Presiunile Comisiei Europene privind spargerea monopolurilor energetice par sa dea primele rezultate. Compania germana E.ON a anuntat ca este dispusa sa vinda reteaua de electricitate de inalta tensiune si ca renunta la active in domeniul productiei.

E.ON este cea mai mare companie de utilitati energetice din Europa. Compania germana a anuntat public luni seara ideea infiintarii unui holding care sa detina toate retelele de electricitate din Germania, permitind astfel guvernului controlul partial asupra distributiei, relateaza agentia Reuters.

E.ON incearca sa indeplineasca cerintele Comisiei Europene (CE), executivul Uniunii Europene, care vrea sa convinga furnizorii de electricitate sa-si vinda retelele de distributie, pentru a intensifica concurenta permitind grupurilor concurente sa aiba acces la retelelor lor.

Pina acum, E.ON a rezistat cererilor Comisiei Europene dar recent a anuntat ca este pregatita sa vinda reteaua de electricitate de inalta tensiune din Germania si va renunta la active in domeniul productiei de energie, cu o capacitate totala de 4.800 de MW. In schimb, compania germana doreste ca UE sa renunte la doua investigatii antitrust impotriva grupului.

Propunerea E.ON de vinzare a retelelor de electricitate pune compania intr-o pozitie dificila fata de guvernul german si fata de principalii trei concurenti ai sai.

E.ON si guvernul german au implementat mult timp aceeasi politica, bazata pe convingerea ca separarea operatiunilor de productie de cele de distributie ale grupurilor de utilitati nu va incuraja concurenta pe pietele electricitatii si gazelor, rezistind astfel presiunilor exercitate de Comisie.

Germania si alte sapte state europene, care s-au opus masurii avansate de UE pentru incurajarea concurentei pe piata electricitatii, au propus o a "treia cale", prin care companiile energetice isi pot pastra propriile retele, dar vor trebui sa ia masuri pentru a deveni independente.

Guvernul german a propus ca grupurile de utilitati sa transfere retelele energetice unei companii separate, care sa ramina insa in proprietatea grupului.

Companiile RWE si Energie Baden-Wuerttemberg, numarul doi, respectiv numarul trei pe piata germana de utilitati, au mentionat ca intentioneaza sa-si pastreze retelele de distributie.