Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că schema de compensare a facturilor la curent și gaze pentru consumatorul casnic va fi adoptată în ședința de Guvern din cursul acestei zile. Acesta a spus că și consumatorii vulnerabili vor putea beneficia de această schema de compensare. "Dacă cineva se declară vulnerabil și există și această compensare și poate să primească mai mulți bani și din compensare, atunci va primi diferența.", a spus Cîțu.

Scumpirile la gaz si energie complica mult finantele romanilorFoto: Profimedia Images

Astăzi în ședința de Guvern vom adopta o compensare a facturilor pentru această iarnă pentru consumatorul casnic. Din păcate având moțiunea maine (n.a moțiunea de cenzură), și cei care vin cu această moțiune mâine ar trebui să-și asume responzabilitatea faptului că nu vom mai avea timp să avem o soluție și pentru consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri", a spus premierul Florin Cîțu.

Acesta a spus că s-au adus mai multe modificări la proiectul prezentat anterior în primă lectură și că trebuie să așteptăm forma finală care se va adopta azi în Guvern.

"Daca cineva se declară vulnerabil și există și această compensare și poate să primească mai mulți bani și din compensare, atunci va primi diferența. Deci vom merge si in paralel. Cetățeanul vulnerabil poate beneficia și de compensare. Cine nu s-a declarat vulnerabil beneficiază doar de compensare.", a spus Cîțu.

În versiunea anterioară a proiectului de OUG, consumatorul vulnerabil nu beneficia de schema de compensare

În proiectul de OUG prezentat în ședința de Guvern din 15 septembrie se preciza că statul va suporta 18 bani din prețul unui kilowatt la facturile cu un consum între 30 și 200 de kilowați lunar. În cazul gazelor, statul va plăti 25% din factură pentru un consum anual care ar putea ajunge la 1.200 de metri cubi.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la acea dată că, în cazul energiei electrice, s-a avut in vedere prețul minim pe kilowatt de 64 de bani și unul mediu de 82 de bani.

„Această diferentă de 18 bani pe kwh va fi subvenționată în totalitate de stat”, a precizat el.

Cât privește consumul, el a precizat că sub 30 de kilowați este vorba despre case nelocuite sau de vacanță, iar peste 200 de consumatori cu venituri peste medie.

Popescu a spus că acest consum mediu îl au 5.172.193 de gospodării care ar însemna un total de aproape 13 milioane de români.

Subvenția nu îi vizează pe consumatorii vulnerabili care intră sub incidența legii consumatorului vulnerabil, declara în 15 septembrie ministrul Virgil Popescu.

Măsura, a precizat Popescu, îi va încuraja pe oameni să aleagă furnizorul care are prețuri mai mici.