​Eurohold, cel mai mare holding din Bulgaria și proprietarul companiei de asigurări Euroins România, a anunțat miercuri că a finalizat achiziționarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane de euro. Noile active vor fi deținute în totalitate de Eastern European Electric Company (EEEC). Pasul următor pentru Eurohold este transformarea într-un jucător regional pe piața energiei, inclusiv în România, spune grupul bulgar.

Eurohold, sediul centralFoto: Eurohold

Ca rezultat al tranzacției, proprietarul Euroins România a preluat 67% din participația la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria - CEZ Distribution Bulgaria (cota de piață de 40%) și cel mai mare furnizor de energie electrică - CEZ Electro Bulgaria, precum și 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică - CEZ Trade Bulgaria. Grupul a achiziționat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group și CEZ Bulgaria, care coordonează și administrează toate unitățile CEZ Group din Bulgaria.

Până la sfârșitul anului 2021 și la finalizarea consolidării, se preconizează că atât activele totale, cât și veniturile participației combinate asigurare-energie vor depăși 1,5 miliarde euro, în timp ce profitul operațional combinat (EBITDA) se estimează că va ajunge la aproximativ 120 milioane euro pe an.

Conform strategiei sale de dezvoltare, până în 2025, Еurohold se așteaptă să genereze un venit combinat de aproape 2 miliarde de euro anual și un profit operațional combinat (EBITDA) de aproape 200 de milioane de euro pe an. Se estimează că activele totale ale grupului consolidat vor depăși 1,8 miliarde EUR până la sfârșitul anului 2025.

Prin achiziționarea și integrarea activelor grupului CEZ și în combinație cu celelalte segmente ale holdingului, Еurohold va deservi peste 7 milioane de clienți și va angaja peste 6.000 de persoane în 11 țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE), precum și din fosta Uniune Sovietică (FSU). Filialele bulgare ale Grupului CEZ au mai mult de 3.000 de angajați și furnizează servicii către aproape 3 milioane de clienți din cea mai populată parte a țării, inclusiv capitala Sofia.

Înainte de înțelegere, Еurohold avea puțin peste 3.000 de angajați și deservea aproximativ 4 milioane de clienți în 11 state, în principal prin intermediul grupului său de asigurări Euroins Insurance Group (EIG).

Eurohold a finanțat achiziția filialelor CEZ din Bulgaria printr-o combinație de capitaluri proprii, strânse printr-o majorare de capital, și o ofertă publică de noi acțiuni la Bursa de Valori Bulgară (BSE), precum și un pachet de finanțare complex.

La începutul acestei luni, Еurohold a strâns peste 80,5 milioane euro în fonduri proprii pe Bursa de Valori Bulgară printr-o nouă emisiune de acțiuni, susținută de investitori internaționali și locali, care au subscris și au plătit aproximativ 63 de milioane de acțiuni noi.