Lege promulgată: Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 12 iulie 2021, 17:17 Economie | Energie


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ care vizează modificarea şi completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică şi pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Legea reglementează desfăşurarea activităţilor specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi prepararea apei calde de consum, respectiv producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în condiţii de eficienţă şi la standarde de calitate, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile, scrie Agerpres.

„Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici”, prevede legea.

Potrivit actului normativ, producătorii/furnizorii agentului termic au obligaţia să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale.

„Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, se arată în textul legii.


Serviciul public de alimentare cu energie termică poate fi efectuat şi de către operatori privaţiDocumentul mai stabileşte, între altele, că serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat poate fi efectuat, în totalitate sau parţial, şi de către operatori privaţi, prin concesionare, parteneriat public-privat sau în oricare altă formă prevăzută de lege.

Va fi asigurat accesul nediscriminatoriu al utilizatorilor şi producătorilor de energie termică la reţelele termice şi la serviciul public de alimentare cu energie termică, în condiţiile legii.

Textul stipulează că înfiinţarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea şi controlul serviciului public de alimentare cu energie termică constituie obligaţii ale autorităţilor administraţiei publice locale.

„Racordarea la reţelele de transport sau de distribuţie a energiei termice care aparţin proprietăţii publice sau private a unităţilor administrativ-teritoriale este liberă pentru orice producător de energie termică, în condiţiile legii. Autorităţile administraţiei publice locale sau asociaţiile de dezvoltare comunitară pot decide să suporte în tot sau în parte costurile de racordare a consumatorilor şi/sau a producătorilor, în funcţie de interesul comunităţii, cu respectarea prevederilor legale şi a condiţiilor de acordare a ajutorului de stat”, mai prevede legea.

Actul normativ defineşte condominiul ca fiind un sistem de încălzire având la bază multiple soluţii tehnice de încălzire ce pot utiliza în mod unic sau combinat mai multe surse de materie primă energetică asigurând reducerea emisiilor de carbon şi un grad înalt de eficienţă energetică.


Montarea obligatorie de repartitoare până la 31 decembrie 2021„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă (...) tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se mai arată în textul legii.

Documentul stabileşte, de asemenea, că până la 31 decembrie 2021 Guvernul aprobă schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă valabilă în perioada 2021-2029 elaborată de Ministerul Energiei. Legea prevede şi contravenţiile şi infracţiunile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3128 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Se interzice sistarea... (Luni, 12 iulie 2021, 17:27)

  Milka Man [utilizator]

  Interesant...Dar au omis un lucru: furnizorul de energie termica poate sa o trimita in retea sub parametri normali. Cum este protejat consumatorul daca distribuitorul/furnizorul nu isi respecta contractul? Ei pot veni oricand cu scuza: :din cauza unei avarii sau a neplatii combustibilului, va dam caldura la 10 grade Celsius...Pam-Pam...
  • +5 (7 voturi)    
   Sa nu fim carcotasi (Luni, 12 iulie 2021, 17:57)

   VOX. [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   10 grade C inseamna 283.15 K. E ceva!
 • -4 (6 voturi)    
  nicushoooor! (Luni, 12 iulie 2021, 18:15)

  maiorulmura [utilizator]

  ...
  • -1 (1 vot)    
   Eu spun să-ți conservi energia. (Marţi, 13 iulie 2021, 9:03)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui maiorulmura

   Dacă țipi nicuuuușșșor, consumi inutil energie.
 • +2 (2 voturi)    
  Hotii! (Marţi, 13 iulie 2021, 9:43)

  all23 [utilizator]

  In primul rand furnizarea energiei termice nu este reglementata corect ! Legile sunt tampite si preferentiale . Pentru dinozaurii Radet ( sau cum s-o chema acum ) ar trebui impus sa aiba contract cu fiecare apartament!! sa faca bine si sa puna contoare de energie termica ( nu repartitoare ) pe fiecare apartament . Daca nu le convine sa se lase de meserie! Pretul contoarelor de energie termica a scazut destul de mult si este intre 500 si 1000 lei , deci ar avea posibilitati sa faca asta , si sa nu mai puna in carca asociatiilor sa "se inteleaga intre ei" . Daca vreau energie termica , nu ma pui sa ma inteleg cu vecinii ! Repartitoarele reprezinta un furt , dar patronat de cele cateva firme privilegiate de PNL ( Techem de exemplu ) Calculele pe care le fac si montarea repartitoarelor este intotdeauna gresita . In loc sa puna repartitoarele fix la mijlocul caloriferului , le pun tot timpul mai sus ca sa inregistreze caldura. Eu am sa fac efortul de a monta un contor de energie termica pentru un calorifer. Cum ma protejeaza legea sa pot sa reclam diferenta dintre ce inregistreaza contorul si ce calculeaza TECHEM cu repartitorul si formulele de furaciune ?? IDIOTI si INCOMPETENTI care pun totul in carca consumatorului, fara a cere nimic firmelor !!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by