Producătorii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații lor au decis joi să-și crească producția în ianuarie, în ciuda temerilor legate de varianta Omicron, decizie salutată de Casa Albă, informează AFP.

Foto:

Grupul Opec+ va „ajusta în sus producția totală lunară de 400.000 de barili pe zi”, așa cum se întâmplă în fiecare lună din mai 2021, anunță cartelul într-un comunicat de presă emis la finalul unui summit organizat prin videoconferință.

Washingtonul, care a cerut în mod repetat cartelului să dea drumul robinetului cu aur negru pentru a calma creșterea prețurilor, a „salut bine” această decizie. Barilul de referință peste Atlantic, WTI, a atins un record în șapte ani la sfârșitul lunii octombrie.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a remarcat în trecere „coordonarea strânsă din ultimele săptămâni” cu „Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alți producători OPEC+”.

„Odată cu eliberarea coordonată” a unei părți din rezervele strategice de petrol, „credem că acest lucru ar trebui să contribuie la facilitarea redresării economice globale”, a spus ea.

Statele Unite, cărora li se alătură China, India sau Japonia, au anunțat săptămâna trecută că vor recurge la propriile acțiuni pentru a reduce supraîncălzirea.