Uniunea Europeană exclude interzicerea centralelor termice de apartament - oficial

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 15 octombrie 2021, 14:47 Economie | Energie


Centrala termica
Foto: Wikipedia
Comisia Europeană nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”, a anunțat un înalt oficial al UE, acesta explicând că există diferențe prea mari pentru statele membre pentru luarea unei decizii unitare, relatează Euractiv.

Va propune Comisia Europeană reglementări care să ducă la dispariția centralelor termice individuale de pe piața UE, la fel cum a făcut cu motorul cu combustie internă în cazul sectorului auto?

„Este o întrebare dificilă”, a admis Paula Pinho, șefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene.

Pinho a afirmat în cadrul unui webinar organizat la Parlamentul European mai devreme în cursul acestei săptămâni că, pe de-o parte, oficialii UE au introdus mai multe cerințe „pentru a ne asigura că se va renunța gradual la centralele pe gaz”.

„Dar trebuie de asemenea să ne uităm unde sunt diferențele între statele membre”, a adăugat aceasta, precizând că unele țări ale UE „sunt mult, mult mai avansate decât altele” în ceea ce privește decarbonizarea.

Pinto afirmă că în unele state membre centralele de apartament vor rămâne în funcțiune mai mult decât în altele.

„Înțelegem că nu putem introduce o interdicție peste noapte”, spune oficialul UE.

„Așadar, ideea este de a permite treptat eliminarea și finanțarea cu bani UE doar a acelor proiecte care pot asigura încălzire eficientă și sustenabilă (...) și de a nu merge pe o soluție radicală care ar interzice pur și simplu o tehnologie pe care o vedem încă foarte folosită și care este o realitate în numeroase locuințe”, a declarat Pinha.

Decizia Comisiei a fost denunțată deja de ONG-urile de mediu care au cerut executivului UE să interzică aceste centrale până în 2025, în linie cu recomandările Agenției Internaționale de Energie.

Însă interzicerea centralelor de apartament ar fi probabil ilegală din cauza tratatelor UE, afirmă Alix Chambris, vicepreședinte al Viessmann, producătorul german de sisteme industriale, de refrigerare și încălzire.

„Este chiar atât de simplu - [interdicția] contravine Tratatului de funcționare al UE deoarece încalcă libertatea statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic”, a declarat aceasta în timpul aceluiași eveniment găzduit de Parlamentul European.

Ea spune că executivul UE poate introduce standarde de poluare care să asigure că noile centrale vor putea funcționa pe gaze „verzi” precum hidrogenul regenerabil.

„Centralele de apartament pot funcționa pe gaze verzi. Problema este disponibilitatea acestor gaze iar apoi asigurarea că ele vor putea fi folosite”, a subliniat Chambris.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10070 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  @Termoenergetica & Nicusor (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:01)

  Relaxat [utilizator]

  BAAAA E frig !
  • +9 (11 voturi)    
   Vorbești prostii (Vineri, 15 octombrie 2021, 16:17)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

   97% din savanții lumii au decis că e încălzire globală. N-are cum să fie frig. :)
 • +12 (16 voturi)    
  era de asteptat (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:10)

  ..13 [utilizator]

  Putem sa terminam cu accelerarea verdelui in UE???

  Asta este urmatoarea intrebare pentru agenda serioasa a UE. Restul sunt vorbe in vant. Cred ca s-a vazut bine ce s-a intamplat si ce impact major a avut o decizie absolut aberanta a UE.

  Cineva va plati pentru cresterea pretului la energie in toate statele membre??? sa inteleg ca ne deconteaza UE cresterile de preturi la energie si nu numai???

  greata ma ia de prostia unora care ajung mai sus decat trebuie si se gandesc ei cum sa faca viata mai grea pentru prostul de rand.
 • +10 (12 voturi)    
  Lol (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:10)

  mitg [utilizator]

  "există diferențe prea mari pentru statele membre pentru luarea unei decizii unitare"

  Se introduce o falsa dicotomie. Nici macar in Luxemburg, Germania sau Belgia (tari bogate) sau Spania (o tara "calda") nu a fost sustinuta o astfel de masura, nu are nimic de-a face cu diferente dintre tarile membre. Paula este penibila.
 • +4 (6 voturi)    
  bine ca (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:11)

  victor L [utilizator]

  nu interzice interzicerea.
 • +3 (5 voturi)    
  Problema este ca UE isi aroga acest drept (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:15)

  CezarN [utilizator]

  Ca nu le interzice pare a masura buna. Zic "pare" pentru ca nu cred ca UE trebuie sa-si bage nasul pana in centralele noastre de apartament asa cum si-a bagat la dimensiunile si forma castravetilor doar pentri a favoriza niste producatori si a defavoriza pe altii.
  Dar asa este cand ai prea multi birocrati la Bruxelles care isi cauta si ei de treaba ca sa-si justifice existenta.
  Cand competentele uniunii si ale statelor nu sunt clar definite, birocratii au tendinta de a se baga peste tot si chiar o fac santajand statele cu purcoiul de bani pe care il gestioneaza discretionar. Cam cum face Catzu cu fondul de rezerva. :)
 • +7 (7 voturi)    
  Simplul fapt ca isi pun problema asta... (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:18)

  andipetre [utilizator]

  ...e de speriat. Energie "verde" care exclude gazul metan, cel mai ieftin, usor de exploatat si nepoluant combustibil? Adica se vor incalzi doar bogatii? Astia chiar vor razboaie civile in Europa?
 • +6 (8 voturi)    
  Astia de a UE (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:39)

  Zache58 [utilizator]

  sunt de o incompetenta crasa!
  Ne-au bagat deja in criza energetica,toata Europa sufera din cauza PROSTIEI lor iar acum vroiau sa nu avem cu ce ne incalzi.Acum chiar inteleg de ce Great Britain a iesit de sub legislatia acestor panarame.Sa circulam cu masini electrice,la costuri astronomice,ca sa ce?Poluare contra frig si foamete?Cineva de la varful UE ar trebui tras la raspundere.Interzicerea centralelor ar fi fost alt monument de prostie!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:39)

  [anonim]

 • 0 (8 voturi)    
  Separat,se pune problema doar a celor in condensar (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:44)

  D-or [utilizator]

  Separat de discutia despre gazul metan, s-a pus problema, la nivel de UE de interzicere din 2030 a centralelor in condensare, intrucit aburul lor acid schimba PH-ul intregii zone in care functioneaza.

  Dar, intrucit la noi a fost lansat chiar de catre autoritati fake-news-ul cum ca UE ar fi interzis centralele clasice, tocmai pentru a fi vindute la noi centralele in condensare, mult mai scumpe si care oricum, nu mai aveau alta piata de desfacere, acum nimeni nu mai specifica despre care anume centrale este vorba.
 • -1 (5 voturi)    
  Nicusor (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:45)

  Relaxat [utilizator]

  Nicusor este cel mai bun agent al centralelor de apartament prin interzicerea furnizarii caldurii.
 • -1 (7 voturi)    
  Doar centralele in condensare vor fi interzise (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:47)

  D-or [utilizator]

  Asta n-o precizeaza nimeni. Pentru ca nimeni nu raspunde de nimic in tara asta.

  Ar trebui facute dosare penale nominale celor care au mintit ca doar centralele in condensare sunt permise in UE.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu e adevărat. Nu-i frumos să minți (Vineri, 15 octombrie 2021, 17:05)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Uite aici documentul original de la ministerul investițiilor europene:

   https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/09/e6f28710212d5a2d963ba440ce587a99.pdf

   La pagina 188 se prevede interzicerea rețelelor de transport de gaze ce nu tranportă măcar 20% hidrogen până pe 30 iunie 2026. Până-n 2030 va fi obligatoriu ca prin rețele de gaze să circule doar 100% hidrogen. Altfel spus centralele pe gaze nu vor fi interzise dar nici nu vor putea funționa :) Majoritatea centralelor de apartament în funcțuine vor exploda ca niște bombe dacă ard 20% hidrogen.

   La aceeași pagină se interzice vânzarea oricăror centrale termice ce nu funcționează pe hidrogen de la 1 ianurie 2026.

   Alte măsuri demențiale din același document: La pagina 189 închiderea până pe 31 decembire 2025 a 3780 MW capacitate de producere a energiei eectrice pe cărbune. România nu are cu le înlocui. Chiar dacă începe de mâine construcția unei centrale alterantive (merând pe ce?!) nu are nicio șansă să termine în 4 ani...

   Bezmeticii care au șputut semna așa ceva cu Cîțu și Ghinea în frunte ar trebui judecați pentru cirme împotriva umanității...
 • +3 (7 voturi)    
  Sigur ca se interzic pentru ... (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:55)

  __Constantin__ [utilizator]

  Aceasta masura de interzicere a centralelor se va lua experimental mai intai, pentru o tara din Est, producatoare de gaz, in perioada de iarna si avand un numar mare de nevaccinati ortodocsi avand presedinte un sas.
 • +7 (9 voturi)    
  Tot România-i fruncea! (Vineri, 15 octombrie 2021, 16:25)

  Amerlocu [utilizator]

  Poate că Gemania sau Suedia nu-și pemit să renunțe la încălzirea cu fosile până-n 2025, în schimb România cea cu buda în curte s-a angajat prin PNRR să renunțe la încălzirea cu lemne până-n 2025 respectiv să interzică vânzarea încălzitoarelor cu gaz pân-n același an.

  Mulțumiri speciale tovarășului Ghinea de la USReu pentru marea izbândă...
  • +6 (8 voturi)    
   S-a angajat si sa vinda Hidroelectrica in 2023 (Vineri, 15 octombrie 2021, 16:38)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Ca sa fie dauna totala.
   Felicitari lor si rusine celorlalte partide care tac.
   Nici macar AUR nu urla pe acest motiv.
   • +6 (8 voturi)    
    Ttebuie văzută și jumătatea plină a paharului (Vineri, 15 octombrie 2021, 18:21)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Bine că nu s-au angajat (încă) să demoleze hidrocentrarlele. În viziunea eco a băieților cu mințile odihnite bine de tot de la Brussăl hidrocentralele sunt o imensă problemă pentru ecologie. Pe de o parte zăpăcesc echilibrul ecologic, pe de alta, cantitățile imense de ciment necesare construțiilor și reparațiilor sunt legate de mari emisii de dioxid de carbon.

    În viziunea europeană hidrcentrala perfectă ar trebui construită din chirpici...:)
 • +1 (7 voturi)    
  O invenție jurnalistică interzicerea CT. (Vineri, 15 octombrie 2021, 16:27)

  asavreau [utilizator]

  Sunt unii jurnaliști în România care de câțiva ani fac propagandă și lansează zvonuri pe tema interzicerii
  CT de apartament(individuale). Oameni cu pregătire de specialitate nu ar recomanda așa ceva. În fapt se vrea crearea unei opinii de blamare a UE, să vadă lumea ce răi sunt. Mă miră că Hotnews a intrat în acest joc. Este prima dată când citesc pe Hotnews despre asta.
  • +4 (6 voturi)    
   Hai să nu mai vorbim discuții (Vineri, 15 octombrie 2021, 18:04)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Uite aici ce zice pe site-ul ministerului fondurilor europene textul oficial al acordului pentru PNRR:

   https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/09/e6f28710212d5a2d963ba440ce587a99.pdf

   La pagina 188 giuvernul României se angajează ca din 30 iunie 2026 să transporte pe rețele de gaz doar gaz cu minimum 20% hidrogen. Peste 90% din centralele de apartament sau de casă indicviduală în funcțiune vor exploda ca niște bombe dacă au atât de mult hidrogen. Aragazele sunt în exact aceeași situație.

   Sub 5% din rețele de gaz ale României de azi sunt calificate să transporte hidrogen - ce e un gaz foarte greu de trasnportat și stocat având cea mai mică moleculă posibilă. E puternic exploziv și trebuie tratate conductele + etanșări speciale scumpe și complicate. Gazul nu va mai putea fi licrat prin țevile orășenești sau în cele ale imobilelor fără pericol imens de explozie.

   Tu realizezi ce înseamnă schimbarea TOTALĂ a rețelei naționale de gaze în 5 ani?

   În același acord guvernul României se angajează ca de la 1 ianuarie 2026 să oprească vânzarea centralelor termice individuale ce nu merg pe hidrogen. Adică interzicerea centralelor ce merg pe gaz metan. Punct. Încă odată, ăsta e un document autentic recent semnat între România și Comisia Europeană. E un monument de irespponsabilitate.
   • -4 (4 voturi)    
    D-le ,de ce spui alta? (Vineri, 15 octombrie 2021, 18:53)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Ce treabă are rețeaua de gaze cu o Centrală termică de apartament, sau casă individuală. Poate funcționa foarte bine și cu GPL și da, și cu Hidrogen(de fapt amestec). Gândește că realizarea de rețele de gaze și accesul facil la acestea,. în zonele cu păduri, ar salva acele păduri . Plus, degajarea gazului natural(metan) în atmosferă este mai periculoasă decât CO2, iar gaz metan este mai mult decât avem nevoie și în multe cazuri se degajă, nefiind captat. Programul UE la asta face referire, numai că, nu sa găsit nimeni să le spună românilor și de aici interpretările unora și spaima altora. Dacă GAZPROM nu-ți spune nimic
    • +6 (6 voturi)    
     Tu realizezi în ce hal te aberezi?! (Vineri, 15 octombrie 2021, 20:54)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Deci după mintea ta e OK ca del la 30 iunie 2026 încolo peste 10 milioane de români vor fi obligați să care butelia pe scări dacă vor să-și facă o supă sau să aibă un strop de căldură iarna?!

     Problema energeticii românești nu e Gazprom ci politicienii cu creierașii pe bigudiuri ce au blocat exploatările de gaze de șist ce puteau asigura independență energetisă a țării. Ce au demolat terminalele de gaze lcihefiate începute în 2009 de mult hullitul Băsescu la Constanța, sau care mai recent au blocat exploatările de gaze naturale de la Marea Neagră.

     Soluția la o criză energetică nu e distrugerea alternativelor prin legislație psihedelică.

     Tot la mâna Gazprom vei fi și peste 5 ani sau peste 10 ani tocmai din cauză că oameni cu capul în 3 colțuri nu pricepo că e nevoie de alternative viabiule nu de lozinci...
 • +2 (4 voturi)    
  Ei bine,"peste noapte" nu... (Vineri, 15 octombrie 2021, 23:11)

  Joro [utilizator]

  dar "de dimineata"?
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 10:30)

  mahnit [utilizator]

  gaze verzi...pe pereti!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by