Cât va costa încălzirea casei în lunile de iarnă în sistem centralizat? Cât vor plăti posesorii de centrale termice individuale

de Mihai Bălan     HotNews.ro
Marţi, 14 decembrie 2021, 7:57 Economie | Energie


Conducte gaz natural
Foto: Flickr
Cel mai modern sistem centralizat de distribuție termică din țară, al Oradiei, va scoate, în fiecare lună de iarnă din acest sezon, peste 700 de lei din buzunarul locatarilor din apartamentele de 2 camere. Anunțul a fost făcut chiar de către primarul municipiului, Florin Birta, acesta justificând creșterea facturilor cu minim 40% prin imposibilitatea de a aloca mai mulți bani, din bugetul local, pentru a atenua mai eficient creșterea costurilor cu combustibilul utilizat în producția de energie termică. Noul cost al gigacaloriei, calculat de către municipalitatea bihoreană, este de 525 lei, din care un procent de doar 25% este subvenționat local.

În condițiile în care tariful net al gigacaloriei, plătit de către locuitorii orașelor Arad, Timișoara sau Constanța, este mai mare cu până la 13% în raport cu ce plătesc efectiv orădenii, putem estima un nivel al facturilor pentru încălzire de peste 500 de lei pentru garsoniere, în timp ce locatarii apartamentelor de 3 camere din aceste orașe vor fi nevoiți achite lunar facturi de peste 1000 de lei, deși municipalitățile subvenționează o parte din costuri.

Primarul din Oradea a dat publicității datele din orașele unde primăriile subvenționează peste jumătate din costul real al gigacaloriei, punând la îndoială eficiența acestor sisteme centralizate. Astfel, locuitorii din Cluj-Napoca plătesc în mod real doar 38% din costul gigacaloriei (278 de lei din totalul de 739 lei), cei din Brașov 35% (264 de lei din totalul de 763 lei), iar cei din București doar 29% din total (280 de lei din costul real de 986 lei).

Sucevenii plătesc efectiv 240 de lei, reprezentând aproximativ jumătate din costul gigacaloriei, în timp ce locuitorii municipiului Ploiești vor achita 222 lei/gigacalorie din totalul de 520 lei, din bugetul local fiind achitată o subvenție de 57% din costurile reale. În același timp, municipalitatea din Bacău asigură unul dintre cele mai mici tarife de energie termică în sistem centralizat, populația urmând să plătească doar 190 de lei din totalul de 480 de lei, cu o subvenție de peste 60% de la bugetul local. În schimb, locatarii apartamentelor din Craiova vor avea de achitat facturi mai mari cu 30% în raport cu iarna trecută, cu aproape 100 de lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată, municipalitatea plătind 45% din costurile reale de 702 lei. O majorare tarifară de 100 lei pentru fiecare gigacalorie este anunțată și în cazul locuitorii municipiilor Botoșani și Iași, diferențele fiind suportate de către primării.

În mai multe județe din țară, sistemele centralizate de încălzire au fost desființate din cauze economice sau din lipsă de abonați


În Sibiu, majoritatea apartamentelor sunt încălzite cu centrale termice individuale, municipalitatea gestionând, prin intermediul unei societăți specializate, distribuția de energie termică pentru mai puțin de 1.000 de puncte de consum, pentru care subvenționează aproximativ 40% din totalul costurilor. Proprietarii apartamentelor care nu beneficiază de serviciile centralizate vor achita facturile de încălzire direct către furnizorii de gaze naturale.

De altfel, în mai multe județe din țară, sistemele centralizate de încălzire au fost desființate din cauze economice sau din lipsă de abonați, majoritatea proprietarilor de case și apartamente preferând instalarea de sisteme individuale de încălzire, în majoritatea lor fiind vorba despre centrale termice pe gaz. Cele mai multe localități care au renunțat la vechile sisteme centralizate se află în Transilvania, unde primele debranșări au avut loc cu peste 20 de ani în urmă, inițial echipamentele individuale fiind importate neoficial prin intermediul traficului de frontieră cu Ungaria.

Dacă în cursul iernilor trecute am asistat la un adevărat război mediatic între reprezentanții producătorilor și importatorilor de echipamente termice individuale pe de o parte, și reprezentanții municipalităților și ai companiilor de producție energetică pe de altă parte, cu privire la nivelul real al costurilor pentru fiecare sistem în parte, existând chiar argumente de similitudini la nivelul facturilor plătite efectiv (în condițiile în care subvențiile primăriilor acoperă o parte din costurile reale ale sistemelor centralizate), anul acesta este imposibil de estimat cât vor plăti în mod real cei care s-au debranșat, deoarece prețurile gazelor naturale au înregistrat fluctuații majore în ultimele luni.

În funcție de zona de distribuție și de prevederile contractuale, vor exista diferențe semnificative de costuri între posesorii acelorași tipuri de centrale termice individuale


Astfel, în funcție de zona de distribuție și de prevederile contractului semnat cu furnizorii de gaze naturale, vor exista diferențe semnificative de costuri între posesorii acelorași tipuri de centrale termice individuale, unii dintre ei ajungând să plătească încălzirea unor spații locuibile identice la valori cu 200-300% mai mari în comparație cu cei mai norocoși, care au semnat contracte cu preț fix încă din vara anului 2021, tarifele respective fiind valabile timp de un an, în sistem concurențial.

Desigur, utilizarea unui echipament individual modern, cu clasă energetică eficientă, pus în funcțiune pe o instalație termică în pardoseală, împreună cu o izolare eficientă a casei, pot reduce factura de încălzire cu până la 30-35%, însă nivelul prețurilor gazelor înregistrat în ultimele săptămâni va determina o majorare semnificativă și în cazul utilizatorilor de sisteme individuale de încălzire. O parte din această creștere va fi amortizată, în cazul consumatorilor casnici eligibili, în funcție de venituri și de nivelul lunar de consum, de către statul român.

Echipamentele individuale consumatoare de energie electrică pot genera costuri de peste trei ori mai mari pentru generarea unui kilowatt termic, în comparație cu cele pe gaze, necesitând un coeficient de performanță ridicat pentru a deveni rentabile, acesta fiind cazul anumitor tipuri de pompe de căldură, însă prețul de achiziție și instalare a acestora este prohibitiv pentru majoritatea românilor.

De asemenea, locuitorii zonelor în care nu există rețele locale de gaze naturale au fost nevoiți să investească sume considerabile, de ordinul zecilor de mii de lei, pentru punerea în funcțiune a sistemelor individuale de încălzire pe bază de combustibil solid (peleți sau lemne), costurile pentru încălzirea unei locuințe cu spațiu util de 100 metri pătrați fiind estimate a atinge nivelul de 5000 lei pentru întreg sezonul de iarnă în care ne aflăm. Și în cazul acestora, statul român asigură mecanismele de compensare parțială, conform legilor emise în această toamnă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40701 vizualizari

 • +40 (50 voturi)    
  centrala individuala de apartament! (Marţi, 14 decembrie 2021, 10:00)

  c8ilu [utilizator]

  nu ne tot ametiti cu articole dintr-astea manipulatoare legate de incalzirea centralizata!
  A fost o idee proasta si este o idee proasta!

  Parintii mei au centrala individuala de apartament de mai bine de 20 de ani! Au instalat-o pentru ca se saturasera de sistemul centralizat care pur si simplu functiona aiurea, de rau platnici din cauza carora ramanea tot blocul fara caldura 1-2 saptamani, Unchiul meu a avut la bloc centrala de bloc.... depindea de toti amarastenii si pensionarii. Pana dupa revelion ciuciu caldura, ca pe aia i-a invatat Ceausescu sa mai puna o haina pe ei!
  Exista solutii destule anti-poluare, exista cosuri de evacuare comuna a tuturor centralelor individuale de apartament!


  In blocul in care locuiesc eu, avem fiecare centrale individuale de apartament... Fiecare foloseste caldura si apa calda cat vrea si cand vrea si cat are posibilitati financiare!

  Sistemele astea centralizate care mai nou ni se baga subliminal pe gat ca doar-doar se reinfiinteaza niste "companii" locale in care sa stea la "caldurica" diverse pile si incompetenti ai unora sau altora!
  • +1 (3 voturi)    
   duplicat (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:46)

   c8ilu [utilizator] i-a raspuns lui c8ilu

   va rog sa stergeti comentariul de mai sus, se pare ca e duplicat acum!
  • +15 (21 voturi)    
   Centrala individuala este solutia (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:54)

   Ovidiu P [utilizator] i-a raspuns lui c8ilu

   Costul incalzirii cu centrala de apartament este similar cu al celui centralizat. Beleaua este ca la cel centralizat este 50% subventionat!

   Asta inseamna ca incalzirea individuala este la jumatate de pret. Asta inseamna si ca se consuma mult mai putine gaze, deci poluare cu CO2 mai mica.
  • +12 (16 voturi)    
   pai... (Marţi, 14 decembrie 2021, 12:39)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui c8ilu

   care-ar fi interesu' sa spuna ca o centrala de 1000KW pentru o scara de bloc cu, sa zicem, 40 de apartamente este mai poluanta decat 40 de centrale de apartament de 27 KW?...de ce? pentru ca acea centrala de 1000 KW functioneaza la parametrii optimi atunci cand sarcina este peste 75-80%...(ca la Dacia 1300...mergi cu a doua, te rupe la consum)...aici apare factorul de simultaneitate al consumatorilor.... deci cu centrala de bloc, ca sa salvezi planeta, toata lumea face dus in acelasi timp, se incalzeste in acelasi timp...si daca Ionestii si Popestii sunt plecati simultan la schi pentru o saptamana - doua...
   • -7 (9 voturi)    
    cine te-a mintit? (Marţi, 14 decembrie 2021, 17:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui gab0iu

    Centrala de bloc functioneaza "ca la Dacia 1300"? ;)

    Expertule in Dacii, din exemplele tale, unul este motor cu combustine interna, care transforma energia termica in energie mecanica. celalalt nu transforma, doar transfera energia termica.
    Poti ghici care e care?..

    Ca sa inveti si tu ceva nou pe ziua de azi, eficienta arderii depinde in primul rand de amestecul aer/combustibil. Cand vrei o flacara mai mica, dar la fel de eficienta, reduci gazul si admisia de aer. Cand bagi mai mult combustibil, bagi mai mult aer.
    • +3 (3 voturi)    
     pai... (Miercuri, 15 decembrie 2021, 22:05)

     gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     stimabile...este vorba de regimul de functionare vs puterea nominala...orice arzator de combustibil, si cred ca sunteti de acord ca Dacia 1300, ca automobil, este un arzator de combustibil deloc de neglijat...are un regim de functionare "econimic" undeva la 75-85% din puterea nominala...Dacia a intrat in propozitie pur si simplu intamplator...da'...n-ati vrea mai bine sa dezbatem problema vaccinarii? pana una alta, sa auzim numai de bine!
  • -14 (20 voturi)    
   ghinionul tau va fi ca UE nu va mai vrea (Marţi, 14 decembrie 2021, 13:32)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui c8ilu

   centrale termice de apartament. Ce te faci cand te va suprataxa sa te usture?
   • +9 (11 voturi)    
    deja a venit "suprataxa" (Marţi, 14 decembrie 2021, 17:39)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui AES

    Pretul la gaze a crescut pentru toata lumea. Doar ca unii primesc gigacaloria subventionata si apa calda "subtiata" de conducte vechi si ruginite.

    Pun pariu ca iarna asta va fi mai scumpa incalzirea cu centrala proprie de apartament in Oradea decat in sistem centralizat. Si ala cu centrala de apartament tot plateste, din taxe, subventia la gigacalorie..
   • +1 (3 voturi)    
    unde ai citit sau auzit de prostia asta (Miercuri, 15 decembrie 2021, 16:23)

    Pacala54 [utilizator] i-a raspuns lui AES

    Cine te-a minţit cu suprataxa?
   • -2 (2 voturi)    
    pai... (Miercuri, 15 decembrie 2021, 22:11)

    gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui AES

    mmmda...ce lobby o sa faca Bosch, Ariston, Ferroli, Immergas, s.a.m.d...plus dezvoltatorii imobiliari...
 • +29 (33 voturi)    
  Disperare mare! (Marţi, 14 decembrie 2021, 10:01)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Nu s emai poate fura centralizat si nici nu mai poti face pomeni cu gindul la alegeri!
  Sistemele centralizate demonstreaza peste tot ca sint neviabile. Aduc intotdeauna costuri mari spre foarte mari si nici un avantaj ecologic - consumurile totale si poluarea sint mult mai mari comparativ cu o centrala individuala.
  E timpul sa dispara si sa ne cistigam libertatea energetica!
 • +8 (8 voturi)    
  Greșit (Marţi, 14 decembrie 2021, 10:25)

  Florin Oprea [utilizator]

  Pompa de căldură la fiecare kWh electric consumat generează 3-4 kWh energie termică. Verificat pe pompa proprie. Dacă ai consuma gaze pentru aceeași energie termică costul în lei ar fi similar. Investiția face diferența, dar dacă nu ai gaze …
  • +4 (4 voturi)    
   Gresit (Marţi, 14 decembrie 2021, 17:51)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Reinventezi termodinamica ;)
   Eficienta pompei de caldura scade cu temperatura.
   La ce diferenta de temperatura ai masurat tu eficienta de 3.5?

   S-ar putea sa descoperi ca la -15 grade consumi acelasi kWh doar ca sa nu iti inghete apa in calorifere.

   Daca ai o pompa geotermala, rata de transfer se pastreaza in niste parametri rezonabili, dar instalarea costa atat de mult incat iesi mai ieftin daca bagi banii in superizolatie si cumperi cel mai ieftin boiler electric.
   • -1 (3 voturi)    
    Ha ha ha (Marţi, 14 decembrie 2021, 20:40)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Am 23 grade in casa de 100 m2 cu 500 lei/luna, curentul consumat de pompa in Ianuarie.
    • +2 (2 voturi)    
     depinde (Marţi, 14 decembrie 2021, 21:09)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

     Miercurea Ciuc sau Timisoara? Fortaleza?.. ;)

     Tot nu mi-ai raspuns la intrebare. La ce diferenta de temperatura ai masurat eficienta?
 • +24 (26 voturi)    
  centrala individuala (Marţi, 14 decembrie 2021, 10:41)

  andimi [utilizator]

  cu centrala proprie am platit anul trecut maxim 250 lei la 3 camere si am 24 grade in casa. Hai anul asta dau 500, dar nu se compara cu 700 la Oradea si tare ma tem ca la un 22 grade inauntru. Au modernizat sistemul, f bine, dar costurile nu prea ii atrag pe oameni sa ramana in sistem. Sa lase centralele individuale in pace, daca au ce au cu poluarea sa gaseasca solutii sa le faca tot mai eficiente.
  • +14 (16 voturi)    
   Centrala de apartament (Marţi, 14 decembrie 2021, 13:30)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Eu am platit maxim 150 de lei anul trecut la 3 camere, cu 22 de grade in casa. Echivalentul la termoficare a fost de 500 de lei in Cluj, unde e subventie mare. Oare cine polueaza mai mult?
 • +16 (18 voturi)    
  bun subiect (Marţi, 14 decembrie 2021, 10:50)

  bancheru83 [utilizator]

  pt dezbatere.casa 120m2 termosistem vata bazaltica 12 cm,incalzire pardoseala,centrala 24 pe gaze,contract piata concurentiala enel 0.070 kwh!!problema cea mai mare,expira contractul si am primit oferta de reinnoire cu 0,58kwh!!!cum ar zice unii traiu bun nu tine mult...de cand am racord la gaze(12 ani) n am avut factura mai mare de 400 ron incluzand aici caldura,apa calda si aragaz
 • +16 (20 voturi)    
  Modern sau nu, sclavi la sistemul centralizat (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:05)

  IancuJianu [utilizator]

  Pe cînd la gaze, (centrală + aragaz) am plătit 180 lei pe ultima factură.
 • +9 (13 voturi)    
  centrala proprie (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:41)

  c8ilu [utilizator]

  nu ne tot ametiti cu articole dintr-astea manipulatoare legate de incalzirea centralizata!
  A fost o idee proasta si este o idee proasta!

  Parintii mei au centrala individuala de apartament de mai bine de 20 de ani! Au instalat-o pentru ca se saturasera de sistemul centralizat care pur si simplu functiona aiurea, de rau platnici din cauza carora ramanea tot blocul fara caldura 1-2 saptamani, Unchiul meu a avut centrala de bloc, depindea de toti amarastenii si pensionarii din bloc. Pana dupa revelion ciuciu caldura, ca pe aia i-a invatat Ceausescu sa mai puna o haina pe ei, nu erau de acord sa porneasca incalzirea inainte de 6 Ianuarie!

  Exista solutii destule anti-poluare, exista cosuri de evacuare comuna a tuturor centralelor individuale de apartament!


  In blocul in care locuiesc eu, avem fiecare centrale individuale de apartament... Fiecare foloseste caldura si apa calda cat vrea si cand vrea si cat are posibilitati financiare!

  Sistemele astea centralizate care mai nou ni se baga subliminal pe gat ca doar-doar se reinfiinteaza niste "companii" locale in care sa stea la "caldurica" diverse pile si incompetenti ai unora sau altora!
 • -4 (10 voturi)    
  eu dau 300 RON/iarna 2 camere (Marţi, 14 decembrie 2021, 13:14)

  dessik [utilizator]

  Iasi, 48 mp, apartament la ultimul etaj pe colt. Ma incalzesc cu AC-ul. Insa locuiesc singur si il pornesc maxim de selectiv. Doar catre camera in care ma aflu si sunt ok si mai pe racoare (20-21 grade). Pretul e doar pe curentul consumat de AC. Chiar si cu copii nu-mi imaginez sa fi dat mai mult de 1000 RON/sezon. Vorbim de anul trecut, pret pe kwh cam 66 bani. Un singur AC, pe holul central, ce poate fi directionat la nevoie catre oricare dintre camere sau bucatarie separat.

  Nu inteleg de ce metoda nu este promovata mai mult.
 • +13 (13 voturi)    
  Titlu articol aiurea (Marţi, 14 decembrie 2021, 14:33)

  microbistu' [utilizator]

  In titlu se spune: 'Cât vor plăti posesorii de centrale termice individuale'. Iar in articol, nu este trecuta nicio suma. Asadar titlu aiurea, ca sa atraga cititorii. Mai multa atentie la titlurile articolelor.
 • +4 (8 voturi)    
  incalzire electrica in pardoseala (Marţi, 14 decembrie 2021, 14:59)

  gogu007 [utilizator]

  Eu am incalzire electrica in pardoseala si platesc cam 1000lei/lunile de iarna (decembrie, ianuarie, februarie).
  Si in acesti 1000lei e inclus tot consumul de curent al casei, pentru ca absolut totul e pe curent. Plita, cuptor, frigider, boiler electric 100litri, etc. Pentru o suprafata de 140mp utili nu mi se pare deloc un consum exagerat.
  Tot sistemul m-a costat in jur de 4000 euro. Urmatorul pas sunt fotovoltaicele cu insertie in retea. Cu 10000 euro am rezolvat problema si imi acopar mare parte din consum.
  Nu inteleg de ce se sperie lumea asa de tare de curentul electric, pentru ca secretul sta mai mult in izolatie.
  • +4 (4 voturi)    
   1000 RON/luna sau pe toata iarna? (Marţi, 14 decembrie 2021, 16:39)

   dessik [utilizator] i-a raspuns lui gogu007

   Pe luna pare normal. Pe toata iarna e imposibil. In plus, ce inseamna mai exact icnalzire electrica? Cu rezistenta(centrala electrica obisnuita) sau pompa de caldura(gen AC dar incalzeste apa)? Daca e cu rezistenta, pare suspect de ieftin. 1000 RON/luna da un prieten pt incalzirea cu centrala gaz 70 mp.
   • +4 (4 voturi)    
    1000ron/luna (Marţi, 14 decembrie 2021, 17:25)

    gogu007 [utilizator] i-a raspuns lui dessik

    Sunt niste cabluri ingropate in sapa si am gresie pe toata suprafata casei.
    Platesc 1000ron/luna (asta in lunile de iarna). In lunile de toamna/primavara, costurile sunt intre 600-800ron. Din banii astia scad 250ron pe care-i consum oricum pentru electrocasnice, boiler, etc. Ramane cam 750ron pentru incalzire pentru linile de iarna. Pentru mine nu e exagerat de mult sa dau 700-750ron/luna ca sa incalzesc o casa de 140mp utili. Acuma, depinde si de cati bani castiga fiecare.

    p.s: n-ai cum sa platesti 1000lei gazul pt 70mp. Atata platesc socrii mei pentru 250mp :)) E izolata casa prietenului tau?
    Eu am pus 20cm polistiren pe exterior sub placa de la etaj am vreo 15-20cm de spuma poliuretanica.
    • 0 (0 voturi)    
     spuma poliuretanica pare pusa gresit. (Miercuri, 15 decembrie 2021, 22:28)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui gogu007

     daca este sub placa de la etaj, este la interior.
 • +9 (9 voturi)    
  CENTRALĂ TERMICĂ (Marţi, 14 decembrie 2021, 14:59)

  gibon47 [utilizator]

  Începând cu 01 Noiembrie 2021 am făcut un nou
  contract cu ENGIE pe 12 luni. Factura la gaz pe Noiembrie 2021 a fost de 200 lei pentru căldură, apă caldă și aragaz. Temperatura în casă am setat-o la 23 gr.C ziua și 21 gr.C noaptea. Apă caldă am la orice oră din zi sau noapte. Locuința (92 m²) e izolată termic. Centrala o am de 14 ani. Anul trecut în Noiembrie am plătit factura la Gaz 119 lei, având același consum de gaz ca în Noiembrie 2021. Dacă facem un calcul pentru cei racordați la RADET pentru căldură, apă caldă + butelia aragaz la cât se ridică prețul pe lună ??!!. Întreb și eu, nu dau cu parul !!!!!
 • +7 (7 voturi)    
  in orice ora (Marţi, 14 decembrie 2021, 20:33)

  vangall [utilizator]

  din zi si din noapte incalzirea prin centrala termica individuala este mai ieftina decit cea centrallizata. Din simplu motiv ca nu exista pierderi in retea 1), nu trebuie amortizate investitiile 2.) nu plateste salariile la o gramada de oameni in plus; Orice sistem centralizat are pierderi in retea, in primul rind de la transportul agentului termic. In sistem individual, nu ai aceste pierderi de transfer; nu pot sa nu remarc, incalzirea centralizata cu tot cu subventie - costa dublu fata de incalzirea individuala; Si atunci ma intreb cine risipeste resursele? Daca vreau sa am lumina in camera, aprind becul in camera, nu fac lumina in tot cartierul...
 • +4 (4 voturi)    
  sa taie subventia de tot (Miercuri, 15 decembrie 2021, 14:17)

  mos_teaca [utilizator]

  Si atunci vom vedea cu adevarat costurile in sistemul centralizat...nu ar mai ramane nimeni la sistemul centralizat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by