Un important gazoduct rusesc care alimentează Europa cu gaze naturale a rămas blocat ”în marșarier”, după ce solicitări de a transporta gaze în Germania au fost retrase brusc, arată datele de pe site-ul operatorului său german, potrivit Reuters.

Gazoductul YamalFoto: Gazprom

Gazul rusesc nu a mai ajuns în Germania prin această conductă de sâmbătă.

În schimb, gazele sunt trimise din Germania către Polonia, într-o inversare de flux care a făcut ca prețurile de referință ale gazelor europene să ajungă la o creștere săptămânală de 18%.

Inversarea fluxului vine pe fondul creșterii prețurilor la gaze în Europa și al acuzațiilor unor politicieni din regiune că Kremlinul nu crește livrările și nu calmează prețurile cu livrare imediată pentru a face presiuni asupra Germaniei și Uniunii Europene să aprobe gazoductul Nordstream 2, care va aduce gaze din Rusia direct în Germania, ocolind Europa de Est.

Moscova a negat acest lucru și a declarat că își îndeplinește obligațiile contractuale, lucru confirmat de companiile europene contactate de Reuters.

Nivelul fluxurilor conductei Yamal între Polonia și Germania și direcția acestora sunt gestionate de Gaz-System în Polonia și Gascade în Germania, în funcție de solicitările clienților.

Depozitele Gazprom au mai puține gaze decât de obicei

Solicitările de transport de gaze în Germania pe conducta Yamal-Europa au revenit la zero, după ce anterior au atins 13.521.200 KWh/h pentru ziua de joi, au arătat miercuri datele de pe site-ul Gascade.

Prețul gazelor a urcat la78,95 euro pe megawatt/oră. Comercianții de gaze au crezut inițial că scurta inversare a direcției de renominalizare a fluxurilor a fost o eroare tehnică.

Un purtător de cuvânt al Gascade a declarat că portalul funcționa corect. "Solicitările sau rezervările de gaze se pot schimba pe termen scurt, anulând rezervările anterioare", a declarat purtătorul de cuvânt prin e-mail.

Gaz-System a refuzat să comenteze cu privire la detalii, iar Gazprom nu a răspuns la întrebările pe această temă.

Traderii au declarat că este puțin probabil ca prețurile gazelor să scadă semnificativ dacă nu există dovezi ale unei reveniri consistente a fluxurilor din Rusia prin gazoduct.

Depozitele de gaze controlate de Gazprom în Europa au mai puțin gaz decât de obicei pentru această perioadă a anului, Rusia afirmând că se concentrează pe refacerea stocurilor interne înainte de a mai elibera gaz în Europa. Rușii estimează că propriul proces de reaprovizionarese va încheia până la 8 noiembrie.