Personaj controversat la conducerea Electrica / Gicu Iorga, șef de birou vamal, primește un nou mandat, pe bani mulți, deși în urmă cu doi ani era contestat de PNL -UPDATE

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 28 aprilie 2021, 13:20 Economie | Energie


Gicu Iorga
Foto: Epochtimes Romania
Acționarii Electrica au ales miercuri un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri. Printre aceștia se regăsește și Gicu Iorga, un apropiat al lui Toma Petcu (fost ALDE, actual PNL), ministru al energiei în perioada guvernărilor PSD, acesta primind al doilea mandat, pe patru ani, de membru în Consiliul de Administrație. Partea cea mai interesantă este că în urmă cu doi ani, PNL îl critica foarte dur pe Gicu Iorga, iar acum îl sprijină pentru un nou mandat care presupune muncă puțină și bani mulți. Gicu Iorga este și proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu.

Numele lui Gicu Iorga a apărut în moțiunea simplă depusă de PNL în aprilie 2019 împotriva ministrului energiei de atunci, Anton Anton (ALDE). „Nea Gicu Jupânu’ Iorga, șeful clubului de table din Giurgiu și mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10.000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Și dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e rușine?”, scria în acea moțiune.

În plus, Gicu Iorga s-ar afla și în incompatibilitate, deoarece ca șef de birou vamal este funcționar public. Potrivit Legii 161/2003, calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.

Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.

De ce prezintă atât de mare interes aceste funcții de administratori ai Electrica. Este muncă puțină răsplătită cu mulți bani, apoi sunt și interesele legate de compania în sine. Indemnizația lunară este de circa 5.000 de euro pentru un membru al CA, în condițiile în care se întrunesc în ședință cam o dată pe lună. De asemenea, ca membru în Consiliul de Administrație ar putea avea mai multă influență în cadrul acestei companii bogate, plină de sinecuri.


Încă o suspiciune de conflict de intereseCelalalte șase persoane care au primit un mandat de patru ani sunt: Iulian Cristian Bosoancă, un apropiat al actualui ministru al energiei, Ion Cosmin Petrescu, Adrian Florin Lotrean, Radu Mircea Florescu, George Cristodorescu și Dragoș Valentin Neacșu.

UPDATE Dintre acesștia, și Radu Mircea Florescu este suspectat de conflict de interese. Gabriel Dumitrașcu, fost sef al direcției de privatizare din cadrul Ministerului Energiei, cel care s-a ocupat de listarea Electrica, scrie pe contul său de Facebook, că Florescu se află într-un evident conflict de interese cu pozitia de membru CA Electrica SA, el fiind CEO al companiei Centrade Cheil, care a încheiat un contract de “consultanță strategică și creativă” cu Engie Romania, concurent al Electrica atat pe piata de gaze, cat si de energie electrica.

În calitate de membru CA Electrica, Florescu are acces direct la toate strategiile Grupului Electrica, inclusiv la informatii sensibile din punct de vedere comercial, ceea ce il pune in postura de a fi conflictat, conform legilor și reglementărilor interne Electrica, având, în același timp, și statutul oficial de Director General al companiei care se ocupa de consultanta strategica si interesele Engie Romania, mai scrie Dumitrașcu.

Au fost revocați Valentin Radu, Dragoș Andrei și Bogdan George Iliescu. De asemenea, Ramona Ungur și-a prezentat demisia, cu efect imediat, din funcția de administrator al companiei și a renunțat la calitatea de candidat în cadrul alegerilor pentru Consiliul de Administrație.

Ramona Ungur și-a dat demisia zilele trecute, după ce a fost acuzată de incompatibilitate. Gabriel Dumitrașcu, fost sef al direcției de privatizare din cadrul Ministerului Energiei, cel care s-a ocupat de listarea Electrica, a dezvăluit, săptămâna trecută, că Ramona Ungur și Bogdan George Iliescu, sunt în situație de incompatibilitate de 3 ani, de când au fost numiți administratori la Electrica. Aceasta pentru că ambii au fost membri, în această perioadă, în Consiliile de Administrație ale altor companii în care statul este acționar: Ramona Ungur la Oil Terminal, iar Bogdan George Iliescu la Transgaz.

Statutul Electrica arată că membrii independenți din cadrul Consiliului de Administrație trebuie "să nu fie acționar semnificativ al Societății, să nu fie și să nu fi fost salariat sau reprezentant al unui acționar semnificativ al Societății, să nu aibă și nu fi avut vreo relație contractuală, pe durata exercițiului financiar încheiat anterior, cu un acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot) sau cu o altă societate controlată de respectivul acționar".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5085 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  Păi omul (Miercuri, 28 aprilie 2021, 13:32)

  fokerul [utilizator]

  e expert la sifonat bani şi la combinatorică iar PNL are nevoie de asemenea oameni valoroşi. În plus, poate că omul a depus jurământul mafiot de loialitate, cum să dai afară un asemenea om? E păcat, e deja un "asset"
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:40)

   ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   Foker!
 • +17 (17 voturi)    
  De Paste (Miercuri, 28 aprilie 2021, 14:04)

  justin puscasu [utilizator]

  se promoveaza vamesii si fariseii.
  Oameni de nadejde, din sistem.
  • +5 (5 voturi)    
   pai dupa obiceiul (Miercuri, 28 aprilie 2021, 15:27)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   noi si ai nostrii.
   Vorba cantecului: " aia hoti, astia hoti, mama lor la toti".
   • 0 (0 voturi)    
    Varvara (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:41)

    ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    bravo!
  • 0 (0 voturi)    
   Justin Puscasu (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:41)

   ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   mi-a placut. Bravo!
 • +2 (12 voturi)    
  PNL-USR_PLUS? (Miercuri, 28 aprilie 2021, 15:04)

  TemplarSpirit [utilizator]

  Cine dracu sunteți voi măi fraților? Sunteți demenți? Sau
  credeți că ne puteți păcăli? Nu pentru asemenea tâlhari v-am votam imbecililor!
  IORGA Gicu? Pe ceilalți nu îi cunosc, dar pe individul ăsta de la Giurgiu chiar știu ce fel de personaj este!
  SĂ VĂ FIE RUSHINE!
  • +6 (8 voturi)    
   Da' ce vina are USR aici?!? (Miercuri, 28 aprilie 2021, 17:23)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui TemplarSpirit

   Nu inteleg de ce USR ar avea vreo vina in speta asta...

   Daca vrei sa vezi numiri USR+, cauta pe google cine a fost numit sa sefia CNAS, spre exemplu.
   • 0 (0 voturi)    
    Bogdan1477 (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:46)

    ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Crezi ca bibicii din USR-PLUS sunt altfel? Tot mangafale, turnatori ori cu ochi albastri. Tot niste rai si niste fameni. Tuturor alora de sus i-e rusine omenirii sa le zica oameni! Esti naiv monsher. Nu ti-am apreciat comentariul.
    • 0 (0 voturi)    
     asta e proces de intentie (Vineri, 30 aprilie 2021, 16:17)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ivanciripaha

     Nu are importanta foarte mare ce crezi, important e ce stii. Iar in politica e foarte periculos sa-i declari pe toti la fel si sa-ti bagi shutul. Pana la urma unii dintre ei vor conduce tara, vor decide in numele tau, iti vor oferi sau nu servicii de sanatate, invatamant, aparare, etc de banii pe care-i dai ca impozit. Si in mod cert nu-s toti la fel de ticalosi. De exemplu PNL e clar mai putin nociv decat a fost PSDragnea, si la fel, USR e in mod cert mai putin nociv decat PNL.

     Fix din atitudinea asta fatalista s-a nascut epocat Dragnea, care era sa ne scoata din UE si sa ne bage in CSI.
  • 0 (0 voturi)    
   TemplarSpirit (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:42)

   ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui TemplarSpirit

   calm omule. Oricum nu avem ce face. Mi-a placut revolta dumitale!
 • +8 (8 voturi)    
  altul garantat de ioha (Miercuri, 28 aprilie 2021, 15:25)

  Nevermind [utilizator]

  Bine, daca iese scandal mare, o sa spuna ca se va documenta.
  • 0 (0 voturi)    
   Nevermind (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:47)

   ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   bineinteles ca paas... cu... paas se va documenta. Bravo!
 • -2 (10 voturi)    
  E "controversat" bineinteles (Miercuri, 28 aprilie 2021, 15:55)

  xolv [utilizator]

  daca nu s-a consacrat intr-un ONG....
 • +7 (7 voturi)    
  ce figura de rechin (Miercuri, 28 aprilie 2021, 16:50)

  Coresponedntu [utilizator]

  oameni ca ăsta schimba ei partidele, nu il schimbă partidele de la guvernare pe el. Probabil nu știe nici o limbă straină, nu are nici o pregatire serioasă în domeniul energetic in afara școlii vieții pe care o avea si Băsescu. Are față de șarlă ordinară. E bun la manevre, la angajat pilele partidului aflat la putere , acest șarpe e specialist în servicii pe care le oferă cu profesionalism oamenilor politici de la conducerea ministerului de resort.
  • 0 (0 voturi)    
   Coresponedntu (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:51)

   ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   ai Dreptate. Rar mi-a fost sa citesc o mai scurta si exacta caracterizare a acestui Gican Iorga. Bravo! Este de ajuns sa-i privesti o data figura ca sa-ti dai seama ca este o canalie, un intrigant, un oportunist si un lingau.
 • +9 (9 voturi)    
  Ce grad are Gicu, stie cineva? (Miercuri, 28 aprilie 2021, 16:56)

  salvatore [utilizator]

  La Vama sunt numai baiati ca lumea, se stie.
  • +4 (6 voturi)    
   ăsta-i secretu (Miercuri, 28 aprilie 2021, 20:29)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   o fi avînd și ăsta „specializări” pe la academia de informații sau coledzu național de apărare, ca Neluțu Tătaru, ăla de ne zicea populația civilă...ăștia-s peste orice legi și incompatibilități
   • 0 (0 voturi)    
    di livio (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:54)

    ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    felicitari. Toti sunt ori turnatori ori din rezerva de cadre a ochiului si timpanului. Ahh, de ce nu m-a facut mama turnator? Ori securist, de rit vechi sau nou, nu conteaza. Da' n-am noroc in viata. Asta e!
  • 0 (0 voturi)    
   Salvatore (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:52)

   ivanciripaha [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   este cel putin lent-colonel!
 • +1 (1 vot)    
  Gogu ăsta de Gicu Iorga (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:39)

  ivanciripaha [utilizator]

  e din rezerva de cadre a bagabonților guşați dă pân servicii.
  OUG 109 e vorbă'n vânt. Participă cine vrea şi iese cine trebuie.
  Mangafalele de pân CA-uri, CS-uri, derectori şi derectoraşi, şăfi la agenții îs proptiți la bani grup şi mangle grase la schimb cu obolul cuvenit. Ăia care-i bagă coloşa cât şi ghinărarii umflați din droaia de ochiu' şi timpanu' din ce să trăiască? Ai?
  Exemple de sfertodocți, jupâni dă formă prin compănii, câțiva doar pentru că sunt o droaie: Badea, Corinuța Popeasca, Dumitraşcu, Volintiru, Sterian “p'ăsta îl ştiu, nu leagă mai mult de 4(patru) cuvinte într-o propoziție; a termenat suptinjineri la Ploieşti iar după '89 şi-a cumpărat o diploma de la o tarabă”.
  Grămada asta mare de sfertodocți construiesc de zor România capitalistă multilateral dezvoltată! Paas… cu… paas.
  Bravo domnilor de aici din subsolul articolului! Mi-au plăcut comentariile Dumneavoastră!
  De pomană suntem furioşi. Jegurile de sus fac orice să-şi umfle buzunarele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by