Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) investighează 26 de companii energetice pentru manipularea pieţei, iar amenzile vor fi între 5 şi 10% din cifra lor de afaceri, a afirmat, miercuri, Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a fost audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei.

"Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte", a arătat Chiriţă.

Potrivit acestuia, până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se va aplica legea care prevede aplicarea unor amenzi între 5 şi 10% din cifra de afaceri.

"Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o", a adăugat preşedintele ANRE.

El a subliniat că toate aceste date au caracter confidenţial şi le va pune la dispoziţie doar comisiei de anchetă.

Referințe: