Liberalizarea pieței energiei, runda a doua: Dispar unele obligații ale furnizorilor de la 1 iulie și sunt așteptate scumpiri

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 19 mai 2021, 6:18 Economie | Energie


Energie
Foto: HotNews / C.P.
​Persoanele care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice pe piața liberă riscă să plătească, de la 1 iulie, facturi mult mai mari decât acum. Oricum, aceștia plătesc energie electrică mai scumpă de la 1 ianuarie, când a început efectiv liberalizarea, însă de la 1 iulie prețurile vor fi și mai mari. La sfârșitul lunii martie, doar 40% dintre consumatorii de energie se aflau pe piața liberă. Restul se aflau în regim de serviciu universal. Un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că furnizorii de ultimă instanță pot acorda discounturi până la 30 iunie 2021.

Însă, de la 1 iulie, vor apărea modificări cu mare impact aspra prețurilor la consumator: cresc tarifele la furnizorii de ultimă instanță și dispar unele obligații ale acestora.

Practic, de la 1 iulie, acești furnizori, la care se află cei mai mulți consumatori casnici, vor putea trimite facturi mult mai mari decât până acum. În primul rând, vor crește tarifele practicate de furnizorii de ultimă instanță, adică Enel, Electrica, CEZ, E.ON, cu până la 7%. În plus, dispar și acele obligații ale furnizorilor, care pot determina consumatorii casnici să aleagă oferte cu valoarea cea mai mică, pe piața liberă, la același furnizor sau la altul.

Ce prevede Ordinul:


- Până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

- Sunt prevăzute obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă.

- Formularul de selecție ofertă conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurențială optimă, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligație contractuală pentru ambele părți. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat și semnat de către client.

- Ulterior, furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat


Sunt așteptate scumpiri la energie foarte mariFără acest ordin al ANRE, consumatorii casnici care nu alegeau o ofertă pe piața liberă ar fi plătit de la 1 ianuarie facturi cu până la 26% mai mari, în regim de serviciu universal. Ordinul a mai tăiat din aceste creșteri uriașe și a lăsat timp clienților să încheie contracte pe piața liberă mai avantajoase decât cele de serviciu universal. Ordinul a fost necesar și în condițiile în care consumatorii casnici nu erau suficient de bine informați asupra procesului de liberalizare, creându-se haos pe piața energiei și panică în rândul consumatorilor. Forțat de împrejurări, ANRE a emis acest ordin.

Însă chiar și în condițiile în care a fost acordată această perioadă de șase luni pentru informare și pentru încheierea de contracte pe piața liberă, la prețuri mai avantajoase, foarte mulți consumatori încă au rămas în serviciu universal.

De la 1 iulie, se vor adăuga și aceste creșteri de tarife de până în 7% ale furnizorilor de ultimă instanță, la cele de până în 26% de la începutul anului.

Potrivit unui document al Consiliului Concurenței din luna martie, diferența între prețul pentru serviciu universal și cea mai ieftină ofertă concurențială poate fi semnificativă în cazul unor furnizori de ultimă instanță, precum Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare. La alți furnizori de ultimă instanță, E.ON Energie și Electrica Furnizare, diferența este foarte mică. Prețul pentru serviciu universal este mai mare decât cea mai ieftină ofertă concurențială cu 2-4% în cazul Electrica Furnizare și E.ON Energie România, respectiv cu 9-16% în cazul Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare.

Prețurile sunt încă avantajoase pentru cei care încheie acum contracte pe piața liberă. Nu același lucru se poate spune de la 1 iulie. Aflarea unui consumator pe piața serviciului universal ar trebui să fie o excepție, nu o regulă. Adică, un consumator primește energie de la un furnizor de ultimă instanță doar în situații excepționale, de exemplu atunci când furnizorul său intră brusc în faliment și nu a apucat să se mute la altă companie. De aceea și prețul pentru serviciul universal poate fi mai mare, însă acesta nu ar trebui acceptat pe o perioadă prea mare. Adică mai mare de o lună, de exemplu.

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, prețul energiei electrice la consumatorul final, ar putea crește după 1 iulie cu circa 10%.

Pentru cei care încă nu sunt hotărâți sau nu știu să încheie contracte pe piața liberă, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să aleagă cele mai bune oferte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. ANRE a mai publicat două tutoriale prin care a explicat cum pot fi folosite, pas cu pas, comparatoarele de prețuri.

Pentru mai multe amănunte pe aceată temă, citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30029 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Unde ajung banii din scumpiri? De ce? Specula (Miercuri, 19 mai 2021, 8:43)

  D-or [utilizator]

  Care sunt avantajele pentru Romania si pentru populatie a spargerii Sistemului energetic astfel incit sa poata fi intercalati intermediari-speculanti?

  Cum poate statul, oficial, sa creze cadrul pentru practicarea speculei?
  • -6 (14 voturi)    
   Hehe (Miercuri, 19 mai 2021, 9:39)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Si care sunt avantajele pentru Romania si pentru populatie a pastrarii nesparte a TAROM sau METROREX ori CFR Calatori? Ca toate sunt sub orice critica si au nevoie de subventii de SUTE DE MILIOANE DE EURO ca sa ofere servicii de 2 bani.
   Ai auzit cumva de subventii platite destat la electricitate, speculantule neoleninist???
   • +2 (4 voturi)    
    pusa astfel.... (Miercuri, 19 mai 2021, 14:59)

    mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    problema, concluzia ar fi una din doua: spaga/furtul/pretul supraevaluat/sau cum vreti sa ziceti dvs. este ori in buzunarul unor privati/particulari/SRL-uri/holdinguri/etc ori in buzunarul statului de unde, teoretic, in acest ultim caz, am avea toti de castigat (ma rog, ne asumam coruptii nationali, din dotare)! Si...in acest ultim caz...ciuciu castig usor pentru mari "afaceristi" europeni, ca, na, Romanica are acelasi statut european cu Germanica (zicem, noi...), de ex.!
  • -1 (7 voturi)    
   Optiunile sunt bune (Miercuri, 19 mai 2021, 11:07)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Pe logica asta inca mai eram pe dialup de la Romtelecom.

   De exemplu, eu am ales CEZ Verde ca am vrut eu 100% energie regenerabila, chiar daca e un pic mai scumpa. Cumperi de la cine iti place, eu zic ca e mai OK decat sa ti se impuna un furnizor si un pret.
   • +1 (3 voturi)    
    Deci putoarea de la statia de biogaz de la Chiajna (Miercuri, 19 mai 2021, 13:55)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui veganu

    tu o platesti?
    r trebui sa ne platesti si noua despagubiri pentru mirosul toxic.
 • +15 (17 voturi)    
  Ce prostie (Miercuri, 19 mai 2021, 8:44)

  LeneaInCui [utilizator]

  De 2 luni am facut cerere la Eon pentru a trece pe piata libera si de 2 luni astept raspuns de la ei. De fat nu am primit nimic, nicio informatie, niciun update, nada!
  • +1 (5 voturi)    
   lol (Miercuri, 19 mai 2021, 10:27)

   rcaon.ro [utilizator] i-a raspuns lui LeneaInCui

   Tu vrei sa treci de la Eon la Eon pe piata libera? Incearca sa verifici si alti furnizori de energie, se ocupa ei de toata documentatia si te muti in mai putin de 2 luni fara niciun raspuns de la Eon :)
   • +3 (3 voturi)    
    Nu (Miercuri, 19 mai 2021, 12:53)

    LeneaInCui [utilizator] i-a raspuns lui rcaon.ro

    Vreau sa trec de la un alt furnizor la Eon.
  • +6 (6 voturi)    
   lol2 (Miercuri, 19 mai 2021, 11:03)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui LeneaInCui

   Nu sunt singurii.. Hidroelectrica nu a emis facturi la PF anul asta. Majoritatea au fost coplesiti de volum mare de contracte noi.
   • +1 (3 voturi)    
    Yup (Miercuri, 19 mai 2021, 14:22)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui veganu

    Confirm, am trecut la Hidroelectrica inca din Decembrie si pana in prezent nu am primit nicio factura. Le-am mai scris prin Aprilie un email sa-i intreb despre factura dar nu am primit niciun raspuns :). Oricum, sunt convins ca imi vor trimite la un moment dat factura cu tot consumul dar nah, stau putin cu frica sa nu vina sa-mi taie curentul pentru neplata...
 • +13 (17 voturi)    
  Exact ce mai trebuia unei tari cu cetateni saraci (Miercuri, 19 mai 2021, 9:53)

  jackalphonse [utilizator]

  Eliminarea responsabilitatilor furnizorilor + scumpiri.


  Asea se fac banii...
 • +16 (16 voturi)    
  Nu prea înțeleg ideea (Miercuri, 19 mai 2021, 10:17)

  mr_mojo [utilizator]

  Adică dacă rămâi la același furnizor plătești mai mult?! Adică ești răsplătit pentru fidelitate?
  Nu pricep cum funcționează toată treaba asta dacă din pix mai adăugăm 25-30% la preț; miroase a țeapă.
 • +7 (9 voturi)    
  Furnizori nepregatiti pentru casnici (Miercuri, 19 mai 2021, 11:20)

  OscarPorter [utilizator]

  Un exemplu la cat de prost a fost gestionata intrarea pe segmentul de clienti casnici de catre unele companii este Hidroelectrica. In cazul meu, cerere facuta pe 13 ianuarie si inca nu am primit contractul. Sunt convins ca sunt multi in situatia mea. Cine si cum a dat licenta de furnizare pentru casnici la companii total nepregatite?
 • +8 (10 voturi)    
  ,,liberalizare” = scumpire (Miercuri, 19 mai 2021, 11:55)

  periscop [utilizator]

  Asta înțeleg, căci asta se întâmplă la noi, din anii '90 încoace.
 • +8 (10 voturi)    
  SCUMPIRI (Miercuri, 19 mai 2021, 12:45)

  jidanul [utilizator]

  De ce se bucura guvernul Romaniei ca avem crestere economica, daca se scumpeste tot, iar urmarile vor fii scaderea puterii de cumparare, cresterea inflatiei, austeritatea si saracia. De ce nu se valorifica potentialul agricol al Romaniei, de la samanta romaneasca, animale din rase romanesti, procesare pe teritoriul Romaniei pana la produs final si vandut in magazinele din Romania si surplusul la export ? De ce nu se valorifica bogatiile subsolului din Romania, prin asocierea cu firme din toate domeniile, romanesti sau straine cu procesare si vanzare in Romania si surplusul la export ? De ce nu se valorifica petrolul si gazul din Marea Neagra, in primul rand in consumul intern si restul la export ? De ce nu se fac cursuri gratuite de calificare, recalificare si specializare a romanilor, apti de lucru, din Romania , carora sa li se asigure un loc de munca cel putin 5 ani de zile prin programe de investiti in toate domeniile si pe teritoriul intregii Romanii, care sa produca locuri de munca cu salarii, cel putin, decente ? De ce nu creste salariul minim pe economie, in fiecare an ca sa ajungem la un salariu minim, net, pe economie de 500 de euro cat mai repede, cea ce ar incuraja repatrierea fortei de munca romanesti plecata in strainatate ? Aceste masuri daca ar fi aplicate cat mai urgent ar duce la o crestere a nivelului de trai, la o crestere a bazei de impozitare, la o crestere a veniturilor la bugetele statului, o crestere a PIB-ului cu efecte colaterale foarte bune, cum ar fii combaterea crizei alimentare anuntate deja, cum ar fii incetinirea si poate chiar oprirea scaderii demografiei in Romania, a "saharei demografice", cresterea puterii de cumparare si scaderea drastica a inflatiei, scaderea semnificativa a somajului si multe altele.
 • +2 (4 voturi)    
  despre (Miercuri, 19 mai 2021, 13:46)

  costelo999 [utilizator]

  suntem de dreapta, deci scapa cine poate, sa se scumpeasca la maxim, ce atitea subventii plafoane, etc, sa obtina profit companiile corporate din energie si baietii destepti, cine poate plateste cine nu la luminare, sau pe intuneric, suntem de dreapta deci conform zicalei peneliste "prin noi insine" deci profit maxim la energeticieni, eu trec la energie solara eoliana si ma debransez de la curentul lor toxic neregenerabil si poluant, pentru ailalti platiti la curent sa faceti buzunaru gros la corporate, sa traiti bine .....
 • +1 (5 voturi)    
  O lume post adevar condusa de hoti mincinosi (Miercuri, 19 mai 2021, 19:42)

  BernierC [utilizator]

  Singura solutie este pedeapsa capitala ptr toti hotii. Nu-mi pasa de mine sau de viitorul lui homo sapiens sapiens. Post capitalism si liberalizari in cascada (= furturi legalizate) nu poate fi decat anarhie. Si ce anarhie! Cu bate, lanturi, furci, topoare si ciomege! Vai de cei ce vor prinde acele vremuri! Sclavagismul, evul mediu, comunismul sau capitalismul vor aparea doar niste adieri de vant in istoria acestor maimutici ce se cred stapane pe a 3-a planeta de la soare.
 • +1 (1 vot)    
  Nu platim!!! (Vineri, 21 mai 2021, 9:38)

  Rabdau [utilizator]

  Nu platim. Daca suntem unitzi si nu platim facturile incarcate n-au ce sa faca. Suntem pe cont propriu. Autoritatzile platite de noi lucreaza pt ei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by