UPDATE SUA și România anunță construcția unei centrale cu cea mai nouă tehnologie nucleară civilă

de D.D.     HotNews.ro
Marţi, 2 noiembrie 2021, 15:46 Economie | Energie


Klaus Iohannis si Joe Biden
Foto: Presidency.ro
​SUA și România anunță marți planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă, anunță Casa Albă.

Inițial, comunicatul Casei Albe preciza că anunțul va fi făcut de președinții Biden și Iohannis.

Ulterior, potrivit Administrației prezidențiale anunțul a fost făcut alături de Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

„Președintele României și oficialul american au anunțat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energeticeRomânia va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere - dezvoltare de tehnologii, producție, servicii suport operare - trebuie extins și în alte domenii, în special energia regenerabilă și mobilitatea verde”, se arată într-un comunicat remis marți seară de Administrația Prezidențială.

Potrivit Casei Albe, centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power. Acordul comercial include o centrală NuScale cu 12 module, care inițial va crea peste 3.700* de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Nuclearelectrica a anunțat în ianuarie acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici.

*inițial se preciza că e vorba de 6.000 de locuri de muncă

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20538 vizualizari

 • -5 (57 voturi)    
  @Mazeta (Marţi, 2 noiembrie 2021, 15:48)

  un domn [utilizator]

  ce facem breh ? URSS se indeparteaza de Romania in fiecare zi, din ianuarie 2007 mai exact a inceput asta.
  Dronele de la Campia Turzii vor colinda de Craciunul URSS. RIP !
  • -6 (40 voturi)    
   NuScale e escrocherie. Nu a făcut nici un reactor! (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:52)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Un profesor de fizica, chiar asa slab ca Iohannis, ar trebui sa-și dea seama ca NuScale este o înșelătorie.

   Vezi:
   https://en.wikipedia.org/wiki/NuScale_Power

   NuScale Power se așteaptă sa dea în funcțiune un prim reactor în 2026, cel mai devreme. Pana acum nu a construit nici unul deși firma este înființata în 2000. De atunci, a trecut prin numeroase dificultăți financiare din lipsa de rezultate.

   Reactoarele au 60 MW fiecare și vor fi îngropate.

   Suntem antrenați într-o escrocherie, un experiment deja eșuat.

   Pe deasupra reactoarele mai merg și cu uraniu îmbogățit care trebuie importat de Romania, ca nu avem voie sa-l fabricam.

   Citat:
   "Președinții Joe Biden și Klaus Iohannis vor anunța marți planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă, anunță Casa Albă.

   Centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power. Potrivit sursei citate, acordul comenrcial include o centrală NuScale cu 12 module , care inițial ca crea peste 6000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta."
   • +3 (9 voturi)    
    Uraniu îmbogățit (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:31)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    are Iranul, de nu știe ce face cu el.
   • +9 (23 voturi)    
    caraghiosule fizician (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:57)

    NoapteaCaHotii [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    alt retrograd care nu intelege potentialul tehnologiilor disruptive. SMR-urile sunt viitorul si multe tari isi doresc sa implementeze asa ceva
   • +12 (16 voturi)    
    Doar cateva precizari (Marţi, 2 noiembrie 2021, 23:18)

    C.Catalin [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    1. Noi producem uraniu imbogatit (vezi Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti).
    2. Nu confunda uranium imbogatit necesar pentru activitati civile (ex. producere energie termica), cu cel necesar activitatilor militare (ex. bombe de tot felul) - procentul e altul.
    3. Nu faci un asemenea proiect in 2-3 ani, ai nevoie de timp. Nu cred ca e vreo inselatorie.
    4. Ar trebui sa vezi si utilitatea lor imensa:
    -noi nu mai putem mari capacitatea de la Cernavoda fara a face investitii majore in capacitatea de transmitere a curentului electric din zona Dobrogea (aproape toata capacitatea actuala e atinsa de centrala nucleara actuala + turbinele eoliene din zona)
    -avand in vedere ca sunt mici si pot fi amplasate in mai multe locuri, nu necesita o zona atat de "speciala" precum cea de la Cernavoda, poti foarte bine sa folosesti aceste reactoare modulare atat pentru producere energie electrica, cat si pentru termie (prin cogenerare)
    5. Poti lua in calcul si aspectul politic (daca SUA au un asemenea parteneriat cu noi, avem de castigat din perspectiva securitatii).
    6. Daca noi vom fi printre primii care au acces la aceasta tehnologie inseamna atat un lucru bun, cat si unul mai putin bun (poti avea un avantaj enorm in cursa pentru noile tehnologii, dar poate sa ti se intoarca impotriva ta, daca nu esti capabil sa le utilizezi, mai ales ca sunt noi si nu ai proceduri demonstrate in timp)
    • 0 (10 voturi)    
     Atenție: Romania nu produce uraniu îmbogățit! (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 5:16)

     Rower [utilizator] i-a raspuns lui C.Catalin

     Romania nu produce uraniu îmbogățit, nici pentru activități civile (reactoarele de la Cernavodă) nici pentru scopuri militare.

     La Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, pulberea de UO2 (bioxid de uraniu natural, nu îmbogățit, fabricat în alta parte din minereu) este încărcată în niște fascicule de țevi care constituie combustibilul nuclear pentru Cernavoda.

     Reactoarele NuScale funcționează cu uraniu îmbogățit care nu se fabrica și nici nu avem voie sa-l facem în țara.

     Vezi:
     https://www.youtube.com/watch?v=hErIUlZCHiA&feature=emb_rel_end

     și

     https://www.nuclearelectrica.ro/fcn/
   • +2 (10 voturi)    
    De unde stii asta, maestre? (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 2:30)

    index [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    "NuScale e escrocherie"
    Cum sa fie escroci cand tocmai fizicienii care au pus la punct tehnologia, au infiintat NuScale Power intru-cat cercetarea nu a mai putut fi continuata datorita incetarii finantarii de catre Departamentul Energiei?!
    Este o tehnologie ultramoderna si lipsita de riscurile functionarii pe baza de uraniu imbogatit.
    Pe de alta parte, guvernul american a aprobat aceasta tehnologie pentru a fi demonstrata in Idaho in 2029 si 2030 unde vor fi construite reactoare pilot.
  • -4 (30 voturi)    
   Stai flexat ... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 18:06)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Nu ca as avea ceva impotriva dar daca va fi construita centrala asta la fel cum exploateaza Exxon-ul gazele din Marea Neagra nu am facut mare sfaraiala.
   • +2 (18 voturi)    
    Adică legea lui Dragnea nu-i vina? (Marţi, 2 noiembrie 2021, 20:55)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Când nu știi ceva, nu vorbi, că te faci de râs.
    • +2 (6 voturi)    
     e rusnac....asta e jobul lui (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:05)

     florin4u [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     sa manance cu lingurita
 • +16 (58 voturi)    
  asta e viitorul verde (Marţi, 2 noiembrie 2021, 15:52)

  cristi_an [utilizator]

  Energie nucleara.
  Nu solar cu 20-30% eficienta...- asta e doar risipa de resurse!
  • -2 (46 voturi)    
   Romania ramane partener strategic pt USA (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:13)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   E drept ca actuala administratie Biden si-a dovedit din plin incompetenta, e detestata din ce in ce mai mult la ea acasa, iar in exterior pierde continuu din influenta.

   Cat timp USA raman insa prima sau una dintre primele 2-3 puteri mondiale si pastreaza modelul unei democratii majoritare reprezentative, Romania are interes in a mentine relatii excelente, apropiate de USA in domeniul economic, militar, diplomatic.

   Sectorul energetic e suferind in Romania si e in criza grava in toata Europa/UE, ajunsa la o dependenta periculoasa de Gazpromul Rusiei putiniste.

   Date fiind conditiile meteo prin definitie aleatorii nu ne putem baza doar pe energii regenerabile de pe urma soarelui si vantului, ar fi complet iresponsabil.

   Energia nucleara, stabila, ieftina si fara "efect de sera", va fi exploata in continuare pe scara larga, tari ca Franta si China, mai nou USA, au anuntat deja ca vor spori constructiile de centrale nucleare de generatie noua.

   Romania procedeaza inteligent pozitionandu-se alaturi de USA pe o nisa de foarte inalta tehnologie, vom avea astfel posibilitatea (rara la acest nivel) de a invata si noi, de a participa la cercetare, constructie si operare efectiva, vom avea deci treptat mii de persoane calificate capabile sa inteleaga bine si sa aplice o astfel de tehnologie nucleara de viitor.

   E mult "zgomot de fond" in Romania, din cauza agitatiei politice si a propagandei permanente in online sau media radio-tv, dar e o realitate factuala ca tara noastra avanseaza si obtine adesea rezultate pozitive care contrazic naratiunile ostile Romaniei si romanilor.

   Am avansa si mai bine, mai repede, daca actuala clasa politica ar fi resetata partial sau daca macar ar inceta pt o vreme vrajba inutila si ar guverna intr-un "comun acord" pe anumite masuri asteptate de toata Romania.
   • -7 (27 voturi)    
    ce dubios (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:58)

    NoapteaCaHotii [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    cate minusuri ti-ai luat de la anti-vaccinisti si retrograzi de mana a doua, habarnistii de serviciu...pacat
   • -5 (13 voturi)    
    zici tu bine ce zici, dar adevarul faptic e altul (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:20)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    din pacate Romania e zero pt US... Drept dovada am ramas doar noi cu Bulgarii carora ne mai trebuie vize de US si nu ma luati cu abureli ca pragul de 3% si alte aiureli deoarece EI DECID PRAGUL prin numarul de persoane pe care ii resping la viza!

    Exemplu concret stiu persoane apropiate mie care nu am primit decat a 2-a sau a 3-a oara viza de US desi ei nu si-au schimbat job-ul, casa, masina, cainele etc!

    Si atunci care e logica ca nu au luat din prima viza ci doar a 2-a sau a 3-a data cand au mers la ambasada?

    Pai va spun eu care e, ca daca acei oameni primeau din prima viza scadea rata de respingere la sub 3 % si trebuia sa ne bage si pe noi in programul Viza Veiver dar nu se doreste acest lucru deoarece noi suntem niste sclavi, o colonie de mana a 13-a care atunci cand ni se spune sezi sau culcat trebuie sa executam!

    Sunt atatea tari din Europa care nu au luptat cu am luptat noi cu amerikanii cot la cot in Afganistan, Irak, Libia si ne-au murit zeci de soldati in razboiul lor( fie vorba intre noi acele razboaie au fost incepute de US cu scopul de a fura petrol unor tari ca Irak si Libia lucru clar cunoscut pt cei ce au citit putin)

    Daca e ceva ce nu suport in viata asta e umilinta iar in acest moment suntem umiliti de US si de Olanda!

    US nu ne primesc fara vize desi ei vin cand vor muschii lor doar cu pasaportul iar din cauza Olandei stam la coada la vama in fiecare zi desii trebuia sa fim intrati in Schengen din 2012!!!
    • 0 (4 voturi)    
     asa zice rusnacul din tine? (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:08)

     florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

     din fericire adevarul este ca Romania e chiar foarte importanta pentru US.Faptul ca rusnacii ca tine mananca cu lingurita...ne arata cat de importanta e ROmania!
   • -1 (11 voturi)    
    Da, ma.... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:33)

    othelo [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    "actuala administratie Biden si-a dovedit din plin incompetenta".
    Da, ma.... americanii sunt incompetenti, guvernul e incompetent, medicii sunt incompetenti, toata lumea e incompetenta.
    Sunt curioasa cat de competent esti tu la locul tau de munca.
    Nu ma mira cate minusuri ti-ai luat :))))
  • +9 (21 voturi)    
   În Lunca Dunării e bun și solarul (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:30)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   În Germania (!) se produc fără probleme cantități mari de energie din fotovoltaice, iar România este mult mai însorită decât Germania, în special Lunca Dunării (dar și restul Câmpiei Române și Câmpiei de Vest au relativ bun potențial). Deci avem nevoie de mai puține panouri decât Germania pt. a produce aceeași cantitate de energie solară.

   Problema e că trebuie să planifici pentru zilele cu nori și pentru nopți. Că și dacă e nor avem nevoie de curent (ba chiar poate de mai mult curent, pentru încălzire). Nucleara e cea mai de perspectivă la nivelul actual de dezvoltare tehnologică, numai să nu angajezi Dorei să se ocupe de ea și să nu o construiești într-o zonă cu potențial seismic, că atunci se poate termina urât.
   • -2 (8 voturi)    
    În Bărăgan e o secetă puternică (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:33)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Și în zona de dune a Olteniei, deci zile multe însorite!
   • +15 (17 voturi)    
    8% (Marţi, 2 noiembrie 2021, 20:00)

    Crocobaurul [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Atat produce Germania din fotovoltaice. Multa energie verde la pranz (40-50%), aproape nimic seara. Ar vrea ei sa inmagazineze energie in bateriile masinilor, dar nu e chiar asa de simplu. La un moment dat, intreaga flota auto electrica din California abia putea inmagazina energie pentru 28 de minute, considerand ca nimeni nu misca masina in perioada aia.
  • +16 (18 voturi)    
   Toate au rolul lor (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:48)

   manu144x [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Și solarul are rolul lui, ca sursă de energie distribuită pe acoperișurile consumatorilor, ar contribui la echilibrarea rețelei în timpul zilei când consumul e mai mare.

   Dar clar, nu poți depinde de regenerabile sub nici o formă, nuclear + gaz sunt cea mai bună variantă, plus avem mare, mare noroc că suntem binecuvântați cu resurse hidro serioase care pot compensa rapid dezechilibrele din rețea.
   • -5 (11 voturi)    
    Daca vrei, poti.. (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:45)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui manu144x

    De ce sa nu poti depinde de regenerabile? Pentru ca ai nevoie de un mediu de stocare?

    Exista deja o gramada de solutii tehnologice testate. Problema este doar costul, in comparatie cu arderea de combustibili fosili.
    Energia nucleara nu este, nu a fost si nu va fi niciodata ieftina. De aceea nu se vorbeste deloc de pretul celor 12 reactoare modulare in aceste comunicate de presa.
  • +1 (1 vot)    
   Deocamdată... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:41)

   niciolae [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Tehnologia asta nu este aprobată în UE!
 • +13 (41 voturi)    
  Una la subsolul Casei Poporului, please! (Marţi, 2 noiembrie 2021, 15:52)

  CezarN [utilizator]

  Cred ca romanii ar dona copios pentru asta. :)
 • -9 (69 voturi)    
  NuPower (Marţi, 2 noiembrie 2021, 15:54)

  Mazeta [utilizator]

  Americanii au găsit secretul energiei nucleare nepoluante: încasează banii și nu construiesc nimic.
 • +10 (36 voturi)    
  Rău nu ar fi. (Marţi, 2 noiembrie 2021, 15:56)

  asavreau [utilizator]

  Una lângă București, ar rezolva furnizarea de ag. termic ieftin și termoficarea ar avea sens. Câte una pe lângă fiecare oraș mare, care are și termoficare ar rezolva multe probleme.
  • +9 (13 voturi)    
   Sunt mici (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   NuScale testeaza niste reactoare modulare, sub 60MW/unitate. Practic, cele 12 unitati sunt construite in SUA si transportate in Romania, unde vor fi instalate, cel mai probabil in aceeasi locatie, pentru ca e scumpa infrastructura si paza.

   Si nu m-ar mira ca locatia sa fie aproape de o baza militara.
 • +13 (31 voturi)    
  acesta este viitorul verde. (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:11)

  acribion [utilizator]

  felicitari!
  • -2 (4 voturi)    
   Deșeurile nucleare rezultate, împrăștiate și (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 10:14)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui acribion

   plimbate în toată țara, combustibilul nuclear radioactiv plimbat în toată țara te va băga în mormânt. Proștii însă dau din mâini și din cap și se bucură.
 • +12 (34 voturi)    
  veste buna (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:14)

  Walking_dead [utilizator]

  Sper ca acest proiect nu va ajunge o deazamagire ca autostrada Transilvania construita de Bechtel.
  • -2 (18 voturi)    
   dezamagire (Marţi, 2 noiembrie 2021, 18:50)

   dcatai [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Aceasta nu va fi o dezamagire, va fi ca si cele 85 miliarde "aduse" de iohanis PNNR.
 • +6 (24 voturi)    
  Lol (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:17)

  mitg [utilizator]

  Se anunta de vreo 10 ani.
  Haideti sa si facem, ca evident curent avem la cine vinde .
 • -8 (26 voturi)    
  Hai începeți cu înjurăturile (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:19)

  Timonierul [utilizator]

  parca asta nici nu mai este președinte
  Din ce citesc aici este afara de mult
 • -3 (35 voturi)    
  Nuclearelectrica spunea ca nu vom fi guinea pigs.. (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:30)

  demaGOGU [utilizator]

  ..ptr technologia SMR (en)/PRM(fr) si ca primul prototip operational (sic) va fi realizat in USA.

  go figure.
  • +1 (1 vot)    
   rusnacii au iesit la atac (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:11)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   noroc c anu ii duce capu'!
 • -1 (29 voturi)    
  excelent (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:35)

  levierul [utilizator]

  dar in final, cu ce bani?
 • -14 (44 voturi)    
  cobai (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:44)

  Hans Metter [utilizator]

  daca bubuie sa nu fie aproape de SUA. Cand e vorba de tehnologie nucleara, nu mai bine folosim tehnologie existenta?!
  • -1 (21 voturi)    
   interesant e (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   ca nimeni nu urla ca hidrocentralele sunt naspa cand se rupe un baraj si rade cate un sat sau un oras mai mic...

   hai sa te intreb ceva?!
   stii care e cea mai eficienta forma de a genera energie electrica nepoluanta (adica fara degajare de CO2)?!

   da ! ai ghicit! centralele nucleare! si inca la o diferenta semnificativa !
   • -1 (3 voturi)    
    eficientă? E o tehnologie scumpă (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 10:21)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    și periculoasă. Nemții au scăpat de ea. Iar ce propun americanii e și mai periculos. Cel puțin o centrală mare poluează într-o zonă. Minicentralele americane o să împânzească toată țara. Iar tehnologia nu e sigură și trebuie revăzută. Borul din apa de răcire se pierde la o avarie și trebuie reintrodus în circuitul rece, ceea ce s destul de complicat.
  • -9 (11 voturi)    
   Un RBMK ieftin (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:32)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Mai mult nici nu ne trebuie.
   • +3 (5 voturi)    
    Cozlodui (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:16)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Este baliga, lasa ne cu povestile tale
 • -11 (43 voturi)    
  Ahahaha ... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:51)

  Soarele [utilizator]

  ... Bechtel #2. Sau Bechtel 2021/22!
 • -2 (18 voturi)    
  Dimensiunea nu conteaza?! (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:55)

  atc [utilizator]

  Parca mai-an, domnul ambasador american Zuckerman ne povestea despre colaborarea in realizarea centralei nucleare Cernavoda- gr. 3+4 ( adica 2 x 750 kWh) si nu de cca. 80 kWh/buc.
 • +2 (18 voturi)    
  Intre 10 si 100 MW (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:01)

  sfarleaza [utilizator]

  Cele mai rare ajungand la max. 300 MW, fata de 900-1700 MW la reactoarele "normale" de generatie III+ si 4.
  De fapt amerlocii ne vand reactoarele pe care le folosesc la submarine si portavioane.
  O fi de bine ? O fi de rau ?
 • +1 (17 voturi)    
  goange (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:10)

  traiang [utilizator]

  Deocamdata nu s-a construit niciuna nici in USA si nu este omologata pentru UE deci sa fim circumspecti si mai bine sa gestionam ce avem in M Neagra si mai ales sa negociem bine Green Deal -ul
 • +1 (5 voturi)    
  Proiecte (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:29)

  Casargoz [utilizator]

  Pentru țările civilizate nu e istazproiecte care au culoare politica.
  Pentru Binden memorandumul semnat de Viorica Dancila in timpul administrației Trump in 2019 e un memorandum. Nu e nici psdist nici republican.când vor înțelege și politicienii romani vom progresa.
  Se lăudau unii ca suntem primii ��
  Bulgarii ne-au luat fata și de data asta.
 • +4 (22 voturi)    
  Iar am tradat UE-ul (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:32)

  galeo [utilizator]

  Cei mai tari in energie nucleara sunt francezii. Era normal ca banii constructiei acestei centrale sa creeze locuri de munca in UE, nu in SUA, iar banii sa circule in interiorul UE.
  • -1 (11 voturi)    
   corect, asa ar gandii orice om normal... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:32)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   banii trebuie sa ramana cat mai aproape de tine... asa au sansa de a se reintoarce la tine sub diferite forme... dar cand esti sclavul americanilor si aia iti dicteaza toata politica interna si externa iti meriti soarta...

   Ca sa intelegeti ce politica externa poate sa aibe o tara jumate cat Romania si cum se iau Ungurii la tranta cu tari de 10 ori mai bogate, mai mari si mai influente decat ei sau cu Bruxelu si au blocat PNDR-ul pana au obtinut ce concesii au vrut trebuie sa va uitati la acest clip...

   Unii il numesc dictator, eu il numesc Patriot!


   https://www.youtube.com/watch?v=s01ZL5TnBNY
   • -1 (5 voturi)    
    Similar cu achizitiile de armament (Marţi, 2 noiembrie 2021, 23:38)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    Pentru a avea o armata europeana trebuie sa dezvolti industria de aparare a UE.
    Pentru a dezvolta industria de aparare a UE trebuie ca tarile membre UE sa cumpere armament european, nu cum face Romania cumparand doar de la americani.
    Cum poti cumpara F16 la mana a 3-a cand ai avioane mult mai performante in curtea ta a UE cum ar fi Eurofighter sa Rafale
    • -1 (3 voturi)    
     rusnacule....Suntem in NATO... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:14)

     florin4u [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Nu avem nevoie de armata europeana...Inamicul e acelasi...URSS si China!
     • +2 (2 voturi)    
      Si ce ? (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:09)

      sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

      In NATO nu putem functiona cu o armata omogena europeana ???
      Esti rusnac daca'ti doresti un pic mai multa autonomie si o industrie militara puternica in Europa ? Ai idei crete rau !
      Complexul militaro-industrial braseaza jumatate din banii lumii, de ce n'am avea si noi europenii ambitia sa mancam din prajitura asta ??
  • -1 (1 vot)    
   or fi francezii dar proiectul NuScale... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 7:44)

   index [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ....devine viral.
   "intre timp, 76 companii in 18 tari, incluzand US, United Kingdom, Rusia, Saudi Arabia, Japan
   si China, lucreaza in prezent la producerea de diferite tipuri de reactoare mici modulare. Intrecerea acestor State s-a accelerat de cand NuScale Power a omologat un proiect pilot in 2020."(http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=80160)
   • +1 (1 vot)    
    cum functioneaza submarinele frantuzesti ? (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:24)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui index

    SNLE (sous-marin nucleaire lanceur d'engins), ai auzit de ele ?
    Francezii stapanesc la fel de bine tehnologia, doar ca Framatome (fosta Areva) nu este interesata de aceste unitati mici care nu si'au testat inca viabilitatea (sunt toate in stadiul de proiecte pilot).
  • +1 (1 vot)    
   iar ati iesit la latrat rusnacilor!? (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:13)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Francezii sunt tari, americanii sunt tari, ....in schimb rusnacii sunt....vai de steaua lor!
 • +4 (10 voturi)    
  Ciorba reincalzita (Marţi, 2 noiembrie 2021, 17:53)

  Costif1 [utilizator]

  'Stire' era anunțată acum doi ani pe vremea lui Trump. Era vorba de finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavodă si construcția a încă 2 reactoare în continuare.
  În perspectiva mai era vorba de niște microcentrale cu tehnologie americana si franceza.
  Oricum aștept inaugurări sau măcar declanșarea construcțiilor demararea fazei de realizare efectiva.
 • -5 (17 voturi)    
  Un BIDON cu miere otravita.... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 18:02)

  mpnemmo [utilizator]

  Daa... sa vezi de acum incolo ce ne ajuta pe noi domnul Bidon!!! Ne scoate si din criza, saracul! Iar sobele si centralele din Romania vor dudui de la ce caldura vom primi in viitor... Nicusor poate sa-si semneze de acum demisia pentru ca nu a oferit apa calda Bucurestinilor, asemenea si mister Fritz de la Timisoara. Va trebui sa dovedeasca mai mult nea' Bidon ca ceea ce doreste e pentru cetatenii romani si nu pentru geostrategie cu iz politic. Daca tot suntem cumparati, sa se dezvolte mai multe si sa aduca si know-how-ul necesar aici in tara, sa ofere datoriile pe care tara sa le are fata de Romania si sa ajute la sprijinirea si consolidarea unei tari care se afla la granita cu Rusia (adica noi). Din ce au facut Trump si Bidon pana acum nu m-au convins sa ma simt sprijinit ca ma aflu la granita / frontul cel mai important America / Europa vs. Rusia. si Nici Europa nu m-a facut sa ma simt bine ca "cetatean european"... apropo, eram european si inainte sa instituie ei un document. Suntem europeni de mii de ani si nu ne-a trebuit niciodata nicio constrangere ca sa simtim ceea ce trebuie si sa circulam "liberi" sau sa ne facem comertul cu miere, cereale, grane si alte chestiuni specifice noua. Dar.. ce sa zic? Multumim, domnule DEMOCRAT BIDON, poate in timpul vietii mele sa apuc sa vad ce proiecte faci tu cu Romania.
 • -3 (11 voturi)    
  Rasplata (Marţi, 2 noiembrie 2021, 18:04)

  Algo [utilizator]

  Aceasta este rasplata pentru minciuni.
  Vezi si submarinele pt Ausralia.


  [1] https://justpaste.it/5jido
  [2] https://justpaste.it/3zp2x
 • +5 (15 voturi)    
  Periculoasă treabă (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:29)

  ploiesteanu [utilizator]

  la ei n-a primit OK-ul de funcționare, se face prima dată la noi. Iată ce scriau ziarele americane acum un an: NuScale Power vrea să construiască primul mic complex de reactoare nucleare modulare din SUA până la sfârșitul deceniului și a subliniat recentele aprobări federale de siguranță și un acord de împărțire a costurilor cu primii săi clienți potențiali de utilități publice ca promovarea acestui obiectiv. Dar proiectarea reactorului său se confruntă cu întrebări semnificative de siguranță care nu au fost rezolvate de o revizuire a Comisiei pentru Energie Nucleară (NRC) finalizată în august . Acestea includ potențiale probleme cu sistemul care își oprește automat reactoarele în caz de urgență, punând la îndoială afirmațiile cheie de siguranță ale companiei din Portland, Oregon, spun criticii. Natura revizuirii NRC va lăsa rezolvarea acestor probleme cheie de siguranță să fie finalizată mai târziu în acest deceniu. Acest lucru s-ar putea dovedi problematic pentru primul proiect al NuScale, proiectul de energie fără carbon (CFPP) cu 12 reactoare din Idaho Falls, Idaho. În ultimii doi ani, proiectul a dublat costurile preconizate de la 3 miliarde USD la 6,1 miliarde USD, iar data de finalizare a acestuia a fost mutată din 2026 în 2030, punând presiune asupra companiei-mamă Fluor Corp. să țină sub control creșterile suplimentare ale costurilor și să asigure susținători financiari pentru proiect.
  • 0 (2 voturi)    
   Evoluează și d-ta. (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 9:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Ai rămas la ce a fost acum un an. Nu toți stau cu deștul în tastatură și toarnă venin. Unii muncesc, cercetează ,perfecționează sau fac lucruri noi. Nu fi babă !
   • 0 (2 voturi)    
    Crezi că problemele s-au rezolvat? (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 10:28)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Dacă s-ar fi rezolvat ar fi primit până azi OK-ul final tehnologic.
    • +1 (1 vot)    
     Lasa'l in plata domnului :) (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:41)

     sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Am avut un proiect in industria nucleara (tehnologie Areva, mi'a luat inainte un an juma sa obtin acreditarea de la siguranta nationala). Pentru omologarea unui modul de comunicare pentru o vana la o pompa de apa (un fel de carte ethernet) divizia nemteasca a Areva a facut teste un an de zile !
   • +1 (1 vot)    
    Da, da, Fukushima exemplu de evolutie (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:32)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Nene, in industria nucléara un an este un minut ! Nu te mai da de'a dura degeaba...
 • +5 (15 voturi)    
  continuare (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:29)

  ploiesteanu [utilizator]

  NuScale nu va finaliza revizuirile cheie de siguranță pentru proiectarea reactorului său până la sfârșitul acestui deceniu. Aceste modificări de proiectare și revizuiri de siguranță vor fi responsabilitatea Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), primul client pentru 213 megawați din cei 720 MW pe care CFPP-i va produce, în cadrul unui proces combinat de licență de construcție și operare. Acest lucru ar putea deschide CFPP la provocări tehnice și juridice după ce au fost deja făcute investiții semnificative în proiect, avertizează criticii. UAMPS, o divizie a guvernului statului Utah care deservește servicii electrice angro comunităților din Vestul Intermountain, a văzut trei orașe votând pentru părăsirea consorțiului de 33 de orașe care plănuiesc să accepte să cumpere energie de la CFPP în ultimele câteva luni și se confruntă cu un 31 octombrie termen limită pentru a se angaja în rolul său în proiect. Și, în timp ce Departamentul de Energie a emis un angajament de 1,36 miliarde de dolari, pe 10 ani, de partajare a costurilor către UAMPS, această finanțare va necesita viitoare credite ale Congresului pentru a deveni realitate. Situația NuScale subliniază provocările cu care se confruntă companiile mici cu reactoare modulare (SMR) care dezvoltă o nouă generație de centrale nucleare. SMR-urile ar putea furniza energie cu zero emisii de carbon pentru utilitățile americane care doresc să-și decarbonizeze unitățile de producție, evitând în același timp prețuri de miliarde de dolari și problemele de construcție cu depășirea bugetului, situații care au condamnat majoritatea reactoarelor la scară mare planificate pentru Statele Unite la faliment și amenință singurul proiect rămas în curs de desfășurare, extinderea Vogtle a Southern Company.
 • +7 (15 voturi)    
  continuare (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:30)

  ploiesteanu [utilizator]

  NuScale și UAMPS au declarat pentru Greentech Media că rămân încrezători în proiect. Problemele de design ridicate în revizuirea NRC „vor fi rezolvate separat de cererea de licență combinată UAMPS” și nu vor afecta continuarea cu CFPP, a scris Diane Hughes, vicepreședintele de comunicații și marketing al NuScale, într-un e-mail. Purtătorul de cuvânt al UAMPS, LaVarr Webb, a scris într-un e-mail că are „încredere deplină în aprobarea de siguranță a NRC pentru modulele de putere ale NuScale și are încredere că orice probleme rămase vor fi rezolvate”. Una dintre cele mai presante probleme de siguranță nerezolvate se referă la sistemul NuScale pentru a preveni supraîncălzirea sau topirea în timpul situațiilor de urgență, potrivit Comitetului Consultativ pentru Protecția Reactorului (ACRS), care analizează proiectele de reactoare pentru NRC. Reactorul NuScale trebuie să-și scufunde combustibilul în apă care transportă bor, un element care absoarbe neutronii și încetinește reacțiile în lanț de fisiune care generează căldură și radioactivitate. Acea apă poate fi fiartă în caz de urgență, ceea ce înseamnă că sunt necesare sisteme de siguranță redundante care să fie capabile să o înlocuiască. NuScale a spus că sistemul său poate reintroduce apa cu bor în reactor fără pompe care ar putea pierde energie în timpul unei urgențe, prin evacuarea aburului într-un vas de reținere din jur și condensându-l înapoi în apă pentru a fi injectat în miez. Dar o analiză ACRS din martie a remarcat că borul ar putea fi lăsat în urmă pe măsură ce apa se transformă în abur, producând apă condensată fără suficient bor pentru a încetini reacțiile în lanț, ceea ce ar duce la supraîncălzire sau la topirea miezului. NuScale a prezentat modificări de proiectare pentru a adăuga bor în sursă de apă recirculată. Dar, într-o întâlnire din aprilie , membrul ACRS, Jose March-Leuba, a remarcat că noul design necesită o serie de 10 supape pentru a funcționa fără greșeală în caz de supraîncălzire a miezului și
 • +5 (15 voturi)    
  continuare (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:31)

  ploiesteanu [utilizator]

  Dar Edwin Lyman, director pentru siguranța energiei nucleare la "Uniunea Oamenilor de Știință Preocupați", a spus că descoperirea acestei probleme (ACRS) pune la îndoială „unul dintre principalele puncte de vânzare pentru acest reactor, și anume că se poate opri pasiv fără nicio acțiune a operatorului”. NuScale s-a bazat pe afirmațiile sale de siguranță pasivă pentru a susține că ar trebui să fie scutită de alte cerințe de siguranță a reactoarelor nucleare, cum ar fi menținerea evacuării de urgență și planificarea zonelor pe o rază de 10 mile față de amplasament și angajarea unei forțe de securitate pentru a preveni încercările de sabotaj. Integrarea acestor cerințe de siguranță în proiectele sale poate împinge costurile de energie ale NuScale peste cei 55 de dolari pe megawatt-oră pe care o preconizează firma, a spus el „Securitatea nucleară nu este doar proiectare. Este întregul set de măsuri”, a spus Lyman. Aprobarea recentă de siguranță a NuScale de la NRC nu este o ștampilă de aprobare federală la fel de cuprinzătoare pe care compania plănuise să obțină până acum. În mărturia din martie în fața Camerei Reprezentanților SUA, CEO-ul NuScale, John Hopkins, a declarat că compania-mamă Fluor Corp. și investitorii au cheltuit aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a pregăti o „cerere de certificare a designului”, care a fost depusă în 2016 și se așteaptă să fie finalizată până în septembrie. Dar aprobarea recentă a NuScale de la NRC nu este pentru o cerere de certificare a designului, a spus Lyman. Mai degrabă, este o „ aprobare standard de proiectare ”, care vine cu reguli mai puțin stricte pentru revizuirea NRC și permite modificări viitoare de proiectare. NuScale intenționează, să mărească dimensiunea unităților sale de reactoare de la 50 MW la 60 MW, ceea ce va necesita o revizuire separată a aprobării proiectării, a spus Lyman.
 • +5 (15 voturi)    
  continuare (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:32)

  ploiesteanu [utilizator]

  Dar aceste incertitudini au complicat imaginea pentru UAMPS, care și-a amânat termenul limită pentru finalizarea acordului de licență cu NuScale din septembrie până pe 31 octombrie. UAMPS s-ar putea confrunta cu angajamente de peste 100 de milioane de dolari în baza acordului său care nu a fost încă finalizat. În timp ce trei orașe s-au retras până acum din consorțiul de orașe ce s-au angajat să cumpere energie din proiect, datorită preocupărilor de a fi încărcate cu angajamente costisitoare. Într-un raport din septembrie , MV Ramana, profesor de dezarmare și securitate umană la Universitatea din British Columbia, a evidențiat alte riscuri cu care se confruntă NuScale. Acestea includ întârzieri suplimentare în acordarea licențelor și certificării, precum și posibilitatea ca modificările de proiectare și cerințele sporite de siguranță să crească costul energiei de la reactoarele NuScale, care este deja mai mare decât prețurile energiei eoliane și solare. Se pune și problema stabilității financiară a companiei-mamă a NuScale, gigantul de inginerie și construcții Fluor, care a înregistrat o scădere a prețului acțiunilor cu aproximativ 80% în ultimii doi ani, pe fondul pierderilor financiare tot mai mari și a investigațiilor federale asupra practicilor sale contabile. Fluor a investit 643 de milioane de dolari în NuScale alături de 314 de milioane de dolari în finanțare DOE, dar va trebui să aducă mai mulți susținători financiari la bord în deceniul următor.
 • -1 (9 voturi)    
  Doreii (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:49)

  Un_individ [utilizator]

  Sper doar sa nu fie construita de Doreii romani. Tara lucrului bine facut, arata tot!
 • +2 (16 voturi)    
  Exista un proiect de centrala nucleara moderna (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:51)

  galeo [utilizator]

  Exista proiect de centrala nuclearea moderna in Franta, pe langa Marseilles, unde s-au investit o gramada de bani europeni si unde lucreaza multi romani.
  De ce dam bani americanilor, creind locuri de munca in SUA, cand am fi putut sa dam banii francezilor ce au o gramada de angajati romani?
  • +2 (6 voturi)    
   E o diferenta intre reactoare clasice si astea mod (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:42)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ulare. Cele modulare sunt facute in fabrica, productie de serie si ies mai ieftin. Nu trebuie bagati bani la gramada. In principiu stii dinainte cat costa si atata dai. Cele modulare sunt viitorul. Americanii s-au prins, japonezii au si ei idei, ar fi cazul sa se prinda si francezii.
   • +1 (1 vot)    
    Ce zici tu e tehnologie militara (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:48)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Portavioane si submarine, unde riscurile si mediul in care opereaza sunt total altele fata de utilizarea civila. Si nu'i reactor modern cum zici tu, il folosesc in industria militara de zeci de ani. Noutatea (modernitatea) ar fi sa intre in uz civil, da'i cale luuuuunga pana acolo si parca n'as vrea sa fie romanii aia care platesc testele si oalele sparte !
 • +2 (10 voturi)    
  Au mai anuntat americanii multe (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:08)

  Scarface1000 [utilizator]

  Cum ar fi ca fac Autostrada din Polonia pana in Romania...

  La anu si la multi ani va spun eu 100%

  https://www.zf.ro/autostrazi/americani-au-planuri-mari-cu-romania-si-polonia-sua-vrea-sa-19640068


  https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/proiect-urias-in-pregatire-cu-sua-o-autostrada-si-o-cale-ferata-care-sa-lege-constanta-de-portul-gdansk-din-polonia-1382120
  • 0 (4 voturi)    
   Și vrei ca ei să o facă? (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 9:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Tu să spargi semințe, bând bere la terasa de lângă autostradă. SUA au propus și vor sprijini financiar realizarea. O autostradă nu se face, azi spui, mâine începi lucrările. Acum se fac studiile de amplasament, de teren și pe o asemenea distanță, nu-i simplu. Plus, pentru traseu sunt multe presiuni și interese divergente.
  • -1 (1 vot)    
   Ivane...daca ar fi dupa voi... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:17)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Ati vrea sa construiti fabrici de vodka proasta si in Europa...dar nu se poate!
 • 0 (2 voturi)    
  vrajala electorala.. (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 8:53)

  dcrisd [utilizator]

  asta miroase de la distanta. In ce zona din tara au de gand sa construiasca asa ceva? Mai intai semneaza actele apoi aleg zona dupa care psd ii cumpara pamantul pe care trebuia sa il vanda statului apoi o sa se rasgandeasca americanii pt ca dureaza prea mult....
  • 0 (2 voturi)    
   Tu vrei acum. (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 9:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui dcrisd

   Sau de ce nu, ieri. Ce știi despre en.nucleară folosită în scop civil?
 • 0 (0 voturi)    
  duamne ajiuta (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:27)

  blackstar [utilizator]

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_țărilor_după_puterea_nucleară


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by