Investigația privind incidentul care a afectat alimentarea cu energie electrică a mai multor județe din nord-vestul României continuă, iar despăgubirea celor afectați trebuie făcută de cei vinovați, a declarat sâmbătă, la Digi 24, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Suntem victima acestui incident, România nu a fost cauza acestui incident”, a spus ministrul energiei.

Dacă nu va fi descoperită originea problemei, atunci despăgubirile vor veni de la nivel european

În cazul unul incident european, dacă nu se va stabili cu certitudine cine este vinovat, va exista la nivelul Consiliului European un fond de rezervăpentru despăgubirea celor afectați, a spus Popescu.

Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a transmis vineri seara că este o investigație în defășurare cu privire la cauzele incidentului, care a lăsat nord-vestul României fără curent electric. Acțiunile coordonate ale operatorilor de transport europene au asigurat stabilitatea sistemului și majoritatea țărilor nu au fost afectate. Sistemul de transport al energiei din regiunea de sud-est a fost separat de restul Europei.

O problemă de sistem a provocat, vineri după-masă, în jurul orei 15.00, mari probleme de alimentare cu energie în județele din nord-vestul țării. Reprezentanții Transelectrica au spus pentru HotNews.ro că au fost probleme pe interconexiunea cu sistemul european. Au fost afectate cel puțin șase județe, fiind o problemă de alimentare cu energie fără precedent în ultimii 30 de ani. Întreruperile de curent au afectat industria, dar și populația.