Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să crească livrările de gaze către Europa dacă aceasta o va cere, respingând sugestiile că Moscova ar limita aceste livrări din motive politice, dar pe de altă parte el a solicitat ţărilor europene să încheie cu Gazprom contracte pe termen lung, relatează agențiile Reuters, AFP şi Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

„Dacă ei cer să creştem mai mult (livrările de gaze), suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul”, a precizat Putin la o conferinţă pe teme energetice desfăşurată la Moscova, el calificând drept un „nonsens total” acuzaţia că Moscova ar folosi energia ca armă politică.

Mai devreme însă, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a spus că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente şi orice creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă.

La rândul său, ministrul rus adjunct al energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat planul de alimentare a depozitelor sale cu gaze până la 1 noiembrie, sugerând că nu există nicio grabă de a furniza Europei gaze suplimentare pe piaţa spot.

Rusia s-a mai declarat şi în ultimele zile dispusă să crească livrările de gaze către Europa, dar pare că doreşte să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung.

„Dacă vor fi cereri (suplimentare pentru gaze), aceasta se va putea face numai prin noi condiţii contractuale”, a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov.

Şi preşedintele Putin a precizat în declaraţia sa la acea conferinţă că europenii au făcut în ultimii ani „greşeala” de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. El a pledat în acest context pe stabilirea „unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieţei energiei”.

Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a ajuns luna aceasta la niveluri record, dar Kremlinul a negat în mod repetat că Rusia limitează în mod deliberat volumele livrate pentru a exercita presiuni în vederea aprobării rapide de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică.

Actuala criză energetică, de o amploare mondială, este provocată în special de creşterea cererii după reluarea activităţilor economice afectate de restricţiile din pandemie. Dar în acelaşi timp o serie de factori au redus oferta, provocând creşterea preţurilor.

În Europa stocurile de gaze sunt la un nivel foarte redus, ca urmare a iernii prelungite care a trecut. La aceasta se adaugă o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, cum este cea eoliană pentru care condiţiile meteo nu au fost suficient de favorabile.

Vladimir Putin a vorbit şi despre redirecţionarea către Asia a unor cantităţi de gaze naturale lichefiate produse de SUA şi care ar fi trebuit iniţial să ajungă în Europa.

Referințe: