Directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor - SMR) în România, notează Agerpres. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat, marţi, că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Imagine de la semnarea contractuluiFoto: Facebok - Virgil Popescu

Potrivit Nuclearelectrica şi ministrului interimar al Energiei, Virgil Popescu, NuScale Power este singura companie care a primit aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA pentru proiectarea şi dezvoltarea unui reactor modular de mici dimensiuni, etapă esenţială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR.

”România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică! Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră. Cosmin Ghiță - CEO SNN și John L. Hopkins - CEO - NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România. Drept urmare țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curată, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est! Este un nou pas pe care l-am făcut pentru a întări parteneriatul strategic dintre România și SUA!”, a scris Virgil Popescu, ministrul Economiei pe Facebook.