Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a respins miercuri ipoteza că România ar putea rămâne fără gaze la iarnă. "Infirm categoric așa ceva. Eu nu știu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu există stocuri, în condițiile în care în România, în momentul de față, astăzi, avem capacitățile de stocare la 70% din capacitatea maximă.", a spus acesta. Cu o zi în urmă, Asociația Energia Inteligentă atenționa că iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa gazelor.

Piata gazelor naturaleFoto: Freepik.com
  • "Am tot văzut discuții în spațiul public că vom rămâne fără gaze la iarnă. Infirm categoric așa ceva. Am văzut că se spune că nu există stocuri. Eu nu știu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu există stocuri, în condițiile în care în România, în momentul de față, astăzi, avem capacitățile de stocare la 70% din capacitatea maximă. Și anul trecut era aceeași situație. Când am avut capacitate maximă am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ, după iarnă.", a declarat miercuri ministrul Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul susține că România are o cantitate suficientă de gaze naturale și că vor rămâne pe stoc și după această iarnă.

  • "În România, în momentul de față, până la 1 octombrie se va face injecție în depozit sunt convins că vom ajunge la 2,4 miliarde de metri cubi care e mai mult decât suficient, deci va rămâne inclusiv după această iarnă. Deci nu avem probleme cu sistemul energetic național, nu avem probleme cu depozitele de gaze naturale și nu putem compara situația României cu situația Spaniei. România este producător de gaze naturale, Spania este importator de gaze naturale.", a spus Virgil Popescu.

Cu o zi în urmă, Asociația Energia Inteligentă atenționa că iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa gazelor.

Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă vești și mai îngrijorătoare pentu perioada următoare și care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece, a scris marți Dumitru Chisăliță pe blogul Asociației Energia Inteligentă.

Deficitul între cerere și ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 25%. Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecție (31 august 2021) se găsesc la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc), ritmul zilnic de injecție este de 10 – 12 mil mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld mc (respectiv 65%) (anul trecut în această perioadă depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%), se preciza în analiza Asociației.