​SUA și România anunță marți planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă, anunță Casa Albă.

Klaus Iohannis si Joe BidenFoto: Presidency.ro

Inițial, comunicatul Casei Albe preciza că anunțul va fi făcut de președinții Biden și Iohannis.

Ulterior, potrivit Administrației prezidențiale anunțul a fost făcut alături de Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

„Președintele României și oficialul american au anunțat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energeticeRomânia va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere - dezvoltare de tehnologii, producție, servicii suport operare - trebuie extins și în alte domenii, în special energia regenerabilă și mobilitatea verde”, se arată într-un comunicat remis marți seară de Administrația Prezidențială.

Potrivit Casei Albe, centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power. Acordul comercial include o centrală NuScale cu 12 module, care inițial va crea peste 3.700* de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Nuclearelectrica a anunțat în ianuarie acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici.

*inițial se preciza că e vorba de 6.000 de locuri de muncă

Citește și: