Au început să vină primele facturi la energie după liberalizare / Toți consumatorii aflați în serviciul universal vor plăti mai mult decât în decembrie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2021, 13:18 Economie | Energie


Comparator preturi energie
Foto: ANRE
​Persoanele care încă nu sunt bine informate despre liberalizarea pieței energiei pot avea zilele acestea surprize neplăcute la primirea facturilor care vizează consumul pe luna ianuarie. Cei care erau în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 și care au trecut automat în serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanță (ENEL, Electrica, CEZ, E.ON), vor primi facturi mai mari decât în decembrie. În ciuda a ceea ce cred unii consumatori, ultimul ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu a amânat cu șase luni această scumpire, ci doar oferă posibilitatea furnizorilor de a veni cu discounturi, dacă doresc. Însă, chiar și cu aceste discounturi, tot vor plăti mai mult decât în decembrie. De altfel, vor plăti mai mult și decât dacă ar fi schimbat furnizorul.

Important de știut

- Toți consumatorii care au fost trecuți automat în serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanță, vor plăti mai mult. Fără discount, prețurile sunt cu până la 26% mai mari față de discount. Cu discount, această diferență se mai reduce, însă nu cu mult. Discountul reprezintă diferența dintre prețul de serviciu universal și cea mai ieftină ofertă a furnizorului actual. Însă, această diferență este nesemnificativă. De exemplu, la Electrica Furnizare discountul poate fi de 1,3 lei la un consum de 100 KW, iar la E.ON este de zece bani.

- Disconturile pentru ianuarie vor fi oferite în luna februarie, deoarece Ordinul ANRE a fost emis pe 20 ianuarie. Practic, acum, mulți consumatori s-au trezit cu facturi cu până la 26% mai mari față de decembrie și fără discounturi.

- Mai avantajați sunt cei care au schimbat furnizorul, alegând cele mai ieftine oferte de pe piața concurențială. Unii furnizori au prezentat oferte cu prețuri mai apropiate de cele din decembrie.

- Ultimul ordin al ANRE nu obligă furnizorii de ultimă instanță să ofere discounturi, așa cum cred unii consumatori. Oferă doar posibilitatea ca aceste discounturi să fie acordate benevol.

- Consumatorii aflați acum în serviciul universal pot să încheie oricând un contract pe piața concurențială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul. Nu există un termen limită pentru încheierea unui astfel de contract.

Asociația Energia Inteligentă consideră că unii consumatori au fost induși în eroare de unele mesaje transmise de către autorități în legătură cu acest ordin. După ce în luna ianuarie, au primit asigurări de la autorități că se ”prelugește perioada până la care pot încheia contracte”, că vom avea o perioadă de ”tranziție”, că se ”amână” etc. și o dată cu primirea facturilor constată că toate acestea au fost neadevărate, scrie Asociația Energia Inteligentă. Reprezentanții acesteia cred că revolta consumatorilor care au trecut în piața concurențială în ultima perioadă și vor constata că unele au fost promisiunile de la ofertare și altele sunt clauze contractelor semnate.

"Consumatorii vor trece printr-o noua criza legată de piața de energie, aceea a descoperirii clauzelor și prețurilor din contract. Nemulțumirile consumatorilor se vor lovi de lipsa posibilităților de a-și rezolva litigiile decât în instanță, o cale greoaie, scumpă și de durată (...) Chiar dacă din nou va exista tendința autorităților să arate că este problema consumatorului și a furnizorului să și rezolve problemele. Însă avem o legislație specifică soluționării alternativă a litigiilor, în vigoare de 5 ani care nu a fost aplicată si care ar putea sa ajute zeci de mii de consumatorii care in curand se vor confrunta cu unele din problemele liberalizării pieței de energie, aceea a unor clauze abuzive sau neprezentate corespunzător la momentul încheierii contractului și care vor fi percepute ca fiind abuzive.".

 • Vezi aici ce spune Asociația Energia Inteligentă despre posibilitatea înființării unei entități SAL, o structură care oferă soluţionarea unui litigiu printr-o procedură de soluționare alternativă a litigiilor şi care poate funcţiona exclusiv în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

HotNews.ro a explicat în mai multe rânduri că ordinul ANRE poate crea confuzii în rândul consumatorilor. În primul rând, contractele pot fi schimbate oricând, nu în 30 de zile sau 180. Pur și simplu oricând dorește consumatorul. În al doilea rând, nu este nevoie de ordin care să permită furnizorului să ofere discounturi. Reduceri de prețuri pot fi acordate oricând, nimic nu-i împiedică pe furnizori să facă acest lucru chiar și acum, fără ordin. În al treilea rând, în cazul unor furnizori, precum Electrica și E.ON, discountul ar fi nesemnificativ, deoarece diferența dintre prețul de serviciu universal și cel al ofertei concurențiale este foarte mică.

Ordinul nu ar face decât creeze o impresie falsă pe piață că acești furnizori oferă reduceri în avantajul consumatorilor, ceea ce ar fi, de fapt, un fel de reclamă gratuită făcută prin intermediul autorităților.

"Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor (n.a. adică, reclamă gratuită prin intermediul comunicatelor). Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale", a mai spus Virgil Popescu, ministrul energiei.

Prin aceste așa-zise reduceri prevăzute în legislație, furnizorii de ultimă instanță ar putea fi puși în avantaj concurențial față de ceilalți furnizori. Se va induce consumatorului ideea că rămânerea la furnizorii de ultimă instanță ar însemna facturi mai mici, chiar dacă nu asta va fi realitatea. Acele reduceri pot fi chiar mai puțin avantajoase decât prețul oferit de alt furnizor. De exemplu, pentru un consum de 100 kWh/ lună în serviciul universal, diferența de preț ar fi de până în 2 lei în cazul Electrica și de 0,5 lei în cazul E.ON. Oferte cu valori mult mai mici față de serviciul universal sunt la Enel, însă acestea se adresează unui număr limitat de clienți, celor care vin de la alți furnizori. Oferta nu este valabilă pentru consumatorii din propriul portofoliu care sunt deja în concurențial și care plătesc facturi mai mari.

Unii consumatori casnici se aflau încă din 2018 în piața liberă. Și pentru aceștia ar fi indicat să verifice dacă nu cumva ofertele actuale nu sunt mai rentabile decât contractele în vigoare. De exemplu, clienții Enel ar putea constata că vechile contracte concurențiale sunt mult mai costisitoare decât dacă ar încheia unul nou. Astfel, acești consumatori aflați deja pe piața liberă ar putea plăti mai puțin dacă ar încheia noi contracte.

Astfel, până la urmă pentru un consumator din serviciul universal cea mai bună variantă rămâne în continuare semnarea unui contract concurențial, fie cu actualul furnizor, fie cu altul care are oferte mult mai bine. Încheierea unui contract cu un alt furnizor ar putea fi mai avantajoasă decât varianta primirii unei reduceri în serviciul universal. Ar putea fi o diferență chiar de 10 lei pentru un consum de 100 kWh/ lună.

Acești mari furnizori au moștenit portofoliile cu milioane clienți, odată cu privatizarea distribuțiilor. Adică, nu au primit de-a gata portofoliile de clienți, fără să depună eforturi precum furnizorii mai noi pe piață.


Informarea consumatorilor ar fi trebuit făcută cu mult timp înainte ca aceasta să aibă loc. Și până acum ar fi putut ANRE să se implice dacă ar fi dorit, mai ales că unul dintre rolurile sale stabilite de lege este de informare și protecție a consumatorilor. Nu s-a întâmplat acest lucru. Dimpotrivă, a refuzat până în ultimele zile din 2020 să comunice pe acest subiect. De asemenea, comparatorul de prețuri a fost actualizat cu câteva zile înainte de liberalizare, până atunci fiind inutil. Ba, mai mult, a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienții că urmează să aibă loc o liberalizare, iar că cei care nu încheie contracte pe piața liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele din zona concurențială.

Pentru mai multe amănunte pe aceată temă, citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

65146 vizualizari

 • +7 (27 voturi)    
  PNL e la guvernare? Tara asta pare stat in stat (Miercuri, 3 februarie 2021, 13:48)

  Kivek [utilizator]

  aia de la Metrorex cica sunt in subordinea unui minister dar in acelasi timp isi dau singuri mariri de salarii si fac angajari dupa capul lor

  astia de la ANRE fac tot ce vor ei desi sunt in teorie subordonati unui minister condus de PNL
  • -5 (25 voturi)    
   Nu mai e Apocalipsa, maica? (Miercuri, 3 februarie 2021, 15:51)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Nu mai e Apocalipsa, maica?

   Cand cartofii s-au scumpit cu 18 bani (pe fondul salariilor si pensiilor marite substantial) era Apocalipsa. Mii de postari indignat-proletare #rezist prevedeau sfarsitul bietei tarisoare si cat de mult a scazut nivelul de trai, de parca omul manca 5000 de kile de cartofi pe luna.

   Acum, uf, bine ca au votat asa si nu mai e apocalipsa.

   Nu mai cresc nici salariile, nici pensiile, nici pretul cartofului...cresc deficitele, inflatia, somajul, datoriile, pretul energiei...deci e bine asa, ca asa au votat!

   Luna trecuta, procurorii DNA au cheltuit alte zeci de milioane de EURO si au reusit sa recupereze 14 Euro si 70 de centi! Nimeni nu stie daca astia mai merg la serviciu, daca mai sunt in tara...dar hey, nimeni NU trebuie sa stie.

   E bine asa, ca asa au votat oamenii.

   Bine ca nu mai e Apocalipsa ... uf, bine ca n-a mai crescut kilu' de cartofi cu 18 bani!
  • +3 (9 voturi)    
   Lasa ca si USR (Miercuri, 3 februarie 2021, 17:14)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   e la guvernare, nu va mai comportati ca si cum ati fi in opozitie! I-auzi ''e ministerul PNL'', asa si? Amenintati ca rupeti coalitia, faceti-i sa schimbe ceva, daca tineti atat de mult la popor!
  • +4 (4 voturi)    
   Nu sa scumpit nimic. (Joi, 4 februarie 2021, 16:39)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Am mai spus ,de când se fac aceste discuții cu liberalizarea prețului că , dacă-i liberalizare nimeni nu are voie să intervină. Până la urmă ,este posibil ca jurnalista hotnews să plătească pentru intervenție în piața de energie. Mai au obiceiul unele televiziuni să anunțe creșteri de prețuri la carne de porc, de miel, depinde de situație, Crăciun, ori Paște. În realitate prețurile nu au crescut și de multe ori prețurile au scăzut, oferta fiind mai mare decât cererea. Insistența jurnalistică să-mi schimb furnizorul mi se pare suspectă.
 • +9 (11 voturi)    
  .. (Miercuri, 3 februarie 2021, 14:28)

  sentenced [utilizator]

  La Electrica am platit cu 3% mai mult in comparatie cu factura precedenta.
  • +6 (8 voturi)    
   2.6 % in plus - tot la Electrica (Miercuri, 3 februarie 2021, 14:44)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   0.49188 lei/kWh pe decembrie 2020, 0.50482 lei/kWh pe ian 2021 (pe aceeasi factura care a prins zile si din decembrie, si din ianuarie)
   • 0 (0 voturi)    
    Hai zau (Joi, 4 februarie 2021, 20:18)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    Decembrie 0,46256, ianuarie 0,55331, Electrica Muntenia Nord.
 • +9 (11 voturi)    
  marire mascata (Miercuri, 3 februarie 2021, 15:11)

  blackstar [utilizator]

  cresterea pretului energiei e usor mascata,dau un exemplu la electrica, pretul furnizorului creste de la reglementat la universal de la 0,65 la 0,76 lei/kw, iar ca sa te imbuneze poti alege o marire la oferta concurentiala de numai 0,74 lei/kw.....pentru 2 bani e tot tambalaul asta :))))
  • 0 (12 voturi)    
   Cine nu se informează și-o fură (Miercuri, 3 februarie 2021, 15:42)

   Kap [utilizator] i-a raspuns lui blackstar

   2 bani x câteva mii de kWh anual poate fi o sumă care să merite efortul.
   La Enel diferența e de la 61 de bani la 73 (preț kWh tarif serviciu universal).
   Și încă se găsesc furnizori care oferă la un contract de 12 luni tarife de 61-62 de bani pe kWh.
   Cine caută găsește, cine vrea să fie jupuit de furnizorul actual n-are decât să suporte.
   Dar nu spune că n-ai de ales, că asta e doar o minciună în interesul marilor furnizori.
   • -5 (7 voturi)    
    Cateva mii de kwh anual??? (Miercuri, 3 februarie 2021, 22:44)

    kokos [utilizator] i-a raspuns lui Kap

    Da ce ai prin casa prietene , cuptoare de paine???
  • +3 (3 voturi)    
   tambalau (Joi, 4 februarie 2021, 10:44)

   blackstar [utilizator] i-a raspuns lui blackstar

   m-am referit la faptul ca ne chinuim pentru 2 bani sa alegem oferta concurentiala in loc de universal dar trecem cu vederea cresterea de 10-15% de la reglementat la o oferta concurentiala
 • +13 (17 voturi)    
  intr-o economie normala (Miercuri, 3 februarie 2021, 15:51)

  liviu_ [utilizator]

  liberalizare inseamna concurenta, deci lipsa monopolului si preturi avantajoase pentru consumatori

  in romanica liberalizare inseamna lipsa de concurenta in continuare, monopol in continuare si preturi mai mari ...
  • -1 (3 voturi)    
   Ne explica misnitrul (Miercuri, 3 februarie 2021, 20:32)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Popescu c nu e asa. Ca de mintit, mint toti.
  • 0 (2 voturi)    
   Concurenta la cresterea preturilor (Miercuri, 3 februarie 2021, 20:32)

   galaxyranger [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu stiu daca undeva prin lume mai functioneaza corect acest principiu al concurentei... pentru ca ar trebui supravegherea nepartinitoare a autoritatilor sa se respecte regulile jocului de catre toti.
   Insa mai peste tot unde e asa zisa economie de piata, jucatorii cauta sa mareasca pana la urma preturile, nu sa le scada. Ba influenteaza factorii politici, ba adopta tactici predatoriale pentru a elimina concurentii mai mici, etc... Nici in SUA nu functionea concurenta in beneficiul consumatorului daca te uiti la anumite domenii.
  • -2 (4 voturi)    
   Ți-am dat minus,că insulți România. (Joi, 4 februarie 2021, 16:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Pentru un prost/escroc nu insulți o țară. România nu-i târfa ta să-i spui românica !!.
 • -5 (7 voturi)    
  Alta manipulare ? (Miercuri, 3 februarie 2021, 20:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  DIferentale sunt de .. 1% (Moldova). Scumpire 18%. Salariile sunt insa inghetata iar pensionarii nu mai au nici bani de medicamente. Acestea sunt cateva dintre marile realizari ale guvernarii „liberale”.
 • 0 (4 voturi)    
  cum bine a observat un amic (Joi, 4 februarie 2021, 0:55)

  ..13 [utilizator]

  Am un consum relativ modest de energie electrica dar astept cu real interes factura pe ianuarie.

  era o cresterea care urma sa se intample dar pare ca nimeni nu zice adevarul pana la capat. de ce oare le este asa de frica de adevarul gol golutz???

  ceea ce vedem acum este doar inceputul.
  unii avem abonamente cu valoare fixa pe durata de 1 an, dar stai sa vezi ce o sa mai vina dupe... Nu se iau toate hapurile dintr-o inghititura - nu este asa???

  Lipsa caldurii si a apei calde atunci cand am nevoie de ele ma fac sa ma hotaresc mai repede pentru o centrala de apartament cu debransare de la RADET sau cum se mai numeste acum - este urmatoarea miscare pe care trebuie sa o fac desi...
 • +1 (7 voturi)    
  alternative (Joi, 4 februarie 2021, 9:25)

  geronimo00 [utilizator]

  Exact pentru acest gen de practici am ales sa schimb furnizorul de energie electrica. Diferenta de valoare la factura nu e mare , dar procentual nu vreau sa mai platesc in plus cu 17% unui furnizor care profita de fosta pozitie de monopol si de comoditatea clientilor, ca sa mentina un pret nejustificat de mare fata de concurenta. Si asta doar ca sa "taie" facturi, ca pentru alte servicii oricum trebuie sa te adresezi distribuitorilor. Daca in urma analizarii ofertelor de pe piata ajungeti la concluzia ca va avantajeaza un contract la Nova, e bine sa stiti ca puteti primi o bonificatie de 50 de lei, la prima factura, daca va inregistrati cu un cod de recomandare R3012963.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by