Compania românească Grup Servicii Petroliere a anunțat instalarea în parteneriat cu dezvoltatorul Black Sea Oil&Gas (BSOG), la peste 120 de km în largul Mării Negre, a primei platforme fixe de producție din Perimetrul Ana. Jacket-ul (baza platformei) pentru platforma fixă Ana a fost fabricat la Șantierul Naval al GSP din Agigea. Instalația de 1.300 de tone măsoară 101 m înălțime, dintre care 69 m sunt sub nivelul mării, se arată într-un comunicat de presă.

Platforma GSPFoto: GSP

Jacket-ul va susține suprastructura platformei (topside) care se află deja construită în baza operațională GSP din Agigea și urmează să fie transportată și instalată în scurt timp.

Toate etapele, de la design și proiectare, fabricație, transport și până la instalarea efectivă a platformei sunt efectuate, în sistem integrat, de către GSP.

Structura metalică de 1.300 de tone a fost transportată la situl de instalare din perimetrul Ana de către GSP Bigfoot 2. Operațiunea a fost una de complexitate ridicată, care a angajat o mare parte a flotei GSP: cea mai mare macara plutitoare din Marea Neagră, GSP Neptun, barja multifuncțională GSP Bigfoot 1, cu un echipaj de 160 de persoane, Barja de transport semi-submersibilă GSP Bigfoot 2 și mai multe nave multifuncționale suport.