La nivelul Comisiei Europene există o abordare prin care se dorește ca toți poluatorii să plătească, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei întâlniri HotNews LIVE, întrebat despre posibilitatea ca centralele de apartament să fie taxate pentru emisiile de CO2. "La nivelul Comisiei sunt dezbateri în această privință, dar nu cred că este o direcție deja conturată", a mai spus Dan Drăgan.

Dan DraganFoto: Hotnews

Acesta a precizat că se va avea în vedere, probabil, ca taxa pe CO2 să se regăsească și pe partea de transporturi. Însă aceste taxe se vor regăsi în schemele de ajutor de stat care vor fi implementate.

"Fondul de modernizare- Mecanismul 10d se bazează tocmai pe resursele financiare rezultate din vânzarea certificatelor de CO2 alocate României în perioada 2021-2030. Din vânzarea acestor certificate vom avea resursele financiare din care vor fi instituite scheme de ajutor de stat pentru energie regenerabilă, pentru îmbunătățirea rețelei de transport și distribuție", a mai spus oficialul Ministerului Energiei.

Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, a declarat recent, în cadrul unei întâlniri HotNews.ro, că are curajul să pună pariu că în cinci ani, autoritățile de la Bruxelles vor emite o directivă pentru taxarea centralelor de gaz folosite la încălzire.

"În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament", a declarat Răzvan Nicolescu.

Mai citește pe această temă și