Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri gigantului rus Gazprom să mărească livrările de gaz către Uniunea Europeană odată ce rezervoarele rusești vor fi umplute, potrivit AFP.

Alexei MillerFoto: HotNews.ro / DP

Europa, unde o treime din gaze provin din Rusia, se confruntă cu creșterea prețurilor la gaze, pe fondul unei cereri în creștere, ca urmare a redresării economice odată cu îmbunătățirea situației epidemice legate de Covid-19.

CEO-ul Gazprom, Alexeï Miller, a anunțat miercuri seară planurile grupului de a finaliza umplerea rezervoarelor de gaz rusești până pe 8 noiembrie, în cadrul unei reuniuni de energie prin videoconferință prezidată de Putin.

„Vă implor, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz din Rusia, până pe 8 noiembrie sau 8 noiembrie, să începeți o lucrare graduală și planificată pentru a crește volumele de gaz din rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa”, a spus Putin, adăugând că este vorba în special despre Austria și Germania.

„Acest lucru va face posibil să ne îndeplinim obligațiile contractuale într-o manieră fiabilă, stabilă și ritmică și să furnizăm gaze partenerilor noștri europeni toamna și iarna”, a spus el.

Potrivit lui Putin, acest lucru va crea și „o situație mai favorabilă pe piața energetică europeană în general”.

„Așa vom proceda”, l-a asigurat Miller.

În Europa, stocurile de gaze sunt la cel mai scăzut nivel,