Electrica, locul în care se refugiază pensionarii și consilierii din zona "ordinii publice și siguranței naționale"

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 12 ianuarie 2021, 9:37 Economie | Energie


Electrica
Foto: Tradeville
​Electrica SA, cel mai mare distribuitor de energie din țară și unul dintre cei mai importanți furnizori, este o companie puternic controlată de interese ale entităților de stat, chiar dacă, teoretic, este o companie privată, după listarea pe bursă din 2014. Statul român este cel mai mare acționar, însă nu și majoritar, fapt care scapă Electrica de controalele Curții de Conturi sau de aplicarea Legii 111/2016 privind managementul corporativ. Astfel, Electrica este o companie în care multe dintre numirile în funcții de directori sunt controversate. Vezi patru cazuri de persoane venite din zona "ordinii publice și siguranței naționale" pe funcții de conducere în Electrica.

După listarea din 2014, statul a rămas cel mai mare acționar, cu o participație de 48,8%. Adică, foarte aproape de majoritar. Restul sunt acțiuni deținute de mai mulți acționari, însă nu suficient de uniți pentru a face față intereselor acționarului cel mai mare, adică statul român. De ce? După listare, statul a rămas cel mai mare acționar, cu o participație de 48,8%. Adică, foarte aproape de majoritar. Restul sunt acțiuni deținute de mai multe entități private, însă nu suficient de unite pentru a face față intereselor acționarului cel mai mare, adică statul român.

Astfel, statul este cel care impune politicile și oamenii pe funcții de conducere. În condițiile în care statul are o participație de 48,8%, Electrica se bucură de protecție în fața Curții de Conturi sau al vreunui corp de control. Mai exact, Curtea de Conturi nu poate face verificări asupra Electrica, dacă statul deține sub 50% din participații, chiar dacă acesta este cel mai mare acționar.

Din ianuarie 2019, director general al grupului Electrica este Corina Popescu, fost președinte al Directoratului Transelectrica, în perioada guvernului Tudose, și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, în perioada guvernării Cioloș. În schimb, Consiliul de Administrație este condus, din iulie 2020, de Cristian Boșoancă, un apropiat al ministrului energiei Virgil Popescu. De altfel, a fost directorul de cabinet al acestuia.


De la UM la ElectricaClaudiu Daniel Rădulescu a fost numit, de curând, în funcția de director general ajunct al Electrica Furnizare, filială a grupului Electrica, potrivit surselor HotNews.ro. Acesta scria într-un CV publicat pe site-ul Romarm, în calitate de membru în Consiliul de Administrație, că în perioada septembrie 2002- iulie 2019 a fost "ofițer în cadrul mai multor unități militare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională".

Soția sa, Mădălina Rădulescu, a dezvăluit, în declarațiile sale de avere, și unitatea militară la care a lucrat: UM 0467.

Și soția lucrează în domeniul energetic, ocupând pe rând funcții de șef birou la Electrica, apoi șef serviciu la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), director general SAPE, iar din 2018 este la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

La bază este inginer, studiind utilajul și tehnologia sudurii, la Universitatea Politehnică București, în perioada 1989-1994. Până în 2002 când a ajuns să lucreze în unități militare, a fost manager în firme de mobilă și de derivate din petrol.

În decembrie 2019 și ianuarie 2020 a fost consilierul ministrului Virgil Popescu, la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Un articol publicat pe TomisNews.ro în ianuarie 2020, arată că Rădulescu s-a pensionat în cadrul Serviciului Român de Informații și este apropiat de fostul deputat PSD Iulian Iancu, cel care mulți ani, până în 2020, a controlat politicile în domeniul energiei, indiferent de guvernele care s-au perindat.


Tânăr pensionar de luxTot din zona "ordinii publice și siguranței naționale" a ajuns, după pensionare, la Electrica SA. Cornel Gabriel Ciocoiu a fost numit în mai 2020 director de departament la Electrica.

Acesta a intrat în atenția presei în august 2017, când a fost reangajat în Ministerul de Interne, în funcția de secretar de stat, a doua zi după pensionare. Atunci ministru era Carmen Dan. Ciocoiu s-a pensionat la 45 de ani, fiind trecut în rezervă cu grad de general și o pensie de 13 mii lei, potrivit Digi24. A doua zi după ce în Monitorul Oficial a apărut decretul de trecere în rezervă, Ciocoiu a fost reangajat, prin decret semnat de premierul Mihai Tudose, fix pe poziția avută înainte de pensionare, cea de secretar de stat.

Ciocoiu aduna lunar un salariu de cel puțin 10.000 de lei și o pensie de circa 13.000 lei, ceea ce înseamnă că, anual, cu norma de hrană, echipamentul și alte beneficii, secretarul de stat ar fi depășit 300.000 de lei, potrivit Digi24. În urma scandalului stârnit în presă, Ciocoiu a fost eliberat la cerere din funcția de secretar de stat.

Acum, se află la Electrica.

Potrivit declarației de avere din mai 2020, venitul său anual, înainte de a avea funcția de director la Electrica, se ridica la peste 260 mii lei, reprezentând salariu, pensie, dividende obținute la PS3 (?), SNSPA, Electrica și Ministerul de Interne.Femeia din spatele coloanelor oficiale
O altă persoană care a avut legături cu "siguranța națională" și care și-a găsit loc la Electrica este Maria Cristina Manda, avocat, director Divizia Juridic și managementul Participațiilor la Electrica, și membru în Consiliul de Administrație al Electrica.

Maria Cristina Manda a fost în 2016 și 2017 subsecretar de stat la Ministerul Administratiei și Internelor, în urma unei decizii semnate de Dacian Cioloș. Anterior, fusese consiliera lui Gabriel Oprea în perioada în care el a ocupat funcția de ministru de Interne. Era văzută ca fiind foarte influentă la nivelul ministerului. Era considerată femeia din spatele cazului „Gabriel Oprea - Tiberiu Nițu”, ca fiind cea care a avizat protocolul dintre Ministerul de Intern și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind coloanele oficiale.

A fost consilier al Monei Pivniceru când aceasta a fost ministru al Justiției, precum și consilier prezidențial în mandatul de președinte interimar al lui Crin Antonescu.

Un articol publicat pe BZI.ro arată Maria Cristina Manda a fost, timp de 18 ani, în perioada 1994-2012, partenera în cinci firme cu fostul ofițer de Securitate, Alexandru Silviu Mohora. Acesta supraveghea și Vitrocim, întreprinderea de comerț exterior unde a lucrat Dan Voiculescu.Dintr-un consiliu de administrație în altul
Din zona "ordine publică și siguranță națională" vine și Valeriu Ivan, care acum ocupă funcția de director de departament în cadrul Electrica și de membru în Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare. Potrivit CV-ului, în perioada ianuarie 1993- februarie 2006, Valeriu Ivan a fost funcționar cu statut special în "Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională". În perioada decembrie 2008- iunie 2014 a fost consilier în Camera Deputaților.

UPDATE Funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare nu o mai deține din 4 deccembrie.

Ulterior a fost membru în consiliile de administrație din mai multe companii de stat. Din august 2014 pana in februarie 2015 a fost membru in Consiliul de Administratie al Oil Terminal. Între aprilie 2015 si noiembrie 2015 a fost membru în CA al Societatii Nationale Apele Minerale.

A fost consilierul ministrului energiei în 2014 și 2016.

În perioada august 2015- octombrie 2015 a fost directorul de cabinet al ministrului economiei Mihai Tudose. În perioada decembrie 2015- august 2016 a fost membru in Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, iar între ianuarie 2016 si iunie 2016 a fost presedintele CA al Companiei Naționale a Uraniului. Apoi a fost membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, iar acum este director în Electrica.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

67172 vizualizari

 • +27 (41 voturi)    
  oamenii PSD si securisti. USR lasa lucrurile asa? (Marţi, 12 ianuarie 2021, 9:53)

  Kivek [utilizator]

  USR e acum la guvernare, are sansa sa incerce sa schimbe aceste lucruri. PNL nu ii va lasa dar macar pot incerca
  • +30 (44 voturi)    
   pt oamenii cinstiti: (Marţi, 12 ianuarie 2021, 11:31)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   oameni buni, oameni cinstiti care munciti in privat, va trebui, pentru reforme si taierea pensiilor speciale sa luptam in strada ca la revolutie! vom fi noi, poporul, contra politicienilor baronni si contra instituiilor de forta(beneficiare de pensii speciale). cred ca doar in strada(ca la ordonanta13) vom obtine anularea specialelor la 47 de ani si anularea privilegiilor aristocratiei bugetare! doar la proteste masive in strada! cand iesim oameni buni?! cand?! chiar nu organizeaza nimeni proteste impotriva specialilor si impotriva baronimii bugetar-politice?! oameni buni... chiar vreti ca voi si copii vostri sa duca pe umerii lor aceaste poveri, aceaste nedreptati politico-bugetar-speciale? sa fie cocosati de taxe si datorii sa fie lipsiti de investitii pt dezvoltare, pt a putea plati lor aceste privilegii????!!!! chiar nu vreti sa facem nimic???!!!!
   • +11 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2021, 13:44)

    [anonim] i-a raspuns lui wweesstt

  • -7 (19 voturi)    
   pai nu iti e clar ca da? (Marţi, 12 ianuarie 2021, 11:53)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Ce vrei mai mult, omul lui Oprea si-a continuat cariera sub semnatura lui Ciolos? :)))))))
  • +2 (2 voturi)    
   Nu-i nici-un calificat în domeniu . (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:55)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Numai necalificați cu grade și titluri pompoase se ocupă de distribuție en.electrică.Nu știu nimic despre en.electrtică,dar fac o publicitate agresivă că fac și dreg de toate,așteptând fraierii să facă contract cu ei.Au oameni care fac tot ce este necesar la casa omului ,dar nu au oameni să meargă acasă la beneficiar să-l lămurească,să încheie contract cu ei.Stai la coadă și mulțumești frumos că te-au fraierit.Cineva a inventat o birocrație tembelă care te înfurie.De ce nu ar rămâne același contract dacă nu schimb furnizorul?Eventual cu o anexă privind noile condiții impuse de lege.Dacă o lege care impune aberațiile publicate în media,CCR,Av.Poporului dorm în papuci și vor răspunde prin desființare/reorganizare.
 • +30 (42 voturi)    
  oprim furtul national pensii speciale. (Marţi, 12 ianuarie 2021, 9:55)

  hopsinoi [utilizator]

  dupa 15 ani astea ies la pensie speciala si apoi mai si cangreneaza piata muncii. in Rumania ca la nimeni in lume, si aceasta situtie a fost generata de gruparea interlopa PSDUDMRPNL.

  pensiile de stat trebuie sa fie exclusiv bazate pe contributivitate.

  mai vrem 300 de parlamentari si senatori.
 • +30 (36 voturi)    
  "Valori" cu epoleti... (Marţi, 12 ianuarie 2021, 10:07)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  In mediul privat n-ar avea nicio sansa, la Stat, printre prieteni, e mai bine, competentele se masoara altfel, dupa legea lui Ohm (adaptata): "Am fost om cu tine, fii om cu mine !"
 • +25 (31 voturi)    
  Si uite asa , (Marţi, 12 ianuarie 2021, 10:47)

  gj [utilizator]

  Domnul Coarna v-a ajunge lider de sindicat si pentru o parte din salariatii Electrica, Cu gura mare si ales fiind, acum poate cere si mai mult pentru ei.
  Sa socotim putin:
  1. dupa o vechime de 20-25 de ani in aparare sau ordine publica la varste in jur de 50 de ani ....ies cu o pensie speciala sau de serviciu, sau solda sau cum s-o numi, cu mult peste media nationala care e pentru amarati .
  2.un salariu adevarat la o firma de stat ca Electrica (probabil in medie de 10.000 lei net, ca sigur nu se duc acolo pe post de maturatori sau paznici)
  3. o speranta de viata de inca 40 de ani cu astfel de venituri....sa tot traiesti
  Obs. cine suporta toate veniturile lor? Cei multi si "prosti", din taxe si impozite pentru pensiile lor si din tarife la energia electrica pentru salarii. Sa mai zica cineva ca la noi se traieste rau!. Oare mai e mult pana o crapa buboiul? Sau plecam toti din tara.
 • +34 (40 voturi)    
  Pff (Marţi, 12 ianuarie 2021, 10:59)

  Tony_K [utilizator]

  Auzi la securistul ala, general la 45 de ani?! Da ce-a facut bre? A fost in razboi singur si a castigat? Ce kct de tara e asta? Sri- mafia din umbra.
 • +26 (34 voturi)    
  Las asta aici (Marţi, 12 ianuarie 2021, 11:41)

  Costi888 [utilizator]

  Pentru posteritate:

  “Cumulul pensiei cu salariul este permis, din 2014, grației modificărilor legislative aduse de PSD. Cumulul fusese interzis în 2009 de Emil Boc pentru a reduce cheltuielile bugetare.”
 • +23 (29 voturi)    
  mda (Marţi, 12 ianuarie 2021, 11:43)

  SoulSearcher [utilizator]

  nimic nou sub soare...

  fosta nomenclatura comunista inca mai traieste, si inca mai mulge din buzunarele noastre..

  mai trebuie sa treaca vreo 30 ani sa moara si astia, si poate poate atunci se mai schimba ceva..

  asta daca nu generatiile noi deprind aceleasi obiceiuri :DD
  • +20 (26 voturi)    
   nu uita ca au copii! (Marţi, 12 ianuarie 2021, 11:57)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Care se inghesuie sa "functioneze" la stat si le asigura taticul posturi caldute.
 • +10 (20 voturi)    
  electrica (Marţi, 12 ianuarie 2021, 13:30)

  89-er [utilizator]

  Hai ! aceste exemplare alese aratati-va
  CV_ul , ce stiti sa faceti ?
 • +12 (22 voturi)    
  felicitări pt articol (Marţi, 12 ianuarie 2021, 14:29)

  di livio [utilizator]

  doar România Curată mai are curaj să zică cîte ceva de apeviștii și sekuriștii tineri pensionari speciali militari...oricum cu zisu rămînem, asta-i ceea ce se cheamă stat capturat, Alina Mungiu Pippidi dixit...amu aici nu vom vedea zeci de commenturi indignate, îl așteptăm pe IPS Teodosie
 • +9 (19 voturi)    
  Privatizarea (Marţi, 12 ianuarie 2021, 16:13)

  mihai53 [utilizator]

  De aceea nu se vrea privatizarea . Nu ne vindem tara , dar o capusam noi . Consilii de administratie , contracte paguboase , tunuri prin neplata , asocieri dubioase si cate altele . Fara o presiune formidabila din partea poporului , nu se va schimba nimic, din contra , hotia va prospera .
 • +10 (12 voturi)    
  Aceștia ne cer să stăm la coadă. (Marţi, 12 ianuarie 2021, 16:20)

  asavreau [utilizator]

  Cică,dacă nu stăm la coadă,vom plăti mai scump curentul după 01.10 2021.Să vină ei la tine nu știu,că sunt obișnuiți boieri.Să ia leafă mare stând și plimbând o hârtie.De pe birou în sertar și invers.Cu articvolul ăsta,Claudia Pârvoiu sa reabilitat de articolele alarmiste privind plata en.electrice,publicate constant în ultimul timp.
 • -9 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2021, 17:32)

  [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  Angajatii "la stat" (Marţi, 12 ianuarie 2021, 18:22)

  VOX. [utilizator]

  1. Salariul angajatilor la stat:

  - fara studii superioare*: salariul minim (unul decent)
  - cu studii superioare: 2 x salariul minim
  - cu studii superioare + functie de conducere: 3 x salariul minim.

  Fara absolut nicio exceptie, precum aberatiile din "cercetare", unde unii sunt prinsi in diferite proiecte, si castiga zeci de mii lei lunar (cine vrea sa faca cercetare "in plus", sa o faca din pasiune).

  2. Varsta de pensionare: 65 de ani pentru toata lumea. Nu 45, nu 85.

  Cine lucreaza in conditii grele/periculoase, sa aiba mai multe zile de concediu, mai putine ore saptamanal.

  * studii superioare la un universitate reala, nu cu diplome cumparate de la Spiru.
 • +12 (14 voturi)    
  nu este un unicat (Marţi, 12 ianuarie 2021, 18:44)

  panduru [utilizator]

  Aceasta situatie este generalizata in toate companiile de stat. Mai tineti minte ca a fost o initiativa legislativa ca toate companiile private sa angajeze pensionari pe post de "tatuci"? https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/proiect-de-lege-pentru-angajarea-obligatorie-a-pensionarilor-la-firme-private-argumenetele-initiatorilor-1329227
  Oare de ce se dadea tov. ciolacu de ceasu' mortii sa nu se privatizeze companiile?
 • +9 (11 voturi)    
  Ciocoii vechi și noi (Marţi, 12 ianuarie 2021, 20:41)

  MG [utilizator]

  O mizerie, zici că au luptat la Stalingrad, traumatizați de explozii și invalizi de război.
  Pensionarea la 45 și re-angajarea tot la STAT este o trădare de țară. Mai bine emigrant într-o țară civilizată decât scav fără perspective în "ȚARA TA!!"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by