Nuclearelectrica salută adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legatură cu proiectele nucleare de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 și Proiectul Unităților 3 și 4. Acordul a fost semnat în luna octombrie 2019. "Din prisma operatorului, timpul este o variabilă importantă în realizarea proiectelor, scopul nostru fiind să avem Unitatea 3 conectată la rețea în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031", a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

Centrala de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Potrivit Nuclearelectrica, realizarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 și a Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă reprezintă o contribuție semnificativă la reducerea emisiilor de CO2, dublând astfel, dupa anul 2031, cantitatea de CO2 evitată prin operarea unităților nucleare de la 10.000.000 tone CO2/an, în prezent, la 20.000.000 tone CO2/an.

De asemenea, cele două proiecte nucleare vor contribui la dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare și vor genera suplimentar până la 9.000 de locuri de muncă.

Acordul cu SUA acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: proiectul Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătire personal, cercetare și dezvoltare.

Adițional acestor proiecte, acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.

Tehnologia utilizată în dezvoltarea unităților 3 și 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unitățile 1 și 2, cu îmbunătățirile necesare pentru atingerea nivelului de securitate nucleară conform Directivei de securitate nucleară și normelor și standardelor europene și internaționale.

Mai citește pe aceeași temă și