Suedia are mai puțin de o săptămână pentru a decide unde intenționează să își depoziteze deșeurile nucleare sau riscă să se confrunte cu întreruperi ale electricității, relatează Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Țara scandinavă a început să rămână fără spațiu unde să depoziteze deșeurile produse de cele 6 reactoare nucleare care furnizează în jur de o treime din necesarul de electricitate al țării.

Operatorii nucleari afirmă că dacă o decizie nu va fi luată până la sfârșitul lunii, vor fi nevoiți să înceapă să oprească activitatea centralelor în 3 ani, lucru care ar declanșa o criză majoră de electricitate și periclita obiectivele Suediei de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Este așteptat ca problema, amânată de mai bine de un an, să fie abordată în următoarea ședință a guvernului format din Social-Democrați și Partidul Verde.

„Nu există nicio modalitate realistă de a înlocui producția centralelor nucleare într-un timp atât de scurt”, afirmă Torbjorn Wahlborg, directorul companiei de stat Vattenfall care operează 5 din cele 6 reactoare ale Suediei.

„Dimpotrivă, este mai multă nevoie decât oricând de reactoarele rămase dată fiind creșterea uriașă a cererii pentru energie de care Suedia va avea nevoie pentru a deveni neutră din punct de vedere al carbonului”, a adăugat acesta.

Abordări diferite

Cazul Suediei ilustrează un subiect spinos pentru industria nucleară, majoritatea țărilor neadoptând deocamdată o soluție finală pentru depozitarea deșeurilor nucleare.

Lucrurile au fost agravate după ce Japonia a șocat comunitatea internațională când a anunțat că va deversa în Oceanul Pacific peste un milion de metri cubi de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima Dai-Inchi.

Cantitatea este suficientă pentru a umple 500 de bazine olimpice.

Țările europene au adoptat abordări diferite: Germania a ales să renunțe complet la energia nucleară în timp ce Franța și Marea Britanie se vor baza pe reactoare pentru a-și atinge obiectivele privind emisiile de gaze de seră.

Suedia, care se bazează pe surse regenerabile pentru o bună parte a producției sale energetice, va avea nevoie atât de energia nucleară cât și de reduceri masive de emisii din partea industriei sale grele pentru a-și atinge obiectivul de 0 emisii până în 2045.

În ultimii 10 ani Suedia nu a construit niciun nou depozit pentru deșeurile sale nucleare însă în luna octombrie a anului trecut SK, compania de stat responsabilă de gestionarea acestora, a anunțat că a primit aprobările necesare din partea tuturor autorităților pertinente.

Însă guvernul nu a aprobat deocamdată planul.

„Aici nu este vorba de a lua o atitudine pentru sau împotriva energia nucleară, este despre găsirea unei soluții de încredere și nevoia de a merge înainte cu procesul”, a declarat Johan Dasht, directorul executiv al SKB.