Vizita emirului statului Qatar la Bucuresti a readus in discutie demararea proiectului ce vizeaza construirea, in portul Constanta, a unui terminal pentru gazul lichefiat (GPL) exportat din aceasta tara araba.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit miercuri la Palatul Cotroceni, cu Alteta Sa seicul Hamad bin Khalifa Al Thani, Emirul Statului Qatar, aflat intr-o vizita de stat in tara noastra.

Subiectul principal al discutiilor oficiale a vizat problematica economica, tinand cont de potentialul cooperarii in acest domeniu, de dorinta Romania de a relua relatiile privilegiate cu statele arabe si de perspectivele deschise de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat de presa.

Cu prilejul discutiilor, a fost reafirmat interesul celor doua parti pentru demararea proiectului ce vizeaza construirea, in portul Constanta, a unui terminal pentru gazul lichefiat exportat de Statul Qatar. Presedintele Traian Basescu a prezentat dorinta partii romane de a avea o crestere substantiala a investitiilor qatareze pe piata romaneasca si, in acest sens, a dorit sa transmita, prin intermediul Altetei Sale, un mesaj de incurajare comunitatii de afaceri din Qatar.

De asemenea, partenerii qatarezi au confirmat interesul pentru dezvoltarea unui plan de investitii care sa vizeze domeniile turismului, agriculturii si cel imobiliar.

Pe de alta parte, Guvernele Romaniei si statului Qatar au semnat un protocol privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor si unul privind cooperarea economica, comerciala si tehnica.