Gigantul energetic Gazprom este pregătit să majoreze furnizările de gaze către Europa, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Interfax și Reuters, vestea venind în contextul creșterii de prețuri la energie pe Bătrânul Continent.

GazpromFoto: Gazprom

Compania Gazprom este interesată de mai multe contracte de furnizare de gaze, a afirmat Dmitri Peskov.

Acesta a discutat cu presa despre nivelul redus al rezervelor de gaze din Europa.

”Este posibil să se ia mai mult gaz de la Gazprom și să-l pompezi acolo? Este posibil. Gazprom este pregătită. Mai mult, deja a acoperit cererile (de furnizare) suplimentare”, a declarat reprezentantul Kremlinului, potrivit Interfax.

Gigantul rusesc a fost acuzat de Agenția Internațională pentru Energie și de zeci de europarlamentari că nu face destul pentru a crește livrările de gaz natural către Europa, unde prețurile au explodat.

Peskov spune că Gazprom și-a îndeplinit toate obligațiile ca furnizor de gaz.

”Este Gazprom gata de mai mult, de a semna și mai multe contracte? Gazprom este interesat de așa ceva. Asta deoarece consumatorii din Europa sunt principalii noștri parteneri”, a adăugat acesta.

Prețurile europene de referință la gaze au crescut cu peste 250% anul acesta, ducând la costuri mai mari pentru energie și la un efect în cascadă în industriile care se bazează pe gaz pentru producție, precum fabricile de îngrășăminte.

Referințe: