Naftogaz Ukraini, compania care gestioneaza tranzitul gazelor naturale rusesti pe teritoriul Ucrainei, a trimis o telegrama privind reducerea tranzitului de gaze cu 60 milioane metri cubi pe zi - aproximativ 17% din cantitatea totala de gaze rusesti care tranziteaza Ucraina. Asa a anuntat purtatorul de cuvant al gazprom, Serghei Kuprianov, citat de Gazeta.ru.Acesta sustine ca Ucraina va prelua cele 60 de milioane de metri cubi de gaze destinate Europei Occidentale si le va utiliza pentru consumul intern.

Gazele furnizate de Gazprom si care tranzitau teritoriul Ucrainei erau destinate aprovizionarii Europei Occidentale, a mai spus Kuprianov, citat de AFP.

Un reprezentant al Comisiei Europene, citat de Ria Novosti, sustine ca Naftogaz nu a informat Bruxelles-ul despre actiunea sa.

Reamintim ca intre Gazprom si autoritatile ucrainene exista o veche disputa privind tranzitul gazelor naturale, iar la inceputul acestei saptamani trecuta gigantul energetic rus a redus cu 50% livrarile de gaze destinate consumului intern din Ucraina.

80% din livrarile de gaze naturale rusesti catre UE tranziteaza Ucraina.

Marti, Naftogaz amenintase cu perturbarea tranzitului, dar premierul Iulia Timosenko a dat asigurari, miercuri, ca Ucraina nu va viola angajamentele care privesc transpotul gazelor naturale catre tarile Uniunii Europene.

Comisia Europeana a anuntat marti ca va convoca pentru 11 martie o reuniune speciala a grupului sau de coordonare pentru a discuta diferendul dintre Ucraina si Rusia.