​Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH in iunie 2021 arată că 57,8% refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale) și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică. Aceste date sunt răspunsul pentru comportamentul furnizorilor și este unul din multele răspunsuri la întrebarea de ce crește prețul gazelor și energiei electrice, informează Asociația Energia Inteligentă.

EnergieFoto: HotNews / C.P.

Important este și faptul că 66,8% dintre români au o părere bună despre Pactul Verde European propus de Comisia Europeană prin care statele membre ale UE se angajează să reducă poluarea. Chiar în situația în care unul dintre obiectivele ”Pactului Verde European” este renunțarea la autovehiculele propulsate de motoare termice (benzină, motorină) pentru autovehicule propulsate de motoare electrice sau pe hidrogen, 63,6% dintre români declară că au o părere bună față de aceste standarde.

Interesant este că 61,5% dintre respondenți consideră că statul ar trebui să subvenționeze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici (un procent similar celui din iunie 2020, 62,3%), aspect care este neglijat de mediul politic care refuză de ani de zile această abordare care nu doar că este natural, ci chiar dorită de români.

Un alt aspect important al barometrului îl reprezintă proporția mare de români (65,9%) care consideră că România ar trebui să își dezvolte capacitatea de a produce energie nucleară.

În lipsa resurselor financiare și a tehnologiei necesare, 58,5% dintre cei chestionați (față de 48.7% în iunie 2020) consideră că statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană pentru a încuraja companiile private să investească în exploatarea gazelor de la Marea Neagră.

De altfel ”Exploatarea gazului natural de la Marea Neagră pentru extinderea alimentării cu gaz a populației și dezvoltarea economiei” este considerat cel mai important proiect energetic primind nota 1 din partea a 34,6% dintre respondenți (obținând o medie a notelor acordate de 1,81). Dar este important de punctat ca se gaseste pe o pozitie similara cu dorinta romanilor de a ”dezvolta sectorul energiei regenerabile (panouri solare, energie eoliană/mori de vânt) apreciata ca fiind prioritara de 34,2%.

Importanța acestui barometru este determinată de faptul că acesta măsoară voința/dorința românilor și de multe ori acestea nu sunt în concordanță cu cea a decidenților, fiind un prim și important semnal de alarmă pe care ar trebui să-l vedem, mai consideră Asociația Energia Inteligentă.