​Gabriela Dan Unterseh a fost numită, la propunerea Alianței USR-PLUS, luni, 8 martie, în funcția de președinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere OffShore la Marea Neagră-ACROPO, însă până acum, aceasta nu a ajuns la sediul instituției, având domiciliul în Franța. Unterseh susține că a lucrat la domiciliu, în Franța, pentru că a aflat de numire abia în ziua numirii. Abia acum este pe drum spre România. Surse din domeniu anticipează că va fi foarte des indisponibilă ca reprezentant al ACROPO, din cauza faptului că locuiește în Franța.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE ora 10.00 Regulile din România o vor obliga să intre în carantină imediat după intrarea în țară, ceea ce înseamnă că nu se poate duce imediat la sediul ACROPO așa cum susține. Contactată de HotNews.ro, Unterseh spune că are un test negativ, ceea ce îseamnă că va sta 10 zile în carantină.

"Bineînțeles că voi urma procedurile impuse de România persoanelor care vin din Franța. Test RT PCR negativ, declararea adresei din România pentru că voi sta mai mult de 72h, noul test PCR pentru a putea ieși din carantină după 10 zile. Voi cere indicații clare la DSP la vamă. Acum sunt la îmbarcare", a declarat Unterseh la solicitarea HotNews.ro.

Franța se află pe lista galbenă cu țările cu risc epidemiologic ridicat, cei care vin din acestea fiind nevoiți să intre în izolare sau carantină. Cei care vin în România din Franța fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie stau în carantină 14 zile dacă nu prezintă acest document.

"Am aflat de HG (n.r.- decizie a premierului, nu Hotărâre de Guvern) pe 8 martie când a fost semnată și a apărut în Monitorul oficial. Cu toate că am încercat încă din ianuarie să aflu când ar putea fi semnată HG (n.r.- decizie a premierului, nu HG) pentru a putea anticipa, am aflat abia după semnătură", a scris Gabriela Dan Unterseh pe contul său de Facebook.

Ea susține că vineri a plecat de acasă și se va duce direct la București, la sediul ACROPO unde își va întâlni colaboratorii și își va prelua mandatul. Însă, sediul principal al ACROPO este în Constanţa, iar cel secundar în Bucureşti.

"Am plecat de acasă și sunt în drum către aeroportul din Beauvais, pentru că da, locuiesc în Franța de 21 de ani. La București, voi merge direct la sediul ACROPO unde-mi voi întâlni colaboratorii și voi prelua mandatul", a precizat Unterseh.

Unterseh spune că și-a întrerupt imediat contractul de lucru cu Fugro pentru a putea începe să lucreze la ACROPO de acasă. "În prima zi la ACROPO, pe 9 martie 2021, mi s-a cerut delegarea responsabilităților și a semnăturii cum însă eram disponibilă și prezentă în lucru la domiciliu, nu am considerat necesară delegarea", a spus Unterseh.

Mai afirmă că a fost plăcut surprinsă de eficiența colaboratorilor care au răspuns pozitiv la fiecare întrebare și pentru că i-au creat rapid o adresa de mail, trimițându-i diverse documente.

"In cele trei zile lucrate la distanță, am putut discuta cu câțiva colaboratori, nu cu toți cu care aș fi dorit, aceștia lucrează și ei de la domiciliu. Am citit documente, am semnat documente, am discutat despre propunerea bugetară pentru 2021 care ar fi trebuit de altfel să fie trimisă astăzi (n.r-vineri) către Secretariatul General al Guvernului", a mai scris Gabriela Dan Unterseh.

Newsweeka scris în urmă cu două zile că noul președinte al ACROPO va veni în țară vineri și își va începe efectiv lucrul abia pe 15 martie.

Potrivit unei prezentări făcute de USR-PLUS, Gabriela Dan Unterseh locuieste in Courbevoie, Franta. Este absolventă a Facultăţii de Geologie din Bucureşti (1997-2000), cu studii de masterat (Universitatea Montpellier, 2002-2003) şi doctorat în Franţa.

Are o experienţă de 14 ani de muncă la o mare companie de investigaţii marine din lume, Fugro, unde a ocupat diverse posturi şi s-a implicat în proiecte internaţionale de infrastructură submarină, scrie în prezentare.

Lucru destul de neobișnuit, în prezentarea USR- PLUS sunt detalii despre cariera soțului ei și studiile pe care acesta le-a făcut, ca și cum ar avea și acesta un rol la ACROPO. Soțul se numește Stephan Luis Unterseh, specialist și doctor in geofizica si pericole geologice. Lucreaza la TOTAL SA din ianuarie 2009. Din 2000 pana in 2009 a lucrat în cadrul Fugro, la fel ca soția sa. A absolvit Institutul Național de Politehnica din Lorraine. Atât Stephan cat și Gabriela au facut doctoratul în cadrul IFREMER, mai scrie în prezentarea USR-PLUS. Stephan in perioada 1996-1999, iar Gabriela in perioada 2004-2007. Stephan este specializat in geologie si abordeaza des tema petrolului si a tehnologiilor offshore, mai precizază USR-PLUS.