România și alte șase țări europene susțin importanța energiei nucleare în mixul energetic al UE
Scrisoara a fost transmisă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintelui Executiv Frans Timmermans, comisarului pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital, Mairead McGuinness și comisarului pentru Energie, Kadri Simson.
Scrisoarea comună reprezintă un apel către factorii de decizie pentru asigurarea unui cadru echitabil de dezvoltare a energiei nucleare in UE, asigurând posibilitatea de accesare a fondurilor de dezvoltare sustenabilă în cadrul proiectelor nucleare, având în vedere rolul pe care îl are energia nucleară în atingerea obiectivelor de decarbonare ale Uniunii Europene și asigurarea securității energetice la nivel European.
Energia nucleară asigură în prezent aproximativ 50% din totalul energiei cu emisii scăzute de carbon produse la nivelul UE, 1,1 milioane locuri de muncă și o cifră de afaceri anuală de 103 miliarde de euro. Semnatarii scrisorii solicită Comisiei Europene să asigure că planurile UE în domeniul schimbărilor climatice includ toate sursele cu emisii scăzute de carbon, în conformitate cu principiul neutralității tehnologice, drept garantat prin Tratatul de Funcționare al UE (TFUE).
Liderii celor 7 state europene subliniază faptul că „toate sursele disponibile cu emisii zero sau emisii scăzute de carbon care contribuie la reducerea emisiilor de CO2, care in același timp contribuie substanțial la atingerea obiectivelor climatice, ar trebui nu doar recunoscute, ci și activ susținute in cadrul UE”.
Semnatarii își exprimă, totodată, îngrijorările asupra faptului că „dezvoltarea energiei nucleare este contestată de către anumite State Membre în pofida contribuției acestei surse de energie la lupta împotriva schimbărilor climatice și a sinergiilor, încă neutilizate, între tehnologiile nucleare și energia regenerabilă. Având în vedere faptul că energia nucleară este o sursă de producție în bandă, aceasta permite o dezvoltare asigurată pentru sursele regenerabile intermitente. Energia nucleară se prefigurează a fi de asemenea o sursă de producere în condiții eficiente a hidrogenului curat la un preț redus și poate contribui de asemenea la integrarea sectorială. Industria nucleară asigură un număr semnificativ de locuri de muncă de calitate, element important în planurile de relansare economică post-COVID”.
Scrisoarea comună susține, de asemenea, dreptul Statelor Membre de a-și alege mixul energetic (articolul 194 din TFUE), drept care în prezent este puternic afectat de tendințele UE de promovare și sprijinire în mod discriminatoriu a surselor regenerabile de energie în raport cu alte tehnologii cu emisii reduse de carbon care și-au dovedit rolul incontestabil în combaterea schimbărilor climatice, precum este energia nucleară. Liderii semnatari susțin, de asemenea, că scoaterea din funcțiune a centralelor nucleare existente fără a fi asigurat un cadru de dezvoltare pentru noi proiecte nucleare vor conduce în timp la pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă la nivelul UE”.
Pentru România, energia nucleară este o opțiune strategică în vederea atingerii obiectivelor naționale în domeniul energiei și schimbărilor climatice, având un rol important în asigurarea securității energetice și decarbonarea sectorului de producere a energiei electrice, fiind susţinută de o infrastructură ce acoperă întreg ciclul de combustibil nuclear.
În România, energia nucleară deţine o pondere de 18% din totalul producţiei de energie electrică, asigurând 11.000 locuri de muncă în producție, cercetare, inginerie, lucrări, producție de echipamente, inovație, educație, cifră care ar putea crește la 19.000 în contextul demarării unor noi proiecte nucleare. In prezent, România derulează un proiect major de investiții, retehnologizarea Unității 1 de la CNE Cernavodă, care va conduce la extinderea duratei de viață cu încă 30 de ani, după anul 2028, in aceleași condiții de siguranță și cu o eficiență economică crescută. De asemenea, extinderea capacității de producție din surse nucleare este vitală pentru asigurarea nevoilor de energie ale României, în special după ieșirea din producție a capacităților bazate pe combustibili fosili solizi.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
aparent rusii au cam cumparat tari precum jermanica...
În unele zone ale lumii, energia regenerabilă (solară, vânt, geotermală) a devenit în ultimii ani mai ieftină decât cărbunele sau chiar gazul și fără subvenții, iar acest trend tinde să se accelereze. De asemenea, tehnologia pentru a gestiona generarea intermitentă de energie regenerabilă (baterii, stocare prin pompare, rețele inteligente, etc.) a avansat destul de mult. Probabil singura problemă legate de regenerabile care trebuie rezolvată pe termen mediu/lung e reciclarea lor, asta pentru că nu au ajuns să fie scoase din uz pe moment. Însă problema reciclării e mai mare pentru centralele nucleare scoase din uz.
2. Tehnologia evolueaza. Design-urile contemporane de centrale nu doar ca sunt foarte sigure, dar pot si recicla deseurile nucleare.
3. Chiar daca nu ar putea recicla deseuri, e mult mai simplu sa stochezi intr-un loc ferit (o pestera in munte de exemplu) deseu radioactiv decat e sa elimini din atmosfera dioxidul de carbon pe care l-ai pompat.
4. Generarea de energie regenerabila este intr-adevar ieftina. Este chiar mai ieftina decat generarea de energie nucleara in momentul de fata. Problema e ca stocarea e foarte scumpa iar energia solara si eoliana are nevoie de mai multa capacitate de stocare decat cea nucleara.
Eu unul nu am o problema cu a cheltui dublu ca sa avem solare+baterii in loc de nucleare daca asta inseamna ca societatea e dispusa sa investeasca dublu. Problema mea e cand centrale nucleare sunt inchise inainte de vreme si inlocuite in principal cu ars de carbune (cum se intampla in Germania)