Trebuie adoptată o „abordare comună” în Europa pentru a controla creșterea prețurilor la energie, au cerut marți Franța, Spania, Republica Cehă, Grecia și România, deoarece tarifele au crescut brusc în ultimele luni, scrie AFP.

Scumpirile la gaz si energie complica mult finantele romanilorFoto: Profimedia Images

Confruntate cu creșteri „considerabile” ale prețurilor la gaz și electricitate, țările europene trebuie să stabilească un „set de instrumente de reglementare” pentru a coordona răspunsurile naționale, solicită aceste cinci țări într-o declarație comună.

Miniștrii economiei și finanțelor din zona euro s-au întâlnit de luni la Luxemburg pentru a discuta în special despre aceste creșteri tarifare.

"Piața gazului trebuie analizată pentru a înțelege de ce contractele actuale s-au dovedit insuficiente. Ar trebui să stabilim reguli comune privind stocarea gazului pentru a netezi și a atenua creșterile prețurilor", au spus miniștrii.

În ceea ce privește energia electrică, „trebuie să reformăm piața angro”, susțin aceștia. „Trebuie îmbunătățită pentru a stabili mai bine legătura dintre prețul plătit de consumatori și costul mediu de producere a energiei electrice în fiecare mix național”.

Țările UE ar trebui, de asemenea, să se concentreze asupra diversificării aprovizionării cu energie și „reducerii dependenței europene de țările exportatoare de gaze cât mai repede posibil”, susțin cei cinci miniștri.

Bruxellesul anunțase pe 22 septembrie că este gata să valideze „măsurile temporare” din partea statelor Uniunii Europene în fața creșterii accentuate a prețurilor. Comisia urmează să publice în următoarele zile un ghid care să propună acțiuni care să fie întreprinse ca răspuns la această situație.