Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 26 ianuarie 2021, 17:59 Economie | Energie


tabel preturi energie
Foto: Asociatia Energia Inteligenta
Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) nu are vreo vină legată de modul dezastruos în care a fost gestionată liberalizarea pieței energiei electrice, a susținut Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei, în cadrul unei dezbateri pe tema prețului la electritate. Zoltan Nagy-Bege a încercat să prezinte câteva argumente, dar se dovedesc a fi contradictorii. Acesta acuză și "multiple presiuni" asupra ANRE de a impune prețuri mici furnizorilor de ultimă instanță, susținând că o intervenție ar fi ilegală. ANRE acuză presiuni în condițiile în care ordinele controversate legate de liberalizare au fost gândite și elaborate în întâlniri cu acești furnizori.

Ce a spus Zoltan Nagy-Bege, marți, la o dezbatere organizată de ziarul Bursa:

 • Deşi toată lumea a încurajat teoria că scandalul liberalizării a fost cauzat de lipsa informării consumatorilor, eu cred că scandalul este datorită creşterii de preţ, care poate fi şi de 20%.
 • Noi avem 6 furnizori de ultimă instanţă calificaţi în 2020, care sunt singurii îndreptăţiţi să furnizeze acest serviciu universal cu preţul aferent şi acest preţ este singurul la care puteau fi obligaţi să preia consumatorii care nu au optat pentru piaţa concurenţială.
 • În opinia mea, în cursul actualei liberalizări, consumatorii casnici au primit incomparabil mai multe informaţii legate de liberalizarea pieţei decât cu ocazia liberalizării pieţei pentru consumatorii noncasnici.
 • ANRE nu şi-a asumat acest rol de a informa direct consumatorii, dar nu o putem face, pentru ca nu avem această obligaţie, ci doar furnizorii, prin licenţele de furnizare.
 • Pot să spun că până acum furnizorii s-au achitat de această obligaţie şi informaţiile respective au ajuns la consumatori, dar e nevoie şi de minimul interes al acestora pentru luarea unei decizii şi de a nu fi serviţi 100% de alţii.
 • Cu ocazia multiplelor presiuni la care ANRE a fost supusă în cursul lunilor decembrie şi ianuarie prin care ni se solicita să obligăm furnizorii să încadreze cei 5,7 milioane consumatori casnici la cele mai mici preţuri din portofoliul de oferte, ar fi fost ilegal să facem acest lucru pentru că încalcă regulamentul şi directiva europeană din domeniu.
 • Nicio autoritate nu are dreptul să intervină în formarea preţurilor şi că statele membre iau măsuri pentru a asigura concurenţa între furnizori. O asemenea intervenţie ar fi încălcat atât regulamentul 943/2019 cât şi directiva 944/2019 şi aş risca să spun că ar fi echivalat cu o nouă OUG 114/2018 cu aceleaşi efecte.
 • Pentru ca a obliga un număr de furnizori să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane de clienţi creează pierderi financiare pentru furnizor, care trebuie să fie recuperate de la celelalte categorii de furnizori: cei 3 milioane de consumatori casnici aflaţi deja în piaţa liberalizată şi consumatorii noncasnici.

Care este realitatea

1. Este adevărat că liberalizarea pieței energiei de la 1 ianuarie 2021 a fost decisă încă din ianuarie 2020, după modificarea controversatei OUG 114/2018. Dar consumatorii casnici au început să primească cu adevărat informații despre liberalizare abia în luna decembrie 2020, în urma unor articole de presă. Practic, datorită presei, multe persoane au aflat că piața se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021. Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arăta că la începutul lunii decembrie, aproximativ 90% dintre consumatorii casnici nu știau despre această liberalizare.

2. Lipsa informării a amplificat scandalul. Cu doar câteva zile înainte de finalul anului 2020, între Crăciun și Revelion, toată lumea a fost luată prin surprindere cu vestea că toți consumatorii casnici care nu sunt pe piața liberă vor fi trecuți automat în serviciul universal, de la 1 ianuarie, la preț cu până la 26% mai mare față de cât plăteau în decembrie. Nimeni nu a înțeles cum s-a format acest preț de serviciu universal, la nivelul furnizorilor de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) la care se află cei aproape 6 milioane de consumatori casnici care se aflau în regim reglementat. De altfel, ANRE nu a explicat cum s-au format aceste prețuri de serviciu universal. "Ce a stat la baza stabilirii acestor preturi? Aceste prețuri au fost transmise către ANRE?", a întrebat Bogdan Badea, șeful Hidroelectrica, în cadrul dezbaterii, susținând că ANRE nu oferă explicații.

3. Zoltan Nagy-Bege susține că ANRE nu putea informa direct consumatorii, deoarece nu are această obligație, în schimb s-au achitat furnizorii de această sarcină, ceea ce este departe de adevăr.

-Furnizorii au trasnmis în luna decembrie așa-zise informări, dar care erau, de fapt, mai mult încurajări pentru rămânerea în serviciul universal. HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că furnizorii transmiteau informări pentru oferte pentru serviciul universal, în primul rând. Scuza furnizorilor era că - ANRE a stabilit o informare standard în acest sens, în care să fie scoase în evidență ofertele pentru serviciul universal. Practic, ANRE a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienții că urmează să aibă loc o liberalizare, iar că cei care nu încheie contracte pe piața liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele din zona concurențială. Ulterior, unii furnizori, precum Electrica, au început să trimită oferte concurențiale, dar fără să prezinte prețul final, ceea ce punea consumatorul în imposibilitatea de a lua o decizie clară.

- ANRE are prin lege rol de informare și protecție a consumatorilor. Scrie pe site-ul lor acest lucru. Ce a făcut ANRE? Cu foarte mare greutate și la insistențele presei, a publicat pe la mijlocul lui decembrie câteva recomandări. Tot atunci a actualizat comparatorul de prețuri. Până atunci, comparatorul era absolut inutil.
Cu toate că susține faptul că nu are obligația și posibilitatea de a informa direct consumatorii, ANRE a făcut, zilele acestea, după ce scandalul a luat amploare, o cerere la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru difuzarea în regim de campanie de interes public a unor spoturi audio şi video referitoare la liberalizarea pieţei de energie electrică. Acest lucru putea să-l facă și înainte.

4. Zoltan Nagy-Bege spune că este ilegal ca ANRE să intervină pe piață. Însă, o problemă de concurență este și întâlnirea în secret, cu furnziorii de ultimă instanță, pentru a elabora un proiect de ordin care i-ar putea favoriza în fața altor furnizori. HotNews.ro a arătat cum a fost elaborat un proiect de ordin în întâlniri doar cu acești furnizori, nu și cu reprezentanții altor firme sau cu cei ai consumatorilor. Așa a apărut proiectul de ordin care prevede că vei fi compensat cu diferența dintre prețul serviciului universal și cel de pe piața liberă, doar cu condiția să închei contract până în 31 martie, cu furnizorul de ultimă instanță la care te afli. Ulterior, după o serie de controverse, acest proiect de ordin a fost înlocuit cu acela care prevede posibilitatea (nu obligativitatea) ca furnizorii să acorde niște discounturi. Dar, așa cum a mai arătat HotNews.ro, acest ordin favorizează din nou marii furnizori, mai ales că aceste discounturi pot fi înșelătoare.


Prin aceste așa-zise reduceri prevăzute în legislație, furnizorii de ultimă instanță ar putea fi puși în avantaj concurențial față de ceilalți furnizori. Se va induce consumatorului ideea că rămânerea la furnizorii de ultimă instanță ar însemna facturi mai mici, chiar dacă nu asta va fi realitatea. Acele reduceri pot fi chiar mai puțin avantajoase decât prețul oferit de alt furnizor.


Până la urmă pentru un consumator din serviciul universal cea mai bună variantă rămâne în continuare semnarea unui contract concurențial, fie cu actualul furnizor, fie cu altul care are oferte mult mai bine. Încheierea unui contract cu un alt furnizor ar putea fi mai avantajoasă decât varianta primirii unei reduceri în serviciul universal. Ar putea fi o diferență chiar de 10 lei pentru un consum de 100 kWh/ lună.

Pentru mai multe amănunte pe aceată temă, citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13862 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  ANRE tine cu oricine, doar cu consumatorii NU... (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:10)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  ANRE tine cu oricine, doar cu consumatorii NU...

  institutie cu angajati pe pile de mana a 7-a ... toate tutele si rudele celor din politic, infipti acolo pe salarii grase.
 • +23 (25 voturi)    
  Atunci zburați cei de la ANRE. (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:22)

  Tayen [utilizator]

  Sau chiar desființat.
  • +2 (4 voturi)    
   O primă măsură înainte de desființare (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 9:36)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   trebuie să fie reducerea urgentă a salarilor
   clienților politici și neamurilor politrucilor de la
   mai multe coterii politice,de la 15.000 de euro pe lună+prime și bonusuri de *performanță* ,la
   nivelul salariului mediu pe economie.
   Se observă că după tot scandalul produs de ANRE,
   indivizii de acolo sunt bine mersi,având aceleași
   privilegii.
 • +24 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:23)

  [anonim]

 • +19 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:24)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 9:36)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +21 (21 voturi)    
  ANRE e plătită de furnizori. (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:31)

  ouyang [utilizator]

  Că doar e autoritate, nu e instituție publică (yeah right, de asta sunt toate autoritățile pline de pile și sinecuri, întămplător loazele și țoapele unor politicieni). Deci ce interes ar avea ANRE să facă ceva pentru utilizatori? Exact.
 • +19 (19 voturi)    
  Niste aroganti! (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:42)

  rov [utilizator]

  In loc sa se ocupe de perpectiva de dezvoltarea a retelei de curent, astfel incat zonele din jurul aglomararilor urbane sa devina locuibile, HOTII DE LA ANRE, ii tin in brate pe acesti intermediari de curent...
 • +12 (14 voturi)    
  Comparatorul de prețuri... (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:59)

  Cataleya [utilizator]

  ...este din start o porcarie.

  Consumatorul trebuie sa completeze acolo o gramada de parametri despre care nici macar nu are habar (nivel tesiune, comparator intre facturi, consum kwh etc)...ca sa afle pana la urma..ce?
  ANRE sau guvernul trebuie sa publice o lista simpla cu pretul pe kw pt fiecare furnizor.
  Iar consumatorul alege ceea ce isi doreste.
  Bineinteles ca si aici exista o inselatorie.
  Niciuna din aceste firme nu produce, nici curent si nici gaz.
  Atunci se pune intrebarea, cum naiba supravietuieste o firma care vinde curent cu 1 leu kw, din moment ce alte firme vand cu 70 bani kw?
  Hai sa spunem ca asa ceva merge la alte produse (cartofi din Turcia sau din Polonia,, carne din Austria sau Germannia, rosii din Spania sau Olanda, unde fiecare decide ca gustul e mai bun, arata mai bine, par mai proaspete etc)
  Dar la gaz si curent nu exista diferenta de calitate.
  Pe ce criterii isi permite firma X sa vanda la jumate de pret exact acelasi produs pe care il vinde firma Y?

  Asta ar trebui explicat consumatorilor.
  Anume ca pretul mai mic pe kw, afisat intr-un tabel, nu inseamna automat si o reducere la factura cu acceeasi proportie.
  Daca cumperi gaz sau curent cu 30% mai ieftin, pe factura reala o sa ai o reducere de doar 4-5%.
  E totusi o reducere dar pt unii nu merita efortul/riscul de a economisi 3 lei pe luna prin renuntarea la o oarecare siguranta in caz de reparatii, intervetii, samd.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariul dvs.... (Vineri, 29 ianuarie 2021, 0:57)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   ... este o apologie a ignorantei.
   L-am citit cu atentie, de mai multe ori. Frazele adevarate, corecte nu-s nici macar cate degete are mana si-n general alea sunt truismele - "consumatorul alege ceea ce isi doreste", "Asta ar trebui explicat consumatorilor" eetc.
   In rest, toate, dar absolut toate contin una sau mai multe erori.
   Cat despre introducere, ea este pur si simplu daramatoare. Daca dvs. si cei care v-au dat atatea plusuri nu sunteti in stare sa intelegeti sau sa aflati cati kWh consumati pe luna... ce sa mai zic... poate ca ar trebui sa va intoarceti la lumanare.
   Daca nu va place lumanarea, va explic eu cum se face treaba cu ciudateniile astea de kilowatti-ore.
   A) Duceti-va chiar acum si cititi-va contorul de energie electrica. Notati numarul ala undeva.
   B) In ultima zi a lui februarie, repetati operatiunea.
   C) Faceti scaderea B - A. Nu-i nicio rusine daca nu reusiti singur, sunt sigur ca gasiti pe cineva sa va ajute. Aproape sigur.
   D) Diferenta B - A este, cu variatiile de rigoare de la o luna la alta, consumul dvs. lunar exprimat in kWh.
   E) Procedati mai multe luni la fel, ca sa va obisnuiti cu conceptul. O sa vedeti ca nu e chiar atat de greu.

   Succes.
 • +12 (14 voturi)    
  Voi (Marţi, 26 ianuarie 2021, 19:52)

  VOX. [utilizator]

  Voi, parazitilor, nici n-ar trebui sa existati. Si nici "baietii destepti".
 • -2 (6 voturi)    
  Nu zau! (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 8:56)

  bardiCristi [utilizator]

  1. invocarea necunoasterii legii nu a fost niciodata o scuza acceptabila. Chiar si acel OUG este public, iar populatia se putea informa. Liberalizarea a inceput din 2013 cu un procent din curent livrat concurential. Se stia dar lumea nu a vrut sa bage in seama... din comoditate. Acum e scandal, din tupeism.
  2. porcaria pe care voi, cei din presa, o tot aruncati in public este aceasta comparatie, cu pana la 26%-30% mai scump. Bine, in fapt, acum, in ianuarie 2021, SU e mai scump doar cu 2-3 lei fata de orice alta oferta de pret pe piata libera de acum, cu exceptia acelor dubiosi cu preturi mici la care le-am trimis cerere, trece luna iar ei nu raspund. In rest ori pe SU ori pe concurential se plateste in general cu 26% mai mult ca in perioada de reglementare. Eu, la Electrica as plati 3 lei in plus la SU, iar astia sunt singurii de la care pot lua curent, ca restul ori orbi, ori surzi.
  3. asta e praf in ochi... ofertele sunt publice dar formulate stufos, iar legea nu prezice formatul de informare. Si totusi, iar se arunca in spatiul public porcaria cu preturi mult mai mari la SU. Tocmai, sunt la Electrica iar preturi "mult mai mari" sunt doar in comparatie cu trecutul. Nu mai au nicio relevanta fara de oferta concurentiala. Daca vrei, te poti informa.
  4. ANRE nu face proiecte OUG, iar daca populatia a ales prost o clasa politica, 4 ani asta e. Chiar si asa, orice interventie asupra pretului e reglementare, fapt la care Romania s-a angajat sa-l elimine. Aici nu discutam moralitate, ca e bine pt. client sau nu. Discutam obligatiile asumate la aderarea UE. Ca ele sunt adaptate prost, problema e si la popor si alegerile politice.

  Oricum, de la teoria de jurnalism la realitate e cale lunga. Intre timp, eu inca mai astept noul FUI sa-mi raspunda la nenorocita de cerere. Basmul cu 10 lei mai ieftin va fi, oricum informativ, doar pt. un an. Pana si Hidro va creste preturile treptat la energia activa in anii ce urmeaza, daca tot le face presa reclama cu jaful perlei.
 • +1 (3 voturi)    
  Piață liberă. (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 10:06)

  asavreau [utilizator]

  Nimeni nu trebuie să intervină,indiferent de funcție,în stabilirea prețului.Probleme vor avea acei furnizori care cumpără energie electrică de la producători care produc scump(pe bază de cărbune) și vor fi obligați și producătorii și furnizorii să-și reconsidere opțiunile.
 • +6 (6 voturi)    
  ANRE (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 11:25)

  sareta [utilizator]

  Destept baiatul aista .Rolul ANRE era acela de a REGLEMENTA ,ori daca a INTERVENI ar fi ilegal ,atunci ANRE trebuie desfiintata .Logic ,nu se poate reglementa fara a interveni, decat daca aprobati toate idioteniile ce va sunt transmise de catre furnizori ,
 • 0 (0 voturi)    
  D-na Pirvoiu... (Vineri, 29 ianuarie 2021, 0:38)

  Prostu' satului [utilizator]

  ... suflecati-va manecile si scrieti un material - scurt, n-ar avea de ce sa fie mai lung decat un interviu dintr-asta fluviu - in care sa descrieti putin cum stau lucrurile din perspectiva consumatorului.
  Nu un articol propriu-zis, ci un material de referinta pe care sa-l includeti ca link la toate articolele pe-aceasta tema.
  In ani si ani de zile am citit poate mii de comentarii la articole pe teme de energie in HN si lumea continua sa nu priceapa aproape nimic, desi lucrurile sunt destul de simple. Iar cei care pricep, recolteaza aproape invariabil nenumarate minusuri.
  Se plange chiar un distins comentator mai sus ca bietul consumator roman, sarmanul, n-are de unde sti cati kWh consuma. Audienta e in delir si-l rasplateste cu plusuri fara numar - ca dovada cat de multi sunt de fapt cei care habar n-au cat consuma.
  Normal ca nu stiu - ca sa stie ar insemna sa faca efortul epuizant de-a-si citi macar o data-n viata factura (nu mai zic de notiune de tensiune electrica, ca aia se invata la fizica de scoala primara, deja e sci-fi). Sunt curios daca au idee despre ciudatul, straniul parametru numit "consum de combustibil al autoturismului personal".
  Acum, e adevarat ca astfel de materiale n-ar trebui de fapt sa faca gazetarii, ci unii ca ANRE sau alti taietori de frunze la caini de prin structurile statului roman... dar astia-s prea ocupati sa-si rumege lefurile barosane.
  Pana la urma aveti si dvs. o functie educativa, sociala... si ma gandesc ca va veti fi saturat si dvs. de puzderia de comentarii aiuristice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by