Aproximativ 80 de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni au continuat, sâmbătă dimineaţa, protestul declanşat în subteran, în urmă cu trei zile, din cauză că nu şi-au primit salariile la timp.

proteste mineriFoto: Captura

Mai mulţi mineri de la exploatarea de huilă Vulcan au venit la sediul Minei Lupeni, unde au rămas în sala de apel, în spirit de solidaritate.

"Protestul continuă. În subteran mai sunt aproximativ 80 de oameni. Solidari cu ei sunt câţiva mineri de la Vulcan, dar o parte şi-au predat lămpile şi totul. Au venit din spirit de solidaritate cu ei. Cei de la Vulcan sunt la suprafaţă, în sala de apel", a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

Potrivit acestuia, o parte dintre minerii protestatari au ieşit la suprafaţă pentru a-şi întâlni familiile, după care au revenit în subteran.

Starea de sănătate a minerilor din subteran este monitorizată de către salvatorii mineri.

"Există salvatori care îi monitorizează tot timpul. În cazul în care unui om i se face rău din cauza epuizării sau alte motive, este scos la suprafaţă şi transportat la spital pentru îngrijiri medicale", a explicat Dioane.

Mâncarea pentru minerii din subteran este asigurată atât de sindicat, dar şi cu sprijinul ortacilor de la alte sucursale miniere, care au strâns bani şi au cumpărat hrană şi apă.

În opinia directorului general al CEH, majoritatea minerilor a înţeles situaţia prin care trece compania şi faptul că îşi vor primi banii mai devreme de 26 februarie. Din aceste considerente el a apreciat că activitatea Complexului va reveni la normal luni dimineaţa.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, a menţionat, sâmbătă, că este posibil ca minerii de la Lupeni să-şi continue protestul până vor primi salariile pe luna ianuarie.

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, a anunţat vineri, după o serie de întâlniri avute la Bucureşti cu premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Lucian Heiuş, că minerii îşi vor primi salariile integral săptămâna viitoare, mai devreme de termenul anunţat pentru 26 februarie.

Citește și: