De ce întârzie modificarea Legii offshore: Totul depinde de preluarea de către Romgaz a participației Exxon din Marea Neagră / În două săptămâni va fi depusă o ofertă

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 19 martie 2021, 8:59 Economie | Energie


Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES
​Actul normativ de modificare a Legii offshore, care ar debloca investițiile pentru extracția gazelor din Marea Neagră, nu a fost introdus în Planul Anual de Lucru al Guvernului, deși era o prioritate încă din guvernarea Orban. Întrebat de HotNews.ro asupra acestui aspect, ministrul energiei Virgil Popescu spune că va fi o inițiativă legislativă a coaliției în Parlament. Dar când va fi promovat un astfel de proiect, în condițiile în care deja ne apropiem de luna aprilie? Potrivit informațiilor HotNews.ro totul depinde de succesul preluării de către Romgaz a participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Imediat după aceea va apărea și noua lege offshore. Care sunt disensiunile cu OMV Petrom?

Încă din guvernarea trecută, autoritățile au rămas cu o restanță: modificarea Legii Offshore, astfel încât să fie deblocate investițiile din Marea Neagră pentru extracția gazelor naturale. Fiind considerată o prioritate, tergiversarea punerii în dezbatere publică a unui act normativ ar putea ridica niște semne de întrebare.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Guvernul se concentrează mai întâi pe tranzacția dintre Romgaz și americanii de la Exxon. În două săptămâni, Romgaz ar urma să depună o ofertă. Romgaz se află în negocieri de mai multe luni pentru preluarea participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Legea offshore ar urma să intre în dezbatere publică imediat după ce este finalizată tranzacția cu Exxon.

Guvernul se temea că elaborarea legii mai devreme ar fi putut da peste cap tranzacția. De exemplu, în condițiile unor prevederi favorabile deținătorilor de licențe, Exxon ar putea ridica pretenții mai mari sau poate chiar să renunțe la vânzarea participației.

Însă Guvernul nu se mulțumește doar cu preluarea în sine a participației, ci și câtă influență va avea Romgaz în proiectul Neptun Deep în relația cu viitorul său partener OMV Petrom. Reamintim că Exxon deține o participație de 50% din acest proiect și aceasta urmează să fie preluată de Romgaz. Cealaltă jumătate este deținută de OMV Petrom, iar Romgaz trebuie să ajungă la o înțelegere cu aceasta pentru a controla operațiunile.

Romgaz, marea momeală pentru PSDStatul român ar vrea ca Romgaz să fie cel care conduce operațiunile și să fie și operatorul, nu doar simplu deținător de licență, deși înțelegerea inițială era alta, și anume ca OMV Petrom să fie operatorul. Aceasta era înțelegerea de anul trecut când se putea problema ca Exxon să-și vândă partea către un consorțiu format din OMV Petrom, Romgaz și Compania naţională de gaze naturale din Polonia. Între timp, polonezii s-au retras, iar Romgaz s-a angajat să preia tot ce vinde Exxon.

Ce se poate întâmpla dacă Romgaz nu ajunge la o înțelegere cu OMV Petrom? Atunci, OMV Petrom se poate îndrepta către instanță, ceea ce ar întârzia și mai mult lucrurile. De ce este important cine conduce operațiunile? Acea companie va putea să atribuie contracte pentru toate operațiunile necesare extragerii gazelor din Marea Neagră. Compania cea mai interesată să preia mare parte dintre aceste contracte este GSP, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. De altfel, GSP ar urma să fie unul dintre marii câștigători de pe urma unei noi legi offshore favorabile investitorilor din Marea Neagră.

Deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. De altfel, investițiile nu ar demara imediat după apariția legii. OMV Petrom a anunțat că ar avea nevoie de o perioadă de 12 luni pentru a lua decizia de investiţii în proiectul de gaze din Marea Neagră, din momentul în care va fi modificată Legea offshore.

În condițiile în care intră și Romgaz în afacere, companie controlată de stat, Guvernul mizează foarte mult inclusiv pe sprijinul PSD pentru adoptarea noii legi offshore în Parlament, pe ideea că "nu ne vindem țara". Astfel, va fi mult mai ușor de obținut acordul PSD pentru prevederi legislative favorabile companiilor care extrag gazele din Marea Neagră.

Virgil Popescu a declarat în mai multe rânduri că are nevoie de consens politic pentru modificarea Legii Offshore. Cu Romgaz la înaintare, acest consens ar putea fi mai ușor de obținut.

Orice întârziere a adoptării noii Legi offshore este în dezavantajul României, în condițiile în care gazul nu va mai avea viață prea lungă. În nivel european, gazele au primit un statut inferior, de combustibil de tranziție către energia verde.

Investițiile din Marea Neagră au devenit o urgență. Practic, acele gaze trebuie exploatate în următorii ani, în condițiile în care ele ar urma să își piardă valoarea dacă mai stau mult pe fundul mării. Uniunea Europeană pune accent pe energia din surse regenerabile și vede hidrogenul ca sursă a viitorului, în timp ce gazele au primit statut de combustibil de tranziție, de înlocuire a cărbunelui, urmând să se investească din ce în ce mai puțin în acest sector. Mare parte din atenția investitorilor s-a mutat pe zona de energie verde.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6662 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  lol (Vineri, 19 martie 2021, 9:09)

  cmariusalin [utilizator]

  cica isi pierd valoarea daca mai stau mult pe fundul marii
  voi ganditi?
  din contra,vor deveni mai valoroase
  si in al 2 lea rand nu stau pe fundul marii
  • -8 (10 voturi)    
   ... (Vineri, 19 martie 2021, 11:46)

   albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   esti pe dinafara din pacate.

   cf planului de decarbonare al UE, in 20-25 de ani va fi interzis sa mai folosesti gaze naturale pe incalzire si atunci ele vor deveni aproape fara valoare
   • +6 (10 voturi)    
    Nu stiu daca el este, sau tu... (Vineri, 19 martie 2021, 13:24)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui albastru de Romania

    Cea mai mare parte a gazelor naturale se folosesc in procesele industriale, nicidecum pentru incalzirea locuintelor...
   • +3 (7 voturi)    
    Creca ti-ai decarbonat tui creierul (Vineri, 19 martie 2021, 15:50)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui albastru de Romania

    Daca tu crezi ca asa ceva e posibil!!!
   • +1 (3 voturi)    
    bla bla (Vineri, 19 martie 2021, 16:58)

    cmariusalin [utilizator] i-a raspuns lui albastru de Romania

    sigur, trebuie sa importam energie verde masiv probabil
    interzis pentru prosti

    sa-si bage planurile undeva
   • 0 (0 voturi)    
    Ai auzit de (Duminică, 21 martie 2021, 11:00)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui albastru de Romania

    Fuel cells???
 • +12 (20 voturi)    
  Oare asa sa fie (Vineri, 19 martie 2021, 9:24)

  tg3290 [utilizator]

  adica gazul, daca zice bruxelles ca devine combustibil de tranzitie, isi pierde din valoare?? pai de ce se mai agita germania, shell, omv etc sa faca mult contestatul nordstream 2, chiar riscand sanctiunile sua? gazele astea de la marea neagra au cel putin un cumparator ferm, Ungaria, iar daca ne uitam la necesarul de gaze pt sectorul industrial din multe tari, chiar si din regiune, n-as zice ca ar ramane fara cumparatori. daca ziceti voi si bruxelles-ul ca gazul isi pierde din valoare, de asta oare omv cumpara in draci zacaminte de gaze in rusia, omv petrom face explorari in offshore bulgaria, de turci nici nu mai vbim ca mai aveau un pic si faceau razboi cu grecii in mediterana. gazul nu e totusi carbune, adica cred ca in lume titeiu si gazul inca sunt la putere, de resurse alternative se vorbeste de decenii si chiar daca au aparut masini hibrid sau full electrice, pana ele vor domina piata vorbim de decenii in fata. daca vrem sa fim realisti si sa nu mestecam ca vitele chiar tot ce spune bruxelles-ul, si nu neaparat ce fac greii ue.
  • -3 (5 voturi)    
   Nu isi pierde din valoare intr-un an (Vineri, 19 martie 2021, 11:38)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   Dar daca se mai tergiverseaza proiectul inca 10 ani, si grosul o sa se extraga peste 20-30 de ani, s-ar putea ca diferenta de pret sa fie majora.

   Pentru productia de energie electrica, marele avantaj al centralelor pe gaz e ca pot fi pornite si oprite foarte rapid, si astfel sa profite de preturile mai mari pe piata de echilibrare. Dar bateriile ataca puternic piata de echilibrare, si in 10-20 ani s-ar putea sa nu mai merite sa construiesti o centrala noua pe gaz nici macar daca primesti gazul gratis.

   Nu trebuie sa scada consumul la 0. O scadere cu 10% a consumului combinata o crestere de 10% a productiei (din toate zacamintele de care zici tu ca sunt explorate acum) ar suficiente ca sa-ti dea peste cap toate calculele de profit.
   • +6 (8 voturi)    
    de fapt gazul se va scumpi (Vineri, 19 martie 2021, 12:20)

    tg3290 [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    va dau cateva exemple ca sa vedeti ca de fapt e pe dos treaba.
    prognoza evolutiei pretului la gazul natural si LNG pana in 2030 cel putin este ca va creste - surse World Bank, McKinsey, statista, companii, etc. de ce? pentru ca gazul este singurul combustibil fosil care va creste in utilizare pana prin 2035 spun studiile de specialitate, crestere de care va beneficia us si rusia, apoi asia si africa, europa in declin.
    china a anuntat tinta decarbonarea pana in 2060, omv a semnat extinderea acordurilor de productie cu gazprom pana in 2040.
    marii producatori de energie solara si eoliana sunt china si sua, cei mai mari consumatori de gaze din lume, inutil sa va mai spun ce pondere nesemnificativa au regenerabilele in consum. industria din germania depinde de gazul rusesc cel putin cateva decenii de acum incolo. gazul are niste avantaje clare. iar de regenarabile se vorbeste de acest shift in energie de vreo 30 de ani, shell de ex a investit miliarde in noi solutii energetice de vreo 30 de ani pt a schimba modelul, si alti oil majors, dar realitatea arata ca azi doua treimi din consumul global din energie sta pe titei si gaze, iar gazele castiga teren intre combustibilii fosili. mai puneti la socoteala impactul social si pe verticala al industriei de combustibili fosili plus costul politic si veti vedea ca sectorul de petrol si gaze este la putere cel putin cat vom trai noi. astea sunt faptele, restul sunt vorbe.
 • +2 (8 voturi)    
  Cartieul ANL Henri Coanda nu are gaze de 18 ani (Vineri, 19 martie 2021, 9:57)

  CartierHenriCoanda [utilizator]

  Cartieul ANL Henri Coanda, lotul din Voluntari, nu are gaze de 18 ani si ANRE considera ca si-a facut treaba.
  Alte tari vecine, care nu au resurse de gaze cum avem noi, au gaze si in cele mai mici sate. Pentru ca acolo ANRE-ul lor isi face treaba.......
  • +2 (6 voturi)    
   cine te-a pus sa te muti unde nu existau utilitati (Vineri, 19 martie 2021, 10:28)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui CartierHenriCoanda

   credeai ca vine repede statul sa iti "traga" gaz la poarta? :))))
   • -3 (3 voturi)    
    Cartieul ANL Henri Coanda nu are gaze de 18 ani (Vineri, 19 martie 2021, 12:02)

    CartierHenriCoanda [utilizator] i-a raspuns lui AES

    Distribuitorul de gaze e privat...deci nu statul....Prin plata facturii la gaze ar trebui sa platesc investitia si gazele consumate. .Firmele care castiga licitia vor doar sa scoata bani, nu sa investeasca sa ne fie si noua mai bine....
    Si avem gaze....si legi....degeaba..
    • +2 (6 voturi)    
     hehe (Vineri, 19 martie 2021, 12:32)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui CartierHenriCoanda

     Smecherasule, pe cat facem pariu ca ai primit ilegal apartament de la ANL si ti-ai cumparat-o pe banii pentru o bicicleta?

     Deci chirie modica ti se cuvine, ca esti pesedeu teleormanean, apartament subventionat ti se cuvine, ca esti pesedoi smecher, retea de gaz pe banii sltora ti se cuvine, ca esti pesedel smecher...

     Ce alceva ti se mai cuvibe sa steangem bani sa te rezolvam, pizidelule?
     • -2 (4 voturi)    
      Cartieul ANL Henri Coanda nu are gaze de 18 ani (Vineri, 19 martie 2021, 13:39)

      CartierHenriCoanda [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Am cumparat apartamentul si nu ma pot muta in el. Nu exista lumina stradala, astfalt....
      Si in timpul asta platesc rate la banca. pentru ca am fost pacalit de antreprenorul ANL.
      • +1 (5 voturi)    
       hehe (Vineri, 19 martie 2021, 17:22)

       transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui CartierHenriCoanda

       Pai tu credeai ca un apartament de 40 mp la 12 mii de euro are si gaz si asfalt? Asa sunteti voi teleormanenii pesedisti, pretentiosi si smecheri.

       Iti arde buza sa-ti platesc eu asfaltul si reteaua de gaz, ca tu nu esti prost sa dai bani, n'asa?
  • +2 (6 voturi)    
   Alte țări nu au votat comuniști și securiști. (Vineri, 19 martie 2021, 10:42)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui CartierHenriCoanda

   De aceea ele s-au ridicat iar noi ne-am prăpădit.
   • -4 (4 voturi)    
    Cartieul ANL Henri Coanda nu are gaze de 18 ani (Vineri, 19 martie 2021, 12:04)

    CartierHenriCoanda [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Era mai rau in comunism. Atunci nici mancare nu aveam, nici caldura. Iarna gazele palpaiau....
  • +1 (5 voturi)    
   N-o avea gaze (Vineri, 19 martie 2021, 15:17)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui CartierHenriCoanda

   Dar are gipane, cata frunza si iarba...
   • 0 (2 voturi)    
    hehe (Vineri, 19 martie 2021, 17:23)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Inca un cont de postac #rus reactivat-->> lihneala mare la cremlin
 • +5 (5 voturi)    
  ROMGAZ ?? (Vineri, 19 martie 2021, 10:52)

  GazarPro [utilizator]

  Romgaz nu are nicio experienta Offshore si mai ales in operatii in ape profunde cum este cazul pt o mare parte a Neptun Deep. Riscurile si probabilitatea de reusita tehnica si mai ales economica depinde in mare masura de experienta si puterea financiara a consortiului implicat in delinierea si exploatarea zacamantului. Fara participarea unei Companii Petroliere cu experienta "profunda" in domeniu, riscurile si costurile pot sa capoteze definitiv priectul. Cat despre comercializarea gazului, odata ce zacamantul devine productiv, o solutie ar fi designul si instalarea unui FLNG (Floating LNG) unit alaturi de Platforma de productie si tratare a gazului.
  • +1 (3 voturi)    
   exact de asta (Vineri, 19 martie 2021, 17:55)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui GazarPro

   la cotitura asteapta GSP- Comanescu.
   • +1 (3 voturi)    
    Esti alaturi de subiect (Vineri, 19 martie 2021, 20:09)

    GazarPro [utilizator] i-a raspuns lui minus

    GSP este un mic Contractor de foraj putin expus operatiunilor OFFShore si asta aproape numai pe platforme fixe (Jack-ups). Ori dilema priveste operatorii, Companii petroliere, celer decizionale in derularea operatiilor. Singura sansa a GSP ar fi sa fie selectat pt executarea forajelor in zonele accesibile jack-upurilor i.e. grosso modo pana la 300 ft ( +/-90M). Revin aici cu nivelul de experienta atat al Operatorilor (aici Companii ca Shell, TOTAL, BP si chiar ENI pot fi solutia pt a asigura managementul perioadei de deliniere-dezvoltare a campului gazier ) cat si al Contractorilor de Foraj (mai ales pt dinamic positionned units-semisub ori drill-ships) si cel al furnizorilor de servicii petroliere (cateva deja cu operatii in RO ca Schlumberger, Halliburton, Wetherford, etc).
    • 0 (2 voturi)    
     pai de alaturi... (Vineri, 19 martie 2021, 21:23)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui GazarPro

     iti spun ca intelegi foarte putin, daca tu crezi ca acum colaborarea dintre GSP si OMV Petrom se reduce la foraj offshore. Mai citeste, iti va folosi sa scri ceva mai realist!
 • +3 (5 voturi)    
  Proprietarul PNL Constanta (Vineri, 19 martie 2021, 10:58)

  subcultura [utilizator]

  Comanescu devine pentru PNL cam ce era Ioan Nicolae pentru PSD. Cam asta inteleg eu ...

  Nu mai zic cat de prost da pentru un stat in general, si in special unul care traieste pe datorie, sa nu isi respecte cuvantul si contractele
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 martie 2021, 11:34)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Tranzitia (Vineri, 19 martie 2021, 11:45)

  ACP [utilizator]

  va dura mult si bine. Deocamdata se incearca marea cu degetul. Cand se va constata ca unele domenii nu vor mai fi competitive, va creste somajul si automat nemultumirea populatiei se vor schimba si optiunile de vot.
 • +3 (7 voturi)    
  OMV Petrom (Vineri, 19 martie 2021, 13:40)

  Azra [utilizator]

  Problema este in mana lor avand si ei interese mari, OMV care cam practica acum santajul. Se vede foarte clar in prezent consecinta nefasta a cedarii, la privatizarea Petrom a pachetului majoritar de actiuni partenerului austriac(51%). Oare vom afla vreodata ce comision (spaga) s-a dat atunci si cine l-a luat?In trecut, cam dupa privatizare se flutura in media, la un moment dat, cifra de vreo 75 de milioane $. Daca statul roman ar fi pastrat majoritatea pachetului de actiuni Petrom, acum ar fi impus decizia necesara in cadrul OMV Petrom si problema cu offshor-ul ar fi fost, in mare parte rezolvata, oricum in interesul economic al statului roman. Acum se vede clar ca pentru acel minuscul "comision" dat ,OMV va realiza profituri de miliarde din exploatarea gazelor de la Marea Neagra."Chercher la femme", cum ar zice francezii.
  • +3 (5 voturi)    
   cum cine? (Vineri, 19 martie 2021, 17:01)

   cmariusalin [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   nastase si prietenii au luat spaga
  • +1 (3 voturi)    
   ma depaseste logica ta... (Vineri, 19 martie 2021, 18:30)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   In primul rand, nu stiu despre care santaj facut de OMV Petrom vorbesti. Daca te referi ca nu se apuca de exploatat zacamantul fara ca asta sa fie profitabil si daca tanjesti dupa vremurile in care statul impunea investitii dezastruoase-... chiar ai o problema ca nu traiesti in Rusia!

   In al doiea rand, nu statul roman i-a dat drept de exploatare in Marea Neagra? Sau a fost vreo haiducie si saracul stat roman a trebuit sa semneze cu pistolul la tampla?

   Hai sa ne intelegem bine: nu este normal ca un stat sa isi dea resursele strainilor. Dar privatizarea Petrom ar fi fost un lucru profund gresit doar daca noua, romanilor, ne-ar fi trecut spontan cheful de jefuit ce avea statul roman. Iar faptul ca statul se jefuieste pe el insusi se vede in toate companiile de stat!
 • +3 (5 voturi)    
  Bagati-l in exploatare ASAP (Vineri, 19 martie 2021, 15:53)

  Fu Leng [utilizator]

  Ca vin ierni grele si deziluzia green o sa se duca pe apa sambetei. Soarele tocmai a inceput un nou ciclu de minim, si deja se vede around the world. Se poate verifica pe site-ul NASA.
 • +2 (6 voturi)    
  Ne iau astia si pielea de pe noi (Vineri, 19 martie 2021, 16:36)

  gie [utilizator]

  Lasa sa stea gazu acolo unde e. Mai bine asa decat sa-l dam de pomana la altii. Auzi sa negociem sa ne pastram resursele. Unde s-a mai auzit asa ceva. Am dat totul pe de pomana. Vestul are imperii si noi praful de pe toba. Nu e corect.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by