Ministrul energiei Virgil Popescu susține că există semnale potrivit cărora se fac angajări fictive în zona minieră, mai exact în mina de uraniu Crucea. "Sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la mina de la Crucea. La această mină, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar rațiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înțeleg pentru că producția de minereu nu a crescut", a declarat, miercuri, ministrul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta a mai spus că o parte din angajați au plecat la muncă în străinătate, iar în același timp erau înregistrați ca lucrând și la mina Crucea. "Fosta conducere a Companiei Naționale a Uraniului (CNU) și-a bătut joc de această companie- din care face parte și mina Crucea- pe care a dus-o intenționat în faliment. O să facem niște verificări încrucișate ca să lămurim situația, pentru că nu este normal ca cineva să-și bată joc de această companie", a mai afirmat Virgil Popescu.

Acesta susține că Ministerul Energiei, Nuclearelectrica și actuala conducere a Companiei Naționale a Uraniului, fac eforturi susținute ca în urma închiderii minei de la Crucea și prin deschiderea minei de uraniu de la Tulgheș-Grințieș, România să aibă asigurat, în continuare, circuitul nuclear integrat. Reamintim că mina de uraniu de la Crucea va fi închisă, în condițiile în care a fost epuizată.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a mai anunțat miercuri fianlizarea unui memorandum privind un pachet de protecție socială pentru absolut toți cei care lucrează în zona de resurse minerale energetice. Protecția socială se va îndrepta spre cei care lucrează în subteran la Complexul Energetic Hunedoara, spre cei care lucrează la Termocentrala de la Mintia și spre cei de la Paroșeni, dacă va fi cazul.

"Vorbim de aceeași protecție socială pentru cei care lucrează la Complexul Energetic Oltenia, unde există cariere de lignit de suprafață. Memorandumul cuprinde, evident, și un pachet de protecție socială și pentru minerii de la mina Crucea, care se va închide pentru că nu mai are zăcământ", a mai afirmat Virgil Popescu.