O fantomă bântuie Europa. Este creșterea prețurilor la energia electrică. De când este omul, nu a existat o lună octombrie atât de fierbinte. În unele țări precum Italia, se așteaptă ca facturile să crească cu până la 40%. Un adevărat jaf pentru familii, relatează Euronews, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unii dau vina pe Uniunea Europeană și consideră că această creștere este cauzată de aşa-numitul "green deal" european, cu obiectivul de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Alții consideră, în schimb, că acest proces de tranziție este prea lent.

Dimitri Vergne de la BEUC, asociația europeană a consumatorilor, a declarat: "În realitate, dependența noastră de combustibilii fosili, precum benzina și gazul natural, face ca facturile noastre la energia electrică să fie mult mai scumpe. Noi cerem o trecere accelerată la un sistem energetic bazat mai mult pe regenerabile, cu mai multă electricitate eoliană și solară, dar și electrificarea transporturilor sau a încălzirii, de exemplu".

Totuşi, implementarea energiilor regenerabile va dura ani. Mulți europeni suferă acum de sărăcie energetică. Potrivit estimărilor efectuate de Bruxelles, aproximativ 34 de milioane de cetățeni europeni nu își pot permite să-și încălzească locuințele în mod adecvat.

Care sunt soluțiile pentru acești oameni?

Dennis Hesseling de la Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), spune: "Aceste politici sunt deja în vigoare în Europa, sunt așa-numitul pachet de energie curată din 2019. Există posibilitatea de a proteja consumatorii de preţurile ridicate la energie, de a proteja așa-numiții consumatori vulnerabili. Există posibilitatea de a le oferi acestora condiții speciale. Una dintre acestea este să nu le tai lumina pentru că nu își pot plăti facturile, există unele state membre care oferă tarife speciale acestor consumatori și unele state care oferă posibilitatea înlocuirii sistemului vechi care consumă multă energie cu unul mai nou și mai eficient".

Totuși, așa cum se întâmplă adesea, politica are vina sa. Potrivit profesorului Carlo Andrea Bollino de la Universitatea din Perugia, Bruxelles a fost slab din punct de vedere politic: "După efectuarea autorizației pentru conducta de gaz NordStream 2, care nu face parte dintr-o viziune comună a Europei, s-a slăbit poziția Europei ca garant al binelui comun în favoarea mercantilismului unor țări puternice, precum Germania. Da, putem da vina pe Bruxelles. Nu a avut curajul să spună nu Germaniei".

Comisia Europeană monitorizează "foarte îndeaproape" evoluția prețurilor la electricitate și caută soluții pe termen lung, cum ar fi investiții în economisirea energetică și în regenerabile.