Nord Stream 2, divizia elveţiană a grupului rus Gazprom, poate contesta reglementarea Uniunii Europene care cere ca producătorii de gaze naturale să fie separaţi de operatorii conductelor, a afirmat miercuri un consilier al Curţii Europene de Justiţie, transmit Reuters și news.ro. Gazprom deţine Nord Stream 2 şi va fi furnizorul de gaze al conductei dintre Rusia şi Germania, finalizată luna trecută.

Nord Stream 2Foto: Nord Stream 2

Opinia juristului general Michal Bobek, dacă va fi confirmată de Curtea Europeană de Justiţie, ar putea ajuta compania rusă în conflictul de lungă durată cu blocul comunitar.

Confirmarea ar oferi o nouă cale pentru Nord Stream 2 în bătălia sa juridică pentru creşterea livrprilor de gaze către Germania. Problema are o importanţă majoră pentru Europa, unde preţurile gazelor sunt în creștere puternică.

Directiva UE pentru gaze are rolul să asigure o concurenţă corectă pe piaţă şi să împiedice companiile să obstrucţioneze accesul competitorilor la infrastructură.

"Nord Stream 2 poate contesta în faţa instanţelor UE directiva care extinde domeniul de aplicare al Directivei privind gazele la conductele care leagă UE de ţările terţe. Adoptarea directivei a modificat poziţia juridică a Nord Stream 2 AG, care, în plus, a fost singura companie efectiv afectată de acel act juridic", a spus Bobek.

Curtea de Justiţie, care urmează astfel de opinii neobligatorii în patru din cinci cazuri, se va pronunţa în următoarele luni.

Operatorul Nord Stream 2 a afirmat că regula UE, modificată în 2019, vizează oprirea conductei. Anul trecut, o instanţă de nivel inferior a respins o contestaţie din partea operatorilor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 împotriva regulii.

Rusia a afirmat miercuri că nu a contribuit la creşterea preţurilor gazelor naturale în Europa, unde redresarea cererii, nivelurile scăzute ale stocurilor şi oferta mai mică pe piaţa spot au contribuit la criza de pe piaţa energiei.