Alegerea lui Dmitri Medvedev in functia de presedinte poate schimba relatiile dintre Rusia si OPEC. Asa spera, in orice caz, seful cartelului, Shakib Halil, si care miercuri, la o conferinta de presa a tarilor exportatoate de titei, si-a exprimat dorinta aderarii Rusiei la OPEC. Expertii nu cred ca Moscova va fi de acord sa renunte la pozitia de observator, care nu o obliga cu nimic si nici nu-i restrictioneaza cotele de productie, scrie RBC Daily.

„Nu am primit nici o cerere sau reactie in aceasta privinta din partea Rusiei. Intotdeauna dorim sa vedem in calitate de membri cu drepturile depline tari importante, care produc mult petrol”, a spus Halil pentru Bloomberg Television.

Rusia participa la conferintele OPEC din 1998, dar in calitate de observator, scrie RBK. In 2000, Moscova a primit o invitatie de intrare in cartel, dar a respins-o. In opina analistului Valeri Nesterov, de la firma de consultanta Troika Dialog, Rusiei ii este mai comoda pozitia de observator decat sa devina membru cu drepturi depline al organizatiei, privita, de unele cercuri, drept un instrument de manipulare a preturilor.

State precum Mexic si Norvegia, care au primit, la randul lor, invitatie de a aderare, nu fac parte din cartel, aminteste Nesterov. „Intrarea in OPEC nu ofera avantaje deosebite; dimpotriva, apar tot felul de restrictionari, la cotele de productie si de export”, spune, pe de alta parte, Serghei Pravosudov, directorul Institutului rus pentru Energie Nationala.