​Romgaz a anunțat că a depus miercuri oferta angajantă de achiziţie a 100% din acţiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. Oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentand 100% din capitalul social) a fost transmisă către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 30 martie 2021.

Sediul RomgazFoto: Romgaz

Oferta angajantă şi încheierea tranzacţiei de cumparare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited sunt condiţionate de aprobarea acestora de către Adunarea generală extraordinara a acţionarilor Romgaz SA, în conformitate cu prevederile legale şi ale Actului constitutiv Romgaz.

Având în vedere scrisoarea adresată de către ExxonMobil în data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finală până la care cumpărătorii interesaţi sunt invitaţi să depună ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administraţie al Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Restul participaţiei de 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă este deţinut de OMV Petrom.

HotNews.ro a scris recent că Legea Offshore depinde de succesul preluării de către Romgaz a participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.

Romgaz se află în negocieri de mai multe luni pentru preluarea participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Legea offshore ar urma să intre în dezbatere publică imediat după ce este finalizată tranzacția cu Exxon.

Guvernul se temea că elaborarea legii mai devreme ar fi putut da peste cap tranzacția. De exemplu, în condițiile unor prevederi favorabile deținătorilor de licențe, Exxon ar putea ridica pretenții mai mari sau poate chiar să renunțe la vânzarea participației.

Însă Guvernul nu se mulțumește doar cu preluarea în sine a participației, ci și câtă influență va avea Romgaz în proiectul Neptun Deep în relația cu viitorul său partener OMV Petrom. Reamintim că Exxon deține o participație de 50% din acest proiect și aceasta urmează să fie preluată de Romgaz. Cealaltă jumătate este deținută de OMV Petrom, iar Romgaz trebuie să ajungă la o înțelegere cu aceasta pentru a controla operațiunile.

Pentru mai multe amănunte citește și: