CONTEXT Având în vedere haosul stârnit în urma unei gestionări dezastruoase a liberalizării de către ANRE, Ministrul Energiei făcuse un proiect de OUG care prevedea că furnizorii de ultimă instanță (ENEL, Electrica, CEZ, E.ON) sunt obligați să ofere reduceri de prețuri consumatorilor casnici care au fost trecuți automat, la 1 ianuarie 2021, în serviciul universal, la prețuri mult mai mari decât cele din ofertele concurențiale. Mai exact, propunea ca reducerea să reprezinte diferența dintre prețul de serviciu universal și cel dintr-un contract concurențial, cu valoarea cea mai mică dintre toate ofertele valabile la 1 ianuarie 2021.
Inițial, ministrul energiei propusese ca toți consumatorii aflați acum în serviciul universal să fie trecuți de către furnizorii de ultimă instanță în regim concurențial, pe oferta cea mai mică. Această variantă a picat rapid.
Însă, în același timp, ANRE a venit cu un proiect de Ordin, pe care l-a și pus în dezbatere publică săptămâna trecută, care prevede că acești furnizori oferă discounturi dacă vor.
Până la urmă se merge pe varianta ANRE, deși Ministerul Energiei ar fi putut să impună prin OUG obligația, iar reglementatorul să se supună deciziei. Pentru un astfel de OUG, Ministerul Energiei ar fi avut și acceptul Consiliului Concurenței.
Virgil Popescu susține că este "ușor nemulțumit" de varianta ANRE. "Mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit", a scris ministrul pe Facebook.
Reclamă gratuită pentru marii furnizori, prin autorități
Este un ordin care nu schimbă mare lucru în ceea ce privește liberalizarea și nici nu ajută prea mult consumatorul. În primul rând, contractele pot fi schimbate oricând, nu în 30 de zile sau 180. Pur și simplu oricând dorește consumatorul. În al doilea rând, nu este nevoie de ordin care să permită furnizorului să ofere discounturi. Reduceri de prețuri pot fi acordate oricând, nimic nu-i împiedică pe furnizori să facă acest lucru chiar și acum, fără ordin. În al treilea rând, în cazul unor furnizori, precum Electrica și E.ON, discountul ar fi nesemnificativ, deoarece diferența dintre prețul de serviciu universal și cel al ofertei concurențiale este foarte mică.
Ordinul nu ar face decât creeze o impresie falsă pe piață că acești furnizori oferă reduceri în avantajul consumatorilor, ceea ce ar fi, de fapt, un fel de reclamă gratuită făcută prin intermediul autorităților.
"Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor (n.a. adică, reclamă gratuită prin intermediul comunicatelor). Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale", a mai scris ministrul energiei.
- Intră pe comparatorul de prețuri pentru a selecta oferta cea mai bună
Legat de ce ar fi trebuit să facă ANRE, abia pe 7 ianuarie, a deschis un call-center pentru persoanele care doresc informații despre liberalizare.
ANRE- instituție condusă de un fost sindicalist care controla afaceri cu contoare
ANRE are o conducere complet politizată, fapt care ar putea fi explicația ineficienței sale. Actualul președinte, Dumitru Chiriță, nu s-a remarcat cu nimic deosebit în timpul mandatului său, pe care îl deține din octombrie 2017. Acum, în mandatul său, un eveniment deosebit cum este liberalizarea este gestionat dezastruos.
Dumitru Chiriță este plătit pentru efortul de a fi președinte al ANRE cu peste 56 mii lei/ lună, unul dintre cele mai mari salarii din România.
Înainte de a ajunge pe această funcție a fost deputat PSD. Era deja la al patrulea mandat.
Chiriță și-a început cariera în 1981 ca electrician. Ulterior, a studiat dreptul la Universitatea Nicolae Titulescu, însă nu se știe în ce perioadă. Înainte de a ajunge deputat, a fost vicepreședintele Blocului Național Sindical. În perioada 1990-2000 a fost președintele Federației Nationale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", iar în perioada 1990-2011 președintele Sindicatului Liber Independent "Energia".
În 2011, România Curată scria că Dumitru Chirita era acționar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federația Energia Mileniului III, care se ocupa de citirea contoarelor de energie electrică și care beneficia de contracte bănoase din partea Electrica SA. "Deputatul PSD este considerat 'creierul' întregii afaceri derulate prin cele două societăți. Era acționar minoritar la Sindserv, președinte al Sindicatului Liber Independent Energia București, care deține acțiuni la firmă, președinte executiv al Federației Univers, un alt acționar al companiei și fost membru în Consiliul de Administrație al SC Electrica SA", scria România Curată.
Mandatul lui Chiriță este pe cinci ani. Adică mai are doi ani de mandat. Conducerea ANRE este numită de către Parlament.
- Liberalizarea pieței energiei: Cum ai putea fi păcălit de discounturi
- Marii furnizori de energie vor putea aplica reduceri pentru consumatorii casnici, timp de șase luni, dar nu vor fi obligați
- Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
- Scandalul facturilor la energie: Haosul de la ANRE este departe de a fi eliminat / Reglementatorul se ascunde în spatele unui vicepreședinte
- Liberalizarea în energie: Consumatorii vor fi trecuți direct pe prețul concurențial, cel mai mic din ofertele actualilor furnizori - Virgil Popescu
- Liberalizarea în energie: ANRE a discutat doar cu marii furnizori elaborarea unei legislații controversate / Consumatorii și alți furnizori sunt ignorați
- Legislația ANRE nu poate să fie aplicată de furnizorul de energie deoarece ar încălca prevederile Legii Energiei și a Codului Civil- Asociația Energia Inteligentă
- Scandalul facturilor la energie: ANRE creează avantaje anticoncurențiale marilor furnizori
- Scandalul facturilor la energie- dezinteres sau premeditare din partea ANRE
- Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piața liberă, pentru ofertele aplicabile de la 1 ianuarie, va fi prelungită până pe 31 martie- proiect de Ordin
- Liberalizarea în energie: Cât mai multe contracte cu alți furnizori înseamnă concurență mai mai mare și prețuri mai mici
- ANRE s-a trezit abia cu o zi înainte de finalul anului / Recomandă consumatorilor de energie să încheie contracte pe piața liberă pentru a nu plăti facturi mai mari din ianuarie
- Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut?
- Cum ar putea consumatorii casnici să plătească facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie, dacă nu încheie noi contracte.
Sa nu va aud.
ANRE e condus de un PSD-ist, nu inteleg de ce in Parlament nu se intampla nimic
Pasul 1.
- Politicianul vine cu o idee benefica populatiei menita sa sperie unele companii mari. Se numeste chemarea companiilor la Guvern cu ploconul.
Pasul 2.
- Reprezentantii companiilor vin in audienta sa "clarifice" situatia.
Pasul 3.
- Guvernul isi retrage propunerea in urma discutiilor si ramane un pic "dezamagit" ca nu a putut face mai mult pentru populatie, indulcindu-se totusi cu gandul la ploconul primit de partid si la felia lui de "tort"...
In aceeasi nota, va propun Pasul 4: Cei cca. 6 mil. abonati punem mana de la mana si, cu un Euro de caciula strangem de-un plocon mai mare, care sa-l indestuleze. Sau, poate, cate un vot?
PNL poate a uitat ca a fost, totusi, votat de cetateni, iar acest partid trebuie sa fie in slujba cetatenilor.
PS
merita facuta o investigatie la conii ministri ei ce fel de abonament la energie au??? Acum zic ca merita sa cercetam putin ca parca prea moale au lasat ei batista pe tambal.
PPS
numai gura este de ei.
Auzi matale cata bunavointa are ENEL a prelungit campania cu inca o luna, una luna, fata de data limita 31.12 2020. SA dau cu Zeii in ei sau nu???? Mama lor de escroci.
PPPS
daca puteti luati un interviu cu zeii care decid de la ENEL - pozitie dominanta pe piata - sa stim si noi de ce au crescut preturile acusica... Just curiosity - many thanks!
ordinul ANRE: furnizorul POATE sa facă un discount. de la oferta serviciului universal...
Adică tu tot vei fi trecut la oferta furnizorului actual pe tariful universal (pana schimbi) si daca vrea el (Electrica, Enel, Eon, CEZ) sa iti ofere discount esti salvat daca nu...înjuri pe președintele ANRE si partidul care l-a pus acolo.
zic ca dupa ce se ajunge la pretul pietei libere sa vina si guvernul cumva sa taxeze si uite tot asa sa o tina pana punem mana de la mana si dam cu totii de pamant.
Nu tine numai de PNL ci si de USR si PLUS - oare ce zic dumnealor cu totii???
Inițial, ministrul energiei propusese ca toți consumatorii aflați acum în serviciul universal să fie trecuți de către furnizorii de ultimă instanță în regim concurențial, pe oferta cea mai mică. Această variantă a picat rapid.
Acesta este si rostul pentru care au foist create asemenea organisme in cadrul structurilor institutionale ale statului si ele trebuie sesizate in primul rand cand se incalca regulile sau legile din domenii care privesc protectia consumatorilor si concurenta.
exact așa se face la prețul de carburant ,la pompă!
TOȚI marii furnizori la pompă,scumpesc (mult mai des decât ieftinesc) carburantul în aceeași zi( de câteva ori) cu minime diferențe!instalați peco online!!
chirițoiu știe asta dar se scarpină...pe dos,cu mâna dreaptă la urechea stângă!
nu mai spun de perversitatea ministrului de resort!
e fără putere,prins în caracatița prețurilor mafiote și a influențelor transpartinice,nu contează de la ce partid este!
ajuns pe funcție e doar un alt păcălici fără putere dar, mai ales nu e susținut nici de partidul său,care se crede no1!
Nu contin nici conditii tehnice si nici contractuale.
Solicitantii nu primesc un model de contract.
Nu este descrisa modalitatea de citire si incasare.
Nu sunt date despre penalitati.
Nu este descrisa modalitatea si penalizarea la denuntarea inainte de termen.
Sunt oferte incomplete, confuze, de neinteles.
===
Macar de atata lucru s-ar fi putut ocupa ANRE: de un model de oferta cu explicatii.
Daca nu a facut macar atata lucru, de ce cetatenii Romaniei platesc ditamai institutia (ANRE)?! S-o desfiintam.
Apoi aflam ca Ministerul Energiei se ocupa de ... discutii fara finalitate! Altii platiti degeaba.
ME si ANRE ar trebui pur si simplu desfiintate.
Ca Reglementator national ar fi suficienta o agentie cu 5 posturi.
De ME nu este nevoie. Parca PSD era cel care infiinta ministere doar pentru posturi? Si se mai mira PNL ca a iesit pe locul 2 la alegeri! La alegerile urmatoare se va duce dupa PMP si Pro-Romania.
acum cu frigul de afara si cu nebunia/nepasarea de la ANRE +ME se poate pune de o miscare care sa ne invioreze pe noi dar mai ales pe ei, cei de la butoane.
Nu ma asteptam asa de vreme sa ne apuce iarasi!