De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la poluarea mediului înconjurător, printre primii factori agravanți care ne vin în minte sunt autovehiculele și emisiile acestora, deșeurile care ajung în apele planetei sau defrișările care scad puterea naturii de a face față activităților poluante ale omului. În general, nu ne place să ne gândim cât de mult contribuim noi înșine la această problemă și, dacă ne gândim totuși, nu știm de unde să începem pentru a atenua efectele pe care le producem în natură.

Energie electrică verde Foto: Nova Power & Gas

Dacă avem totuși deja o tendință de a încerca să acordăm ceva atenție la comportamentul nostru față de mediul înconjurător, de multe ori nu ne gândim la impactul pe care îl avem atunci când folosim energia electrică. Producerea energiei electrice poate polua mediul înconjurător în toate etapele ei, indiferent de sursa folosită, de la centrală, la rețeaua de transmisie și până la liniile de distribuție.

Centralele termoelectrice din România încă necesită modernizare. Statul român a început în ultima vreme să investească în construirea altor centrale noi, de la zero, pentru a se conforma standardelor europene în ceea ce privește emisiile și impactul general asupra mediului. Se vorbește inclusiv de folosirea în procent cât mai mare de resurse regenerabile pentru producerea energiei.

Încălzirea globală este una dintre principalele griji care apar atunci când vorbim de emisiile generate de centralele electrice. Potrivit studiilor, cele mai mici cantități de dioxid de carbon (CO2) sunt emise în procesul de generare a energiei hidroelectrice, eoliene, nucleare și solare. Acestea sunt, așadar, sursele de energie ale viitorului, deși ar trebui, probabil, să fie deja cele ale prezentului.

Poate acum te gândești oare ce poți face tu, atâta timp când nu ai niciun control asupra centralelor electrice și nu poți lua vreo decizie legată de sursa din care este generată electricitatea care ajunge în casa ta. Ei bine, ai totuși puterea de decizie atunci când vine vorba de alegerea unui furnizor energie electrică, cu care să semnezi un contract și căruia să îi plătești serviciile de furnizarea a electricității.

Site-ul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) prezintă statistici legate de tipul de energie exploatat de fiecare dintre furnizori. Fiecare dintre noi poate susține furnizorii „verzi”, putând în acest fel să contribuim la încurajarea acestora și, ca efect secundar, la motivarea celorlalți furnizori să se concentreze pe tranzitarea către exploatarea resurselor mai prietenoase pentru mediu. Recomandarea este ca, atunci când dorim să semnăm un contract cu o companie de energie electrică, să ne informăm înainte și în legătură cu procentul de energie regenerabilă pe care acesta îl furnizează și să urmărim ca acesta să fie cât mai mare.

În general, când procentul de energie regenerabilă se apropie deja de jumătate din totalul furnizat, respectiva companie are deja etichetă verde. Putem apela chiar și la pachete personalizate de energie verde, având posibilitatea de a primi consultanță în ceea ce privește instalarea unei surse de producție proprie.

Fiecare dintre noi poate întinde o mână de ajutor mediului înconjurător, astfel încât amprenta pe care o lăsăm în lume din punct de vedere al poluării să fie cât mai mică. Încurajarea utilizării resurselor ecologice, inclusiv atunci când vine vorba de energia electrică, este un pas important pe care îl putem face în această direcție!