Aliații tradiționali din Golf, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, se ceartă public la OPEC+ privind cotele de creștere a producției de petrol, cote care urmau să reia luni înainte de a fi amânate sine die, potrivit AFP.

Foto:

Această reuniune a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a țărilor partenere (OPEC+) ar fi trebuit inițial finalizată joia trecută. Însă Emiratele Arabe s-au opus până acum propunerii prelungirii actualului acord susținut de Arabia Saudită, sprijinită de cartel, care restricționează producția de petrol.

Summitul a fost amânat din nou luni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de cartel. În timp ce OPEC+ slăbește cu prudență robinetul odată cu apariția unei fragile redresări economice mondiale, Abu Dhabi, al cărui PIB depinde în proporție de 30% de hidrocarburi, a confirmat duminică că a fost la originea blocării negocierilor, estimând că „acordul a fost nedrept".

"Este întregul grup împotriva unei țări, ceea ce este trist pentru mine, dar este realitatea", a replicat ministrul saudit al Energiei, prințul Abdelaziz bin Salman, în timpul unui interviu acordat seara Bloomberg.

În ajunul reluării negocierilor, el a adăugat apoi canalului privat saudit Al-Arabiya, solicitând „puțină raționalitate și compromis” din partea celorlalte țări.

Din luna mai, cartelul a redeschis timid robinetul de aur negru după ce l-a strâns puternic la începutul pandemiei Covid-19, cu un anumit succes de preț - din punctul de vedere al vânzătorilor - dar aceștia au ridicat din nou producția.