Legea care afectează producătorii de energie hidro în beneficiul Apelor Române / Amendamentele controversate au fost inițiate chiar de ministrul energiei

de C.Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 29 martie 2021, 12:21 Economie | Energie


Apele Romane
Foto: Apele Romane
​După Fondul Proprietatea a venit rândul micilor producători de energie hidro să critice dur intenția unor deputați de a majora taxele pe care le plătesc Administrației Apele Române. Reamintim că potrivit unor amendamente depuse la un proiect de lege, aflat acum în dezbatere în Camera Deputaților, tarifele vor fi stabilite la un nivel fix de 33 lei/MWh, ceea ce ar însemna o creștere cu 55%. Amendamentele au fost depuse de Virgil Popescu, deputat PNL și ministru al energiei, și Tánczos Barna, senator UDMR. Amendamentele au fost aprobate în Comisia pentru Agricultură.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) percepe lunar o taxă de apă centralelor hidroelectrice pentru apa utilizată. Deși centrale hidroelectrice nu consumă apa, folosindu-se doar de tranzitul ei pentru a produce electricitate, producătorii din astfel de unități sunt obligați să plătească apa ca și atunci când ar consuma-o.

Acum, prin aceste amendamente, această taxă ar urma să crească semnificativ. Este vorba despree proiectul de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 225/2020 privind modificarea anumitor acte normative și stabilirea măsurilor în domeniul agriculturii. Camera Deputaților, unde se află acum pentru dezbatere, este camera decizională. Proiectul a ajuns în comisia pentru agricultură, unde a primit raport favorabil cu amendamente admise.

Săptămâna trecută, Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, a criticat dur această inițiativă a parlamentarilor români. Însă nu doar Hidroelectrica este afectată, ci și producătorii de energie micro-hidro. Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) consideră că această taxă pe apă de 33 lei/MWh pentru toți producătorii este neconcurențială și nu ține cont de caracteristicile tehnice ale centralelor, ci doar de Bugetul Venituri-Cheltuieli al Administrației Apele Române.

PATRES cere Camerei Deputaților să nu aprobe nivelul propus al taxei pe apă de 33 lei/MWh și să retransmită Raportul privind modificarea mecanismului de calcul și a cuantumului privind taxa pentru apă turbinată spre reanalizare în Comisia pentru Agricultură.

Organizația patronală spune că nu poate să fie de acord cu modificările propuse la OUG 225/2020, care sunt doar pentru bunăstarea Administrației Naționale Apele Române, cuantumul propus pentru taxa pe apă reprezentând 17% din prețul energiei, conform ROPEX_DAM 2020.

"Atragem atenția că, mai mult, în cazul micilor producători hidro, la costurile cu taxa cu apa turbinată se adăugă alte taxe percepute de Administrația Apelor Române, precum chiria privind albia minoră, căderea asigurată. În final, toate aceste taxe reprezintă 35-40% din cifra de afaceri a unui producător", se arată într-un comunicat al PATRES.

PATRES consideră că este imperios necesar ca la dezbaterile Comisiei de specialitate să participe reprezentanți ai actorilor din piață, precum și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Recomandările Consiliului Concurenței în cadrul unei investigații sectoriale:
 • în cazul micro-hidrocentralelor s-a propus, ca alternativă la sistemul actual, achitarea unei taxe anuale reprezentând 2% din venituri, taxa ce poate acoperi utilizarea apei şi celelalte servicii (chiria albiei minore etc.);
 • în cazul centralelor hidro de peste 4 MW, s-a propus un cuantum fix per MWh produs.

În Raportul privind Investigaţia sectorială referitoare la gestionarea resurselor de apă de suprafaţă şi efectele produse asupra pieţelor situate în aval (energie electric şi irigaţii), Consiliul Concurenței a comunicat că această contribuție – taxa pe apă este neconcurențială, că nu ține cont de caracteristici tehnice ale centralelor electrice, recomandând o contribuție de 2% din cifra de afaceri a producătorilor din energie micro-hidro. De ce nu se ține cont de recomandările Consiliului Concurenței?

În primul rând, nu se cunosc considerentele în baza cărora s-a stabilit cuantumul de 33 RON per MWh produs. De ce nu 35 RON/MWh sau 10 RON/MWh?! Solicităm să se facă publică fundamenterea economică care a condus la aceast cuantum. În doilea rând, inițiatorii amendamentelor nu au luat în considerare legislația secundară privind chiria pentru albie minoră și costul cu căderea asigurată, costuri care conduc la o dublare a cheltuielilor de operare și care crează discriminare între producători, având în vedere că nu sunt imputate tuturor. În al treilea rând, trebuie să ne uităm ce se întâmplă și în cele opt țări din Europa unde se taxează apa: taxarea este diferențiată între microhidrocentrale și hidrocentrale, toate studiile care se referă la analiza privind costurile investiționale, LCOE, etc. le percep ca pe două tehnologii diferite. Și nu în ultimul rând, sunt mâhnit și dezamăgit să constat că unul din inițiatorii amendamentelor este actualul Ministru al Energiei: Ne așteptam ca domnia sa se consulte cu toți producătorii, să-i sprijine pe aceștia și mai mult să ne prezinte argumentele care au condus la stabilirea mecanismului și a cuantumului propus”, a declarat Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Organizația va solicita inițiatorilor amendamentelor, să prezinte fundamentele economice prin care s-a stabilit acest cuantum al taxei pe apă, și de asemenea, va transmite o analiză a impactului amendamentelor propuse asupra industriei energiei hidro, cu efecte pe termen mediu și lung.

Citește pe aceeași temă și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2591 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Rezultatul, (Luni, 29 martie 2021, 12:33)

  /./ [utilizator]

  pretul Kwh va creste pt populatie ca doar sinecurile de partid ale PNL tb sa aibe salarii grase la apele romane.
 • +2 (2 voturi)    
  Taxe (Luni, 29 martie 2021, 13:15)

  Sati [utilizator]

  ...si gura ''lui'' Apele Romane ce face ?
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 martie 2021, 15:04)

   [anonim] i-a raspuns lui Sati

 • +3 (3 voturi)    
  Circ ieftin (Luni, 29 martie 2021, 13:22)

  pehash [utilizator]

  In primul rand ar trebui luate la rand microhidrocentralele alea si vazut care au fost facute cu acte in regula, care este impactul asupra mediului.

  PNL nu vrea decat sa-si traga o sursa de venit consistenta pentru posturile pe care le-a inventat la Apele Romane pentru chelnerite cu diploma.
 • -2 (4 voturi)    
  Aparent in beneficiul Apelor Romane (Luni, 29 martie 2021, 14:05)

  luciannn [utilizator]

  In realitate, este in beneficiul concurentei Hidroelectrica. Unele mari companii de afara nu vor mai avea un concurent cu preturi atat de mici pe kwh
 • -1 (1 vot)    
  e bun amendamentul, doar ca (Luni, 29 martie 2021, 15:09)

  young_e [utilizator]

  aceste taxe ar trebuii sa se constituie in venituri la buget. este foarte normal. doar nu o sa concurez eu, care fac un parc PV cu Hidro care are portile de fier de la ceasca. energia apei este o resursa naturala - doar niste jurnalisti asa cum avem noi pot sa incurce lucrurile in asa masura. asa cum platesti royalty pt petrol, plateste frumos si pentru dreptul de a folosi energia Dunarii. si da, ca sa nu ne vedem cu intrebari stupide gen: si cu vantul, si cu soarele? nu va mirati sa se ajunga si acolo, daca nu or disparea guvernele . statele pana atunci
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Luni, 29 martie 2021, 15:34)

  buteflix [utilizator]

  nu mai inteleg nimic. acum cateva luni Virgil Popescu critica Hidroelectrica pentru faptul ca nu-si promoveaza mai agresiv oferta concurentiala, care este foarte buna, pentru a atrage cat mai multi consumatori casnici, si a duce in jos preturile pe kWh pe piata de energie. acum practic prin aceasta lege este posibil ca Hidroelectrica sa fie nevoita sa creasca tarifele doar ca sa acopere aceasta contributie mai grasa la bugetul Apelor Romane, mafia PNL. ce sens au aceste manevre? ca sa ce?

  PS: Nu mi se pare o idee buna pentru Hidroelectrica, care are barajele mari. In schimb, pentru acele mizerii de microhidrocentrale pe rauri de munte, da, va rog, mariti taxele cu 1000%, e timpul sa iasa de pe piata aceste abominatii. Si vor iesi negresit.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by