OPEC+ nu a mărit livrările de petrol din septembrie în conformitate cu angajamentele asumate, unele state membre având probleme de producţie, transmite Reuters, preluată de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statele OPEC şi aliaţii lor, între care şi Rusia, s-au angajat că mărească lunar livrările cu 400.000 de barili pe zi, până la începutul anului viitor, pentru eliminarea treptată a restricţiilor introduse în perioada în care cererea era afectată de pandemia de coronavirus.

Investiţiile insuficiente şi problemele de întreţinere a instalaţiilor au împiedicat eforturile Angolei şi Nigeriei de a mări producţia, iar problema va continua probabil să afecteze producătorii din Africa de Vest în viitorul apropiat.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a apărat politica de creştere treptată a producţiei a OPEC+, în pofida apelurilor din partea consumatorilor importanţi, precum Statele Unite, de a adăuga mai mulţi barili pe măsură ce preţurile petrolului cresc.

Întrebat despre apelurile ca OPEC + să crească mai mult producţia, ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman a spus: "Le tot spun oamenilor că noi creştem producţia".

Prețul petrolului Brent, la maximul ultimilor 3 ani

Preţul la petrolul Brent a fost tranzacţionat luni aproape 86 de dolari pe baril, o valoare maximă a ultimilor trei ani, susţinut de cererea puternică.

Potrivit raportului lunar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, publicat săptămâna trecută, capacitatea de rezervă a OPEC + ar putea scădea sub 4 milioane bpd până în trimestrul patru al anului 2022, de la 9 milioane bpd în primul trimestru al anului 2021.

Capacitatea de rezervă va fi concentrată în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak şi Kuweit, consideră AIE.

Reprezentanţii ţărilor membre ale OPEC + se întrunesc pe 4 noiembrie pentru a stabili politica aferentă lunii decembrie.