la ala sunt datele tale de consumator ( la mintea cocosului - nedemagog) . Asta nu te impiedica ulterior sa treci la alta oferta mai buna de pe piata cand ai chef sau posibilitatea . In varianta actuala erai trecut automat tot la acelasi furnizor la pretul cel mai mare . In fine , n-am cui sa explic, tu asa esti cum ti-e nick-ul din nascare , dar s-or bucura altii .
     • 0 (0 voturi)    
      nu exista cea mai buna oferta (Vineri, 8 ianuarie 2021, 14:44)

      spy [utilizator] i-a raspuns lui coor

      daca ar fi cea mai buna oferta ar fi un a singura (ca la telefonie de exemplu depinde cit consumi si cind).

      poti sa ai de exemplu 0,30 RON dar numai seara si in weekend, 0.47 RON dar cu abonament de vreo 10 lei pe luna sau 0,53 RON fara abonament.

      totul acest non-scandal e numai praf in ochi, probabil se coace altceva in culise si nu neaparat legat de energie
   • 0 (0 voturi)    
    interesat (Joi, 7 ianuarie 2021, 17:01)

    numinti [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    SI de unde stii care sunt cei dezinteresati.? Si de ce anume? Eu sunt interesat de SERVICIUl UNIVERSAL.si DEZINTERESAT legat de concurential. Daca ma trece prin lege la concurential, fara sa ma intrebe , desfiintandu-mi contractul actual pe Universal, nu inseamna ca-mi schimba libera mea alegere? .Eu am ales , de mult, sa raman pe universal. INFORMAT am ales. Legea nr. 123/10 iulie 2012 defineste SU. drept: „serviciul de furnizare a energiei electrice GARANTAT...la PRETURI REZONABILE, TRANSPARENTE". Ministrul si CEI pe care ii reprezinta, par interesat sa desfiinteze universalu De ani de zile, Enel are oferte concurentiale, asa zis mai ieftine (doar primele au fost) . Nici vorba ca nu stie lumea, n-ai vazut nici-o reclama ,la TV, ziar, internet? pana la inceput 2020 erau pe toate gardurile, plus ca sunau de cateva ori pe luna sa ma convinga sa trec la contract concurential.INTERESAT sau DEZINTERASAT Enelul de serviciul Concurential ? Si cred ca asa au procedat peste tot in urban, cel putin in Bucuresti. Deci, se stie de mult timp despre serviciul concurential(ENEL cel putin) si daca vroiai, de ani de zile, puteai alege diverse contracte si tarife. Era aceeasi lozinca de acum : ca e mai ieftin concurentialu. Si n-au ales o multime.. Nu vreau sa ma rog de ENEL sa ma treaca inapoi la UNIVERSAL, odata ce ministru Minciunica le satisface interesul. Vor gasi chichite, sa nu te treaca inapoi la Universal.. Ministru nu ofera, cum zice, ci obliga (legea). E caterincos rau service-manu
   • 0 (0 voturi)    
    interzice (Joi, 7 ianuarie 2021, 17:18)

    numinti [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    si interzice, cel putin in prima faza. Sa facem o analogie cu alte stari de fapt, procese. Sa zicem ca esti in starea de fapt - esti in casa -, echivalenta cu starea de fapt -esti pe serviciul universal , la ora actuala- si exista posibilitatea de a alege : a iesi din casa ( treci pe concurential) sau de a ramane in casa (ramai unde esti, pe concurential.Prin lege , la momentul publicarii, el iti interzice alegerea de a fi ramas in casa (Universal) , automat te trimite (tranzitie) in starea _iesit din casa-. Deci iti lasa o singura posibilitate - tranzitia la starea -iesit-,-concurential-. Nu poti alege, vrand-nevrand te-a trecut in concurential. Unde vezi ca ai putut decide. La momentul respectiv, toti sunt trecuti, fara a putea alege.Deci , interzicerea libertatii de alege: -stat in casa-, la momentul deciziei, exista o singura posibilitate , din doua, prin lege. Abia , dupa, daca va fi prevazut, si , in ce conditii , vei putea alege , la un ALT MOMENT, va fi vorba despre o alta posbilitate de alege, insa , pe moment , ti-a INTERZIS o alegere. De exemplu, sa zicem , la ora 16.00 te da afara din casa ( fara a putea alege sa ramai, interzis) si iti spune ca , incepand cu ora 17.00, poti alege : te intorci in casa sau ramai afara. (aici , poti alege, nu te mai obliga). Deci , interzice sau nu prin lege, la momentul aparitiei , alegerea de a ramane unde esti , in UNIVERSAL ? Care e logica ta?
  • +20 (20 voturi)    
   >>>>> (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:53)

   chhe [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu te opreste nimeni sa-l alegi pe cel mai scump dar trebuie sa te grabesti sa nu-l pierzi.
  • +10 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:00)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +3 (7 voturi)    
   nu alege nimeni ce sa faci (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:07)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Daca tu nu alegi trebuie găsită o soluție pentru trecerea acestora pe una dintre variantele din piață. Nu cred ca e cea mai buna soluție trecerea la cel mai ieftin si clar nu la cea cu tariful universal.

   In opinia mea as fi zis sa se treacă la cea mai avantajoasa oferta a furnizorului actual. Vrei mai ieftin sau altceva poti sa alegi - ai dreptul, altfel vei fi trecut unde decide statul (sau ANRE-ul).
   Trebuia din 2019/2020 sa se treaca la oferta concurentiala dar s-a amanat si apoi s-a revenit si s-a dat dreptul reveniri la tariful reglementat - nu mai stiu din ce cauza. Si multi au revenit, acum se plan ca nu stiau.
   • +8 (8 voturi)    
    imi dau singur minus (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:18)

    AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

    Ca am citit in dunga ce a declarat ministrul.
 • -16 (22 voturi)    
  Cum naiba (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:49)

  JustinCase [utilizator]

  Cum naiba ar putea fi concurentiala si nu populista o astfel de masura care baga pe gatul consumatorului un anumit furnizor (de obicei tot cel dominant), descurajeaza alegerea si orice principiu care a stat la baza ideei de libera alegere si piata concurentiala?
  Noaptea mintii. Se pastreaza starea de fapt si complacerea in comoditate si necunoastere a beneficiarilor. Asta pentru ce? Ca nu sunt unii capabili sa se organizeze si sa informeze? Ca sa nu mai zic de pastrarea abuziva a unei cote de piata pentru anumite firme...
 • -6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:53)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   "Pretul pietei" nu exista (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 11:01)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu poti sa vorbesti de pretul pietei daca clientii nu stiu nimic despre "piata" si raman la furnizorul actual pentru ca le-a spus ministrul Energiei ca e "cea mai buna oferta".

   Din nou cineva declara ca ofertele concurentiale sunt "mult mai bune" decat ofertele de serviciu universal, fara nici un exemplu concret.

   Uite ca vin eu cu un exemplu: oferta de serviciu universal pe care am primit-o de la Electrica e mult mai buna decat tot ce am gasit pe comparatorul ANRE: 0.55331 lei/kwh, adica 66.4 lei pentru 120 kwh pe luna. Oferta concurentiala e si mai ieftina: 63.29 lei.

   Evident, exista si o chichita: la Electrica, "Pret final" nu e pretul pe care il platesti tu pe kwh, e o chestie inventata de ei. La fel, "Valoare Factura" nu inseamna suma pe care o platesti tu:

   "Prețurile finale nu includ certificatele verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, acciza și TVA"

   "Cost informativ, valoarea este calculată pentru un client casnic cu un consum mediu de 120 kWh/lună și nu include costurile cu certificatele verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, acciza și TVA."

   As fi crezut ca in Romania nu poti sa vinzi ceva unor clienti persoane fizice fara sa le spui pretul pe care il vor plati, inclusiv TVA. Dar uite ca se poate!
   • +7 (7 voturi)    
    Si ANPC tace, asa cum face si in multe alte situat (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 12:56)

    WV [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    ANPC nu are nici o reactie fata de preturile in EURO afisate de multi comercianti, unele poate chiar fara TVA!
   • +2 (2 voturi)    
    Mai citeste odata (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 14:23)

    Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    Nu exista "oferta" de 0,55lei/kwh, acesta nu poate fi decat "pret final". Vezi ca este o coloana cu pretul unui kwh, apoi toate celelalte ,apoi jos este pretul total care se situeaza, intradevar, pe la 0,60 lei.
 • +8 (10 voturi)    
  Serios? (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:03)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  "să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual"

  In primul rand, este prea bun ca sa fie adevarat!
  Apoi nu exista "cel mai ifetin" general valabil.
  Stiu, pt ca inainte de Anul Nou am fost la ENEL cu actele. Nu am facut nimic, era lume multa, stateau aglomerati pe scara, dar studiasem ofertele.
  Chiar furnizorul meu default, ENEL Multenia, are mai multe oferte, una este mai buna pt consum redus, de 50-100 kWh pe luna, si alta mai avantajoasa pt consumul de 200-300 kWh pe luna!
 • +5 (5 voturi)    
  Intentie buna, dar degeaba (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:40)

  dacicusmaximus [utilizator]

  Problema este ca majoritatea furnizorilor, care ofera serviciu universal, au oferte concurentiale foarte apropiate ca si valoare de cea a serviciului universal din portofoliul propriu.
  Ex: Electrica Furnizare are o diferenta de sub 1 leu la un consum de 120 kW/luna intre oferta serviciului universal si oferta concurentiala "Stabil".
  Diferentele adevarate de pret sunt intre serviciul universal si ofertele concurentiale ale furnizorilor, care nu fac parte din grupul furnizorilor de ultima instanta.
  Din analizele mele, din momentul liberalizarii pietei, pretul per kW creste la aproape toti furnizorii. Exista cativa, care au totusi o oferta concurentiala cu un pret ceva mai mic decat pretul per kW din 2020 (adica castig de cel mult 6-8 lei/luna la un consum de 120 kW).
 • 0 (4 voturi)    
  o prostie (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 11:07)

  IpseAnton [utilizator]

  Stie domnul ministru ca fiecare furnizor are tarife diferite dar acesta pot include si abonament ceea ce genereaza diferente functie de consum? Numai consumatorul poate cere tariful, nu ce vrea Electrica sau altii.
 • -3 (7 voturi)    
  prostie! trebuia sa-si dea in petec si asta (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 11:08)

  revo [utilizator]

  La anul, dupa ce toti consumatorii vor fi automat pe piata concurentiala, toate firmele cresc brusc preturile, prin manipularea pietei!
  Pentru ca este cel mai usor lucru din lume sa stabileasca pretul intre ei, sa faca intelegeri ascunse! Ca la piata, toti vanzatorii au aceleasi preturi la legume, chiar daca li se strica pe taraba. Prefera sa le arunce decat sa incalce vreunul pactul.

  LASA DRACU' LEGILE PIETEI SA ACTIONEZE!!
  • 0 (0 voturi)    
   Intelegerea (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 13:45)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui revo

   intre ei dureaza atat timp cat fiecare isi primeste portia, adica un numar de clienti echilibrat. Dar daca clientii decid sa treaca in numar cat mai mare la un singur furnizor (cel care are deja mai multi clienti), atunci ceilalti vor fi fortati sa reduca pretul. Dar clientii nu sunt uniti pentru a face acest lucru.
 • +1 (5 voturi)    
  prețul concurențial (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 11:24)

  asrock [utilizator]

  asa e normal nu cum au vrut enel, electrica , cez .
 • -2 (6 voturi)    
  aha (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 11:24)

  e.o. [utilizator]

  Exact cum s-a gândit?
  Pleacă automat pachetul de date personale de la actualul furnizor fără să întrebe utilizatorul final?

  Piața concurențială funcționează de cel puțin 2 ani de zile. Cine nu s-a agitat până acum...
 • -2 (4 voturi)    
  Foarte tare! (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 12:24)

  JanClaudiu [utilizator]

  Au incercat cumva ,din nou, sa ne păcălească!?
  Adică chiar nu se putea schimba legislația înainte de intrarea în vigoare a schimbării?
  Sau se ambitioneaza sa ne convinga sa nu iesim la vot nici peste patru ani?
 • +2 (6 voturi)    
  Foarte corect (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 12:34)

  Azra [utilizator]

  Excelenta prounerea d-lui ministru al Energiei!Dar mai trebuie doua lucruri rezolvate pentru aplicarea acesteiea.
  Sa fie schimbat urgent electricianul Dumitru Chirita si cei cu care a lucrat, din conducerea ANRE si examinata de catre DNA legalitatea deciziilor luate in procesul de liberalizare a pretului pietei de energie electrica, pe parcursul anului 2020, iar ANRE reformata, pentru a nu mai servi doar interesele marilor companii (straine) care controleaza productia si distriubuirea energiei electrice, ci sa isi indeplineasca intocmai rolul conferit prin lege si
  IN SUBSIDIAR, in conditiile realizarii propunerii d-lui ministru al Energiei, sa se adopte masuri legislative pentru ca marile companii mentionate sa nu mai aiba posibilitatea majorarii arbitrare si nejustificate(prin investitii deghizate sau malversatiuni bursiere, etc) a pretului energiei electrice pe care o vor furniza firmelor concurente, care vor fi astfel nevoite sa-si mareasca preturile de livrare catre consumatori.
  Fara astfel de masuri, toata actiunea de liberalizare a pretului de piata a energiei electrice va fi total compromisa.
 • +3 (7 voturi)    
  Ministru pe mana cu hotii ! (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 13:27)

  gv [utilizator]

  Hotul asta de ministru e pe mana cu baietii destepti care si-au impartit tara in monopoluri !
  De ce sa treaca automat la oferta concurentiala ceam mai buna A ACELUIASI FURNIZOR - baiat destept, si de ce sa nu la OFERTA CEA MAI BUNA DINTRE TOTI FURNIZORII ???
  • +1 (1 vot)    
   oferta cea mai buna (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 16:14)

   sor1 [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Deoarec nu ai contract cu alt furnizor!Ai semnat contractul cu un furnizor nu poti fi trecut fara semnatura ta la alt furnizor ,din aceasta cauza
  • +1 (1 vot)    
   daca ar face asta (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 21:27)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui gv

   daca ar face asta acel furnizor nu ar putea asigura toata energia, ar crea dezechilibre pentru ca nu ar fi in stare sa achiziționeze acea energie pentru toți si ar fi in situația de a rezilia contracte. Vezi ca Hidroelectrica a reziliat deja unele contracte cu AIK. Si probabil nu vor încheia cu multi utilizatori casnici. Nici aia nu au bani sa cumpere energie in orice cantitate si sa si faca profit din asta. De aceea e cea mai buna soluție ca daca nu alegi sa treci la furnizorul actual dar pe oferta cea mai avantajoasa pentru tine.
 • -2 (6 voturi)    
  >>>> (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 13:41)

  chhe [utilizator]

  PSD a avut grija in ultimele luni sa-si puna oameni peste tot.cu scopul de a incurca noul guvern. Sunt destui care nu se inforrmeaza si pica in plasa.
 • -1 (1 vot)    
  DA , (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 15:52)

  coor [utilizator]

  Asa trebuia gandit de la inceput , dar excrocul de electrician oportunist , mare politician , ajuns mare ANRE-ist , si-a facut jocurile .Un oportunist ordinar care a umblat totdeauna dupa ciolan ( si niscai beuturica ) !
 • +1 (1 vot)    
  ce se intampla cu contoarele "inteligente"? (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 16:13)

  richter [utilizator]

  au inceput sa le monteze chiar in decembrie aici la noi in zona ; vor sa ne oblige sa platim contorul daca schimbam furnizorul ?
  • +1 (1 vot)    
   contor (Joi, 7 ianuarie 2021, 2:14)

   numinti [utilizator] i-a raspuns lui richter

   NU platesti contorul. Trebuie sa ai contor inteligent pentru ca sa te poata transfera in piata concurentiala. Vrand-nevrand. Vei plati tarife mult mai mari , anii urmatori, daca tot te transfera guvernul si ministrul din serviciu , la concurential.
   • +1 (1 vot)    
    nu are legătură (Vineri, 8 ianuarie 2021, 6:58)

    e.o. [utilizator] i-a raspuns lui numinti

    Tipul contorului nu are nicio legătură cu contractul pe care ești.

    Distribuitorii au un plan care se execută de câțiva ani pentru schimbarea contoarelor.

    Da, este posibil să plătești mai mult după schimbarea contorului, dar nu pentru că te fură cineva.
   • 0 (0 voturi)    
    da si nu (Vineri, 8 ianuarie 2021, 14:39)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui numinti

    nu iti apare pe factura pret contor x lei, ca toate investiile distribuitorului se va regasi in tariful de ditributie, se imparte la consumul global din zona de operare si poti sa ai orice contor in piata concurentiala
 • +3 (3 voturi)    
  servicu universal garantat si rezonabil (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 18:10)

  numinti [utilizator]

  Inainte de a crede ca guvernul vrea binele,cititi ce inseamna SERVICIU UNIVERSAL: Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/10 iulie 2012, Monitorul Oficial nr. 485/16 iulie 2012 (Legea 123/2012), defineste serviciul universal ca fiind „serviciul de furnizare a energiei electrice GARANTAT clientilor casnici si clientilor noncasnici cu un numar de salariati mai mic de 50 si o cifra de afaceri anuala sau o valoare totala a activelor din bilantul contabil conform raportarilor fiscale anuale care nu depaseste 10 milioane de euro, la un nivel de calitate si la PRETURI REZONABILE, TRANSPARENTE, usor comparabile si nediscriminatorii" . Deci, pret REZONABIL, justificat, garantat prin lege ca rezonabil (motivat, bazat pe motive) poti cere oricand socoteala in instanta, Nu te pot deconecta cand vor (furnizorii) . Nu pot cere 2 lei kwh fara justificare. Treci pe concurential, nu mai e garantata prin lege ca este justificat. pot cere cat vor, daca nu-ti convine, te deconecteaza. Iti cer 4 lei pt kwh, nu-ti convine, te deconecteaza. Iarasi ni se face un asa zis bine cu forta. Acum,poate fi ceva mai ieftin pe concurential, dar peste un an,de exemplu,daca vor sa dubleze concurentialu,o pot face,nimic sa-i impiedice.Majoritatea celor aprox 70% ramasi cu serviciu universal, cred ca asa au vrut, cel putin cei din urban. Enel-ul a avut, in ultimii ani de zile, o campanie agresiva de trecere la concurential, aproape cu forta vroiau sa renunti la serviciu universal. Pare ca e interesul lor sa renunti la serv. universal.Cei care au ramas pe universal, au ramas pentru ca asa vor, nu pentru c anu stiu, cel putin cei de la Enel si din urban. sa nu mai faca "bine" cu forta celor "neinterasti". Definitia SERVICIUlui UNIVERSAL este cea din lege , nu cea data de posibili mincinosi ( vezi ministrul Energiei si sutele de mii de masti facute de Romarm, cf. declaratiilor sale) difuzati in mass-media ,ei il definesc "cel mai scump", uitand de GARANTAT si PRET REZONABIL.
 • +1 (1 vot)    
  Liberalizare preturi (Joi, 7 ianuarie 2021, 12:24)

  CristescuPRadu [utilizator]

  Sincer, ca un muritor de rand, cred ca astia vor sa ne momeasca cu preturi mici zise concurentiale si cand le vine la indemana sa le creasca pe motiv ca, vezi doamne, si cursul valutar s-a schimbat. Cam cum ne-a pacalit dl Isarescu de crescuse inflatia de am schimbat 10000 lei vechi cu un leu nou.Cu liberalizarea obligatorie, prin lege, mai rau ca pe vremea comunistilor, o sa ne uscam la cat vom plati. Vai de viata noastra. Parerea mea, scuze daca nu este trandy, alaturiu de calea mafiei democratitiei exploatarii noastre nemiloase.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by